Russisk hangarskip til kysten av Syria

MOSKVA (NRK): Russland sender nå sitt eneste hangarskip fra Murmansk til kysten utenfor Syria. Samtidig går den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov hardt ut mot USA som han mener nekter å samarbeide i kampen mot islamske terrorister i Syria.

Admiral Kuznetsov

SYRIA NESTE: Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov til anker utenfor Kypros tidligere i år. Nå skal det til Syria.

Foto: Pavlos Vrionides / Ap

Russland fortsetter sin militære innsats i Syria med uforminsket styrke.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet, som driver en svært aktiv informasjonkampanje rundt den russiske militære innsatsen i Syria, har russiske fly bare det siste døgnet gjennomført 40 angrep mot mål knyttet til ekstremistgruppen Islamsk stat (IS).

Målene lå, ifølge forsvarsdepartementet, i fem forskjellige syriske provinser. De russiske flyene er basert på en flyplass utenfor byen Latakia, der Russland i løpet av kort tid har bygd opp en stor base med fly, helikoptre og nærforsvarsstyrker.

SYRIA-CONFLICT-RUSSIA-STRIKES

RUSSISKE BOMBER: Russlands forsvarsdepartement har gått ut med en rekke bilder av det de hevder er russiske bomber som treffer IS-mål i Syria. Dette bildet skal vise bombingen av et ammunisjonslager utenfor Aleppo, ifølge russerne.

Foto: HO / Afp

Russlands eneste hangarskip til Middelhavet

Nå kommer det også meldinger om at Russland vil sende sitt eneste større hangarskip, Admiral Kuznetsov, fra Murmansk til kysten av Syria for å styrke det militære nærværet i området.

Ifølge nyhetsbyret FlashNord skal Admiral Kuznetsov allerede i slutten av denne uken sette kursen nedover langs kysten av Norge, i retning Gibraltarstredet og Middelhavet.

Admiral Kuznetsov, som ble bygget i det nåværende Ukraina allerede på begynnelsen av 1980-tallet, har i sommer ligget til reparasjon ved et verft i Murmansk, men skal ifølge FlashNord være i fullkrigsbredskap og klar for oppdrag i Middelhavet.

Det russiske hangarskipet har de siste årene i lange perioder vært på tokt i det østlige Middelhavet, og også vært innom den russiske marinebasen i Tartus.

Farlige episoder i luftrommet over Syria

Samtidig fortsetter ordkrigen mellom Russland og USA for fullt, selv om begge parter skal være enige om å samarbeide for å unngår farlige situasjoner i luftrommet over Syria.

Både amerikanske og russiske fly bomber mål til dem de definerer som islamistiske terrorister i Syria, og i helgen skal det igjen ha vært farlige episoder der fly har vært farlig nær hverandre. I dag skal det etter planen være en ny videokonferanse for å finne tiltak som hindrer slike episoder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Selv om vi er politisk uenig om hva som er best for Syria, så må vi i det minste være i stand til å sikre at forholdene for våre flygere er så bra som mulig, kommenterte den amerikanske forsvarsministeren Ash Carter.

Putin: USAs syriapolitikk er uten mål og mening

Utenriksminister Sergej Lavrov

RUSSLANDS FORSVARSMINISTER: Sergej Lavrov.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Samtidig sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov under en tale i det russiske parlamentet i dag at amerikanske myndigheter nekter å samarbeide for å finne en løsning på krisen i Syria.

– Vi fikk i dag beskjed om at de ikke ønsker å sende en delegasjon hit til Moskva, og at de heller ikke vil ta i mot en russisk delegasjon i Washington, sa Lavrov.

Også president Vladimir Putin langet ut mot USA og sa at landets politikk i Syria er «uten mål og mening».

SISTE NYTT

Siste nytt