Portugal tror på kontroll på storbrannen i løpet av neste døgn

PEDRÓGÃO GRANDE/OSLO (NRK): Portugisiske myndigheter tror brannmannskapene skal få kontroll på storbrannen i Pedrógão Grande i løpet av de neste 24 timene – om været står dem bi.

Brannrøyk i Figueiro dos Vinhos Portugal
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

– Situasjonen er helt klart bedre. I løpet av natta eller onsdag morgen skal brannen være under kontroll, håper Lusa Vitor Vaz Pinto, som har ansvaret for beskyttelse av sivilsamfunnet.

Siden helga har de svimlende høye temperaturene i regionen falt fra rundt 40 grader og vinden har løyet av. Sterke vinder spredte flammene flere kilometer og startet nye branner.

– Brannen spredte seg ikke langs bakken, men i lufta i trehøyde. I løpet av fem minutter brant alt i en radius på 10 kilomeer, sier Virgilio Godinho til nyhetsbyrået AFP.

Selv om utsiktene ser bedre ut, advarer brannmannskapene om at brannen kan blusse opp igjen. Fortsatt er det 30 prosent av brannområdene de ikke har kontroll på.

Oppdatering om skogsbrannen i Petrogao Grande i Portugal

Skal granske katastrofen

Regjeringinga har satt i gang en granskning av storbrannen for å få klarhet i hvordan den kunne gå så galt, bekrefter den nasjonale kringkasteren RTP.

Brannen skal ha startet som følge av lynnedslag i et område med uvalig høye temperaturer og tørke.

64 personer har omkommet og 135 er skadet i skogbrannen som skal være den verste i Portugals minne. Mange omkom da de forsøkte å flykte. De ble ofre for flammenes og røykens rov innesperret i bilene sine.

Portugals riksvei 236 fikk kallenavnet «helvetesveien» etter at 47 personer mistet livet her. De fleste skal ha vært familier som kom hjem fra en dag på stranda, ifølge lokale myndigheter.

– Brannen har nådd et nivå av menneskelig tragedie som vi ikke har sett tidligere, sa statsminister Antonio Costa.

Brannene er fortsatt synlige etter å ha spredd seg til naboregionene Castelo Branco og Coimbra.

Ifølge avisa Publico skal brannen så langt ha slukt over 30.000 hektar med skog.

Mer enn 2000 brannmenn og 700 brannbiler er med på slukningsarbeidet. I tillegg har Spania, Italia og Frankrike sendt fly som slipper vann over brannstedet. Også Hellas og EU har tilbudt å hjelpe Portugal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt