Trump og May enige om at kjemiske angrep må føre til reaksjoner

Ved midnatt snakket statsminister Theresa May og Donald Trump sammen, og ble enige om at det er avgjørende å hindre bruk av kjemiske våpen.

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Theresa May, Donald Trump, Jean-Claude Juncker

SNAKKER SAMMEN: Trump vil snakke med Macron og May på telefon i løpet av kvelden (natten norsk tid).

Foto: Salvatore Cavalli / AP

Det skriver statsminister Mays kontor i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Videre i uttalelsen står det at May og Trump er enige om å fortsette å jobbe mot et internasjonalt svar på bruk av kjemiske våpen i Syria.

Tidligere torsdag kveld ble regjeringen i Storbritannia enige om å reagere på angrepet i Syria lørdag.

– Vi fortsetter å undersøke og er engasjert i samtaler med våre partnere og allierte. Presidenten vil snakke med president Macron og statsminister Theresa May i kveld, sa pressetalskvinne i Det hvite hus Sarah Sanders tidligere torsdag kveld.

President Trump hadde møte med sitt sikkerhetsteam torsdag, men det er ikke meldt om at tatt en endelig beslutning om en militær løsning i Syria.

Storbritannia: – Samarbeider med allierte

Statsminister May møtte kalte hjem regjeringsmedlemmer fra påskeferie for å diskutere angrepet som fant sted i Douma lørdag.

Ministrene kom frem til at det er «svært sannsynlig» at president Bashar al-Assad har ansvaret for angrepet, ifølge en uttalelse fra Statsministerens kontor.

– Regjeringen ble enige om at statsministeren skal fortsette å samarbeide med allierte i USA og Frankrike for å koordinere et internasjonalt svar, heter det videre i uttalelsen.

I forkant av meldingene om møtet, skrev avisen Daily Telegraph at britiske ubåter har fått ordre om å flytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

I snart seks år har de prøvd å styrte Bashar al-Assad, men han biter seg fast til makta. Hvordan ligger presidenten i Syria an nå? Urix forklarer!

Frankrike: – Har bevis

Tidligere torsdag sa Frankrikes president Emmanuel Macron at Frankrike har bevis på at den syriske regjeringen står bak det angivelige kjemiske angrepet i Douma. Macron sa at Frankrike ikke vil tolerere regimer som «syns alt er tillatt», i et intervju med tv-kanalen TF1.

Macron

HAR BEVIS: Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Frankrike har bevis for at det har blitt brukt kjemiske våpen i Douma i Syria.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

– Vi har bevis på at kjemiske våpen ble brukt, i det minste ble det brukt klor, sa Macron.

Han sa ikke noe om Frankrike planlegger militære handlinger mot Assad-regimet. Men han sa at han hadde vært i regelmessig kontakt med Trump gjennom den siste uka.

Orlogskaptein Thomas Slensvik fra Forsvarets mediegruppe sa til NRK onsdag at dersom USA vil ha med Storbritannia og Frankrike på operasjonen i Syria, er det snakk om et større angrep, som vil kunne ta en dag eller to med planlegging.

Uklar Trump

Torsdag kveld måtte Trumps forsvarsminister Jim Mattis svare på spørsmål under en budsjetthøring i Kongressen om Trumps Syria-politikk.

I forrige uke sa presidenten at han ville at USA skulle trekke seg helt ut av landet. Denne uka har han truet med angrep av USAs «fine, nye og smarte» raketter, etter det påståtte kjemiske angrepet i Douma lørdag.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Mattis er situasjonen i Syria så kompleks at man noen ganger «vil få motsatte impulser». Han insisterte også på at Trump ennå ikke har tatt noen beslutning når det gjelder Syria.

Få timer tidligere tvitret Trump at et angrep kan komme «veldig snart eller ikke så snart i det hele tatt».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt