NRK Meny
Normal

– Folk flykter til IS-kontrollerte områder

Syrere NRK har vært i kontakt med avviser at russiske fly bomber IS-mål. Mange skal tvert imot ha valgt å flykte til IS-kontrollerte områder, fordi det er færre bombeangrep der.

SYRIA-CONFLICT

SAMARBEIDER MED ASSAD: Sort røyk stiger opp fra bygninger i byen Talbisseh i Homs-provinsen etter det som angivelig var et russisk bombeangrep 30. september. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har bekreftet at de samarbeider med president Bashar al-Assads hær om bombingen i Syria.

Foto: AFP / Homs Media Center / Afp

– Russland har ikke bombet IS-kontrollerte steder, men sivile boligområder og de militære hovedkvarterene til den frie, moderate opposisjonen, sier en ung mann som NRK har vært i kontakt med via sosiale medier.

Han har medisinsk utdanning og holder til i Aleppo-provinsen nordvest i Syria.

– Det er panikk og sterk frykt blant befolkningen her, forteller han.

– Aldri sett så store eksplosjoner som nå

Venner av mannen i Hama-provinsen skal ha bekreftet at stadig flere velger å flykte til områder som kontrolleres av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), eller som grenser til IS-områder, fordi det er færre angrep der enn i områder som kontrolleres av den mer moderate opposisjonen.

Bilde fra Homs

HOMS: Dette bildet fra Homs skal vise ødeleggelser som følge av et russisk luftangrep 30. september.

Foto: MAHMOUD TAHA / Afp/NTB Scanpix

– Folk liker ikke organisasjonen, men de flykter dit fordi de frykter for sine liv, forklarer han.

Informasjonen er imidlertid svært vanskelig å få bekreftet. Situasjonen på bakken i store deler av Syria regnes som så farlig at nesten ingen journalister eller ikke-syriske organisasjoner våger å dra inn.

– Mange har blitt skadet i bombingen, flest kvinner og barn. I løpet av fire år med krig har jeg aldri sett så store eksplosjoner som nå, forteller mannen.

Hevder treåring er blant de drepte

På et feltsykehus i Aleppo skal enkelte ha kommet inn med så store skader at de må fraktes til sykehus på grensen til Tyrkia, til tross for at dette er en svært risikabel reise.

En syrer fra Idlib forteller at en treåring var blant de drepte i et russisk angrep i en by sør for provinshovedstaden med samme navn i går.

Et bilde av en liten jente tullet inn i et fleeceteppe, med blekt ansikt omkranset av sort hår, viser det som skal være tre år gamle Raghad.

– Folk er redde, sier mannen.

– De ser flyene på himmelen og skjønner ikke hva som skjer.

russisk fly

- RUSSISK FLY: En mann fra Idlib forteller at de talte rundt 50 luftangrep torsdag. Bildet av det han hevder er et russisk kampfly ble tatt fredag.

Foto: PRIVAT

Ber Russland stanse angrepene

Russerne hevder selv at de også angriper IS-mål. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet var flere luftangrep natt til fredag rettet mot en kommandopost og et kommunikasjonssenter som tilhører IS i Aleppo.

Den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights meldte fredag at fly som antas å være russiske har bombet den IS-kontrollerte landsbyen Qaryatain nordøst for Damaskus. Tolv IS-krigere skal ha blitt drept i et angrep i IS-«hovedstaden» Raqqa.

MIDEAST-CRISIS/RUSSIA-REBELS Men stand along a crater caused by what activists said was a Russian air strike in Latamneh city on Wednesday, in the northern countryside of Hama, Syria

KRATER: Dette kreateret i byen Latamneh nord i Hama skal vise nedslagsstedet for en av de russiske bombene som ble sluppet fredag.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

I en felles uttalelse ber USA, Frankrike, Tyskland, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og Storbritannia likevel Russland om å stoppe bombingen.

Landene mener at angrepene først og fremst er rettet mot sivile syrere og opposisjonelle grupper som kjemper mot president Bashar al-Assads regime.

– Disse militæroperasjonene bidrar til en ytterligere opptrapping av konflikten og vil bare føre til mer ekstremisme og radikalisering, heter det i uttalelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger