Hopp til innhold

- Russland gjør situasjonen verre i Syria

Brussel (NRK): - Russlands angrep retter seg i hovedsak mot andre grupper i Syria enn Den islamske staten, mot grupper som kjemper mot Assad-regimet. Det gjør det bare enda vanskeligere å få til en fredelig løsning, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på talerstolen under forsvarsministermøtet i Nato i Brussel torsdag.

Foto: JOHN THYS / Afp

NRK møtte Jens Stoltenberg på Natos forsvarsministermøte i Brussel i dag, der situasjonen i Syria var en av hovedsakene. NATO-sjefen mener det er en svært alvorlig situasjon i Syria, men at det er viktig å ikke å overdramatisere situasjonen. Han mener at fokus må være på å få til en politisk løsning, fordi det ikke er noen militær løsning på denne konflikten.

Russisk marinefartøy i Kaspihavet fyrer av kryssarrakettar.

Russland avfyrte i går krysserraketter mot mål i Syria fra marinefartøy i Kaspihavet.

Foto: - / Afp

Det er ikke aktuelt for Nato å involvere seg i konflikten, sier han.

– Nødvendig med forhandlinger

– Før eller siden må denne konflikten endre på forhandlingsbordet. Moderne kriger ender som oftest ikke på slagmarken, de ender ved hjelp av forhandlinger, sier Stoltenberg.

Den tidligere norske statsministeren legger likevel ikke skjul på at han er urolig for Russlands militære rolle i Syria.

– Det at Russland tester nye krysserraketter på en måte der de demonstrerer ny militær kapasitet, og viser det i praksis i en kampsone, er en utfordring for Nato. Det gjør situasjonen vanskeligere, sier Stoltenberg.

Han viser til at Russland har både luft- og bakkestyrker inne i Syria.

– Russland kan forverre borgarkrigen i Syria

– IS-krigere blant flyktninger er en myte

Usikker situasjon

– De har et betydelig antall skip i Middelhavet og i Kaspihavet, og de bruker flere ulike våpentyper for å være militært til stede i det krigsherjede landet. Dette gjør en allerede uoversiktlig situasjon enda mer usikker, sier Nato-sjefen.

I går skjøt Russland krysserraketter mot mål i Syria fra marinefartøy i Kaspihavet.

Jens Stoltenberg forsikrer om at Nato står fullt og helt bak medlemslandet Tyrkia, som tidligere denne uken opplevde grensekrenkelser av russiske krigsfly som opererer i Syria. Han sier at Tyrkia har fått garantier fra forsvarsalliansen om at de stiller opp om det skulle bli nødvendig.

Koordinert russisk-syrisk angrep

– En sterk alliert

– Tyrkia er en sterk alliert, de har den nest største hæren i alliansen. Landet vet at Nato står bak dem, og den tryggheten og forsikringen er de opptatt av å ha, sier Stoltenberg til NRK.

Han presiserer at forsvarsalliansen har fortløpende med Tyrkia om landet har behov for mer hjelp fra Nato.

– Vi trenger ikke å sende innsatsstyrken for å avskrekke. Det viktigste er at enhver motstander vet at vi er i stand til å sende den, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt