Hopp til innhold

Presidentvalg i det blå i Haiti

Ingen vet når Haiti kan få velge sin nye president. Ikke engang den ene sikre presidentkandidaten, Lady Mirlande Manigat, vet når andre runde skal holdes.

Haitiere i fellesbønn utenfor presidentpalasset.

Mennesker i fellesbønn for en bedre framtid i Haiti.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

Igjen er det vold og usikkerhet som preger bybildet i Haitis hovedstad. Bildekk blir satt i brann og blokkerer veiene - trolig på grunn av rapporten som konkluderer med at presidentens utvalgte kandidat er jukset fram til andre valgomgang.

Det sammenraste presidentpalasset i Port-au-Prince

Det sammenraste presidentpalasset i Port-au-Prince.

Foto: Anders Tvegård / NRK

- Djevelen i ruinene

Kampen om det sammenraste presidentpalasset er igjen ute i gatene. - Det er djevelens hus, sier Carlos.

Han har tatt oppstilling ved gjerdet, som skiller teltleiren og presidentpalasset i Port-au-Prince. President Rene Preval er korrupt og vi vil ikke ha sånne her, sier gateselgeren, som vil ha fem dollar for et maleri i sterke farger.

Carlos har vokst opp i nabolaget til presidentpalasset-

- Djevelen bor i presidentpalasset, sier Carlos.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Carlos vokste opp i nabolaget. Huset hans ble lagt i grus for ett år siden. Kona forsvant i ruinene. Nå vil han ut av teltleiren og tror det kan skje når djevelen i det sammenraste palasset også forlater Haiti.

Det er sangeren Sweet Mickey mange fattige i Haiti nå setter sin lit til. Også Carlos vil stemme på 49 årige Michel Martelly - eller Sweet Mickey. Problemet var bare at presidentens utvalgte kandidat, Jude Celestin, med et fåtall stemmer kapret andreplassen i den kommende andre valgomgangen.

LES OGSÅ: Oppjusterer dødstallene med 66.000

LES OGSÅ: - Man skulle tro at jordskjelvet skjedde i går

Mistenker valgjuks

Det er det som har satt gatene her i kok den siste tida. Folket mener juks har ført til at Celestin overraskende kommer susende inn på andreplass. Den samme konklusjonen har også Organisasjonen for Amerikanske Stater kommet til, skal en tro diplomatiske lekkasjer.

President Preval fikk rapporten fra OAS torsdag, han sa han hadde flere innsigelser og natt til fredag startet bråket igjen.

Bildekk ble satt i brann, veier barrikadert, det var sporadiske skytinger og minst ett menneske omkom i de sørlige slumområdene av hovedstaden. Politiet vet ikke hvem som står bak, men det er en sannhet her i Haiti at man kan leie seg en mobb for å skape uro - og jo mer som blir betalt, jo større bråk.

LES OGSÅ: - Man skulle tro at jordskjelvet skjedde i går

LES OGSÅ: Haiti - landet der hjelpearbeidet står stille etter katastrofen

Opphisset stemning

Det skal lite til før noen hisser seg opp, som f eks en forbipasserende som lyttet til hva gateselgeren Carlos sa og som fant ut at han ikke likte NRKs mikrofon eller oppdrag.

Men Carlos og NRKs tolk fikk roet ham ned og de 20 ungdommene, som plutselig stod rundt oss, åpnet ringen slik at vi kunne gå. Og så passerte en FN-bil med væpnede soldater på lasteplanet.

Presidentkandidat Lady Mirlande Manigat.

Presidentkandidat Mirlande Manigat vet ikke når andre runde i presidentvalget blir.

Foto: Anders Tvegård / NRK

- Sweet Mickey er jeg ikke redd for, sier Mirlande Manigat, tidligere førstedame og på sikker plass til å gå videre til andre runde i presidentvalget.

Spørsmålet er bare hvilken kandidat hun skal kjempe mot: artisten eller presidentens utvalgte. Andre runde skal egentlig holdes imorgen (søndag 16.1), men siden myndighetene ikke har kunngjort en ny dato eller første valgomgang fra november i fjor er formelt godkjent, er alt i det blå.

Ikke engang Mirlande Manigat har fått signaler. Hun er bekymret for hvilken retning Haiti nå tar.

LES OGSÅ: Ber verden stille opp for Haiti

LES OGSÅ: Yvensen (2) reddet fra koleradøden i Haiti

Permanente leirer

NRK møter henne på valgkontoret i Port-au-Prince. Væpnede vakter sitter rundt et bord på innsiden av porten og hører musikk på en mobiltelefon. Valgkontoret ligger i en gate hvor det fortsatt står noen hus igjen - nesten uten skader - etter jordskjelvet.

70 år gamle Mirlande Manigat, akademikeren som ikke har annen politisk erfaring enn at hun var førstedame i fire måneder i 1988, vil gjenreise Haitis stolthet og verdighet.

Manigat mener det nåværende regimet er korrupt og har ødelagt gjenoppbyggingsarbeidet etter jordskjelvet med for dårlige avtaler med det internasjonale samfunnet. Derfor holdes også lovte penger igjen, tror hun.

Her i Haitis hovedstad velter nå svart røyk opp fra søppelcontainerne og utbrente bildekk ligger igjen på hullete, støvete veier i flere kvartaler. Koleraepidemien har ikke nådd toppen,

Teltleirene, som gir ly til 800.000 haitianere blir mer og mer permanente, innbyggerne har gitt opp de tradisjonelle politikerne og få klarer å se at det er plan. Røyksignalene fra slummen kan bli kraftigere om ikke beslutningstakere og håpefulle kandidater tar fatt i landet nå.

Valgkampbanner i Port-au-Prince.

Valgbanner utenfor valgkampsenteret til Mirlande Manigat.

Foto: Anders Tvegård / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt