NRK Meny
Normal

Raul Castro trekker seg i 2018

Raul Castro trekker seg som president på Cuba om fem år. Det kunngjorde han da han ble gjenvalgt av nasjonalforsamlingen søndag kveld.

President Fidel Castro, Raul Castro

Fidel og Raul Castro under nasjonalforsamlingen hvor Raul Castro offisielt ble gjenvalgt som president for dem nye år.

Foto: Ismael Francisco / Ap

Raul Castro

Raul Castro etter søndagens gjenvalg.

Foto: Ismael Francisco / Ap

Miguel Diaz-Canel

Miguel Diaz-Canel er utpekt som Castrobrødrenes arvtager.

Foto: Ramon Espinosa / Ap
– Jeg gjør det klart. Dette blir min siste periode, sa den 81 år gamle tidligere generalen som har fungert som president siden 2006, da broren Fidel ble syk.

Nasjonalforsamlingen møttes i går for første gang etter valget på Cuba 3. februar, ett valg der flere partier får delta, men bare kommunistpartiet CCP har lov til å ha en statsbærende rolle.

Da Fidel Castro formelt gikk av som president i 2008, ble Raul Castro valgt til etterfølger. Nå innleder han sin andre og siste femårsperiode.

Dersom den nå 81 år gamle Raul Castro lever frem til 2018, vil Castrobrødrenes styre har vart i 59 år, fra 1959 til 2018.

Varslet videre reformer

I sin 35 minutter lange tale til nasjonalforsamlingen varslet Raul Castro å fortsette reformene han har innledet.

Han varslet at enkelte av reformene vil være så grunnleggende at han vil legge dem frem for folket i en folkeavstemning.

Likevel gjorde han det klart at han ikke vil avvikle sosialismen på Cuba.

– Jeg er ikke valgt til president for å innføre kapitalisme på Kuba, eller gi opp revolusjonen. Jeg ble valgt til å forsvare, vedlikeholde, og fortsette å raffinere sosialismen, ikke ødelegge den, sa Raul Castro.

Pekte ut arvtaker

For første gang ble en som ikke var med på revolusjonen valgt som visepresident.

52 år gamle Miguel Diaz-Canel ble valgt til første visepresident og erstattet den 81 år gamle Jose Ramon Machado Ventura, som slåss med Castrobrødrene i fjellene under revolusjonen.

– Han representerer et definitivt skritt i sammensetningen av den fremtidige ledelsen av nasjonen gjennom en gradvis og kontrollert overføring av nøkkelroller til den nye generasjonen, sa Raul Castro om sin nye første visepresident.

Diaz-Canel er utdannet elektroingeniør og har tidligere vært utdanningsminister på Cuba.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt