NATO-sjefen: – Russisk retorikk skaper mer usikkerhet

Russisk atomretorikk bekymrer NATO. Spesielt uttalelser om muligheten for utplassering av kjernefysiske våpen på annekterte Krim.

Jens Stoltenberg retter på brillene

NATO-sjef Jens Stoltenberg misliker at Russland stadig henviser til sine atomvåpen. Her fra et pressemøte i Portugal i april.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

– Vi ser at Russland i økende grad bruker atomvåpen i sin retorikk. Selv om det bare er retorikk, er det ikke bra. Det skaper mer uforutsigbarhet og usikkerhet, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til NTB.

Også Ukraina deltok på NATOs utenriksministermøte i den tyrkiske feriebyen Antalya. Konflikten med Russland stod øverst på agendaen.

– Hvis de i tillegg utplasserer atomvåpen på Krim, som de har truet med, er det brudd på folkeretten. For Krim er et landområde de har annektert ulovlig, sier han.

Militær oppbyggingen på Krim

I en felles erklæring sier NATOs utenriksministre og Ukraina at de er «dypt bekymret over uttalelser fra russisk ledelse om mulig, fremtidig stasjonering på Krim av kjernefysiske stridshoder og våpensystemer som kan bære dem».

Russiske myndigheter ser på Krim som russisk etter annekteringen i fjor og har derfor sagt at de har rett til å plassere kjernefysiske våpen der. Men ifølge nyhetsbyrået Reuters sa en russisk tjenestemann i mars at han ikke visste om planer om faktisk å gjøre det.

Saken fortsetter under bildet

John Kerry håndhilser på Vladimir Putin

John Kerry møtte Vladimir Putin i Sotsji i går og sa at sanksjonene mot Russland kan bli trappet ned «hvis og når» betingelsene for våpenhvilen i Ukraina møtes fullt ut.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Ingen slutt på krigen

Russlands president Vladimir Putin fikk også en advarsel om ikke å kaste bort mer tid for å få en slutt på kampene øst i Ukraina. NATO-lederne mener Putin ikke gjør nok for den skjøre våpenhvilen.

– Handling sier mer enn ord. Tiden for handlingen er nå, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg. Han ber nok en gang Russland trekke seg ut av Øst-Ukraina.

Kampene øst i Ukraina har pågått over ett år. Partene ble enige om en fredsplan i Minsk, men våpenhvilen er brutt gang på gang med dødelig utfall.

John Kerry gestikulerer under pressemøte i Tyrkia

USAs utenriksminister mener Russland fortsatt spiller en nøkkelrolle i konflikten i Ukraina.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

USAs utenriksminister John Kerry mener det er en «kritisk» tid for Moskva og separatistene for å oppfylle sine forpliktelser.

Kerry møtte Putin for første gang på to år i går. Møtet varte i fire timer. Ifølge diplomater framholdt Kerry at det er et «presserende behov» for at USA og Russland samarbeider om å møte globale utfordringer.

Anklager hverandre

NATO og USA har gjentatte ganger anklaget Russland for å ha både personell og avansert militært utstyr inne i Øst-Ukraina for å støtte de russiskvennlige separatistene i kampen mot ukrainske sikkerhetsstyrker.

Anklagen er like mange ganger blitt avvist fra Moskva.

Russland anklager i stedet Vesten for å ha trukket i trådene da den russiskstøttede presidenten i Ukraina ble styrtet i fjor. Og dermed for å ha destabilisert hele regionen.

– Vi står overfor et mer pågående Russland som står bak aggressive handlinger i Ukraina, mener Stoltenberg.

NATO fordømmer også «Russlands pågående og vidtrekkende militære oppbygging på Krim» og kaller igjen annekteringen ulovlig.

Jens Stoltenberg i Tyrkia

NATO-sjef Jens Stoltenberg er i tvil om russernes oppriktighet og ber landet vise handling for å få slutt på krisa i Ukraina.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt