Hopp til innhold

- Man skulle tro at jordskjelvet skjedde i går

Det er mer tomhet enn håp å spore i ansiktene til de mange som ennå venter på at Haiti skal bygges opp igjen etter jordskjelvkatastrofen for ett år siden.

Anders Tvegård, Haiti
Foto: NRK

I dag markeres ettårsdagen for jordskjelvet, som krevde 230.000 menneskeliv. Samtidig ble 300.000 skadet og over 1,5 millioner mennesker hjemløse på grunn av skjelvet.

Og til tross for ufattelige ødeleggelser - hvor mer enn to tredeler av bygningene i hovedstaden Port-au-Prince ble ødelagt - er lite gjort for å bygge landet opp igjen .

Minnes jordskjelvofre på Haiti

- Når jeg spør folk hva de skal gjøre på ettårsdagen for jordskjelvet, svarer mange at de skal være hjemme og be og håpe at ikke et nytt skjelv rammer dem, sier NRKs Anders Tvegård.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Store ødeleggelser

NRKs korrespondent Anders Tvegård er nå på Haiti i forbindelse med ettårsmarkeringen.

- Vi har reist rundt i området hvor jordskjelvet rammet hardest, og det aller meste er fortsatt rast sammen. Folk bor i store teltleire ett år etter jordskjelvet. Man skulle tro at jordskjelvet skjedde i går, sier han på telefon fra Haiti.

Tvegård forteller om begredelige sanitære forhold, at søppelet flyter, og at kloakklukten finnes overalt i et land hvor en koleraepidemi har tatt livet av over 3500 mennesker siden oktober . Han sier at steinene i det minste er fjernet fra veiene sånn at man kommer seg rundt.

Mangler register over døde

- Det er et yrende liv på gatemarkedene, hvor man får kjøpt ting som bensin, frukt og slitte bildeler. Men det er en tomhet hos folk vi møter på gata og snakker med. For mange handler det meste om å få hverdagen til å gå rundt. Folk har ikke lengre noen store håp for framtida, sier han, og gir et eksempel:

- Når jeg spør folk hva de skal gjøre på ettårsdagen for jordskjelvet, svarer mange at de skal være hjemme og be og håpe at ikke et nytt skjelv rammer dem.

- Hvorfor har ikke arbeidet kommet lengre?

- Hvor skal man begynne? Ikke alle steder har man en gang fjernet de døde menneskene. Først nå i disse dager skal man åpne et kontor hvor alle de som døde kan registreres. Selv ett år etter jordskjelvet finnes det ikke noe slikt register, sier Tvegård.

Sørger over sine døde på Haiti

Det finnes ennå ikke et register over hvem som døde i jordskjelvet på Haiti, som krevde en kvart million menneskeliv.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

- Haiti må ta lederansvaret

USAs president Barack Obama og tidligere president Bill Clinton er blant de mange som er frustrerte over mangelen på hurtighet i gjenoppbygningen av landet.

Obama presiserer at det er lokalbefolkningen selv som må lede an i arbeidet med å gjenoppbygge landet.

- Til tross for at utallige liv er reddet i år, og at mange har bedre tilgang til mat og vann enn før jordskjelvet, lider fortsatt mange under ekstrem fattigdom. Altfor mye søppel dominerer gatebildet, altfor mange bor i telt, og for altfor mange har ikke fremgangen kommet raskt nok, sier han.

Les mer: Voldtektsmareritt for jordskjelvofre i Haiti

Les mer: – Bildet av dehydrerte barn har festet seg på netthinnen

Ett år etter jordskjelvet på Haiti

Forholdene enkelte steder på Haiti er fortsatt så dårlig det er vanskelig å fatte at jordskjelvet skjedde for et helt år siden.

Foto: KENA BETANCUR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt