Russland advarer turister mot å reise til Tyrkia

MOSKVA (NRK): Russlands president Vladimir Putin kaller den tyrkiske nedskytingen av det russiske jagerflyet for «å bli dolket i ryggen».Den tyrkiske forsvarsattasjeen i Moskva er i kveld innkalt til det russiske forsvarsdepartementet for å forklare nedskytingen.

Vladimir Putin snakker til pressen

VARSLER KONSEKVENSER: Den russiske presidenten Vladimir Putin går hardt ut mot Tyrkia etter at et russiske krigsfly ble skutt ned.

Foto: POOL / Reuters

Under et møte med Jordans kong Abdullah II i Moskva i dag gikk Russlands president Vladimir Putin hardt ut mot Tyrkia.

– Jeg kan ikke kalle dette for noe annet enn å bli dolket i ryggen, sa Putin.

Ifølge Putin kommer dette til å få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Tyrkia og Russland.

Han sa også at de som står bak nedskytingen av det russiske krigsflyet, i realiteten støtter terroristene i Syria.

Etter det NRK kjenner til er den tyrkiske forsvarsattasjeen i Moskva nå i kveld innkalt til det russiske forsvarsdepartementet for forklare hva som ligger bak nedskytingen av det russiske flyet tidligere i dag.

Lavrov avlyser besøk til Tyrkia

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har avlyst et planlagt besøk til Tyrkia i morgen, samtidig som han advarer russerne om å reise til Tyrkia.

– Det har vært mange tilfeller av terrorangrep på tyrkisk jord, og etter min mening er terrorfaren like stor der som i Egypt, sier Lavrov.

Russisk fly skutt ned

Kan ramme tyrkisk turistindustri hardt

Det statlige russiske turistbyrået Rostourism anbefaler russiske turoperatører å avlyse alle pakkereiser til Tyrkia som følge av nedskytingen.

En av Russlands største turoperatører, Natali Tours, sier i ettermiddag at de ikke lenger vil sende turister til Tyrkia på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

Natali Tours viser også til president Vladimir Putins ordre tidligere i måneden, der han stoppet alle passasjerflygninger til Egypt etter at et russisk passasjerfly ble sprengt av terrorister over Sinai.

Tyrkia er et av de mest populære turistmålene for russere. I 2014 besøkte 4,5 millioner russere Tyrkia.

Bare Tyskland sendte flere turister til de tyrkiske badestedene ved Middelhavet.

Morten Jentoft forteller om konsekvensene hvis Russland stopper turisttrafikken til Tyrkia

Russiske medier tilbakeholdne med kritikk

Russiske medier har vært relativt forsiktige med direkte kritikk av Tyrkia etter dagens nedskyting. Flere TV-kanaler har i stedet rettet oppmerksomheten mot de geriljagruppene som opererer i området hvor flyet ble skutt ned.

Den turkmenske minoriteten i området har av flere russiske kommentatorer blitt beskyldt for å samarbeide med terrorgruppen IS i Syria i forbindelse med salg av olje. Derfor er det blitt pekt på at det var på sin plass at russiske jagerfly opererte i grenseområdet mot Tyrkia for å hindre at denne oljen finner veien til andre markeder.

Samtidig kommer den syriske utenriksministeren Walid al-Muallem onsdag til Moskva for å møte sin russiske kollega Sergej Lavrov. De skal drøfte resultatene av samtalene i Wien den siste månedene, der målet har vært å få til en fredsløsning mellom partene i borgerkrigen i Syria.

Russland har støttet regimet til den syriske presidenten Bashar al-Assad helt siden borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.