NRK Meny
Normal

Pakistansk handlingslammelse

Pakistans president Asif Ali Zardari holdt seg borte da den drepte guvernøren Salman Taseer skulle begraves i forrige uke, redd for sin sikkerhet. USA har bedt Zardari ta et oppgjør med afghansk Taliban i Pakistan. Men han viker unna.

Joe Biden og Asif Ali Zardari
Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Gro Holm
Foto: NRK

Guvernør Salman Taseer ble ifølge sin drapsmann drept fordi han ønsket å endre en blasfemilov som åpner for dødsstraff for å utfordre islamske sannheter.

Taseer var selv muslim, men i fjor høst støttet han en kristen fembarnsmor som ble dømt til døden for å ha uttalt seg kritisk om Profeten i samtaler med muslimske kolleger.

Salman Taseer og Asia Bibi

Salman Taseer og Asia Bibi.

Foto: HO / Afp

Drapsmannen, Mumtaz Hussein Qadri, har i retten innrømmet at han drepte Taseer. Likevel, eller snarere nettopp derfor, er han blitt en helt for svært mange pakistanere.

Vi snakker ikke bare om religiøse ekstremister, men også om unge advokater, de som i 2007 demonstrerte for demokrati og mot fjerningen av den uavhengige riksadvokaten.

En gruppe advokater møtte til og med opp og kastet rosenblad på Qadri i retten – som et tegn på respekt. Det skal visstnok ha vært vanskelig å oppdrive advokater som vil være aktor i den kommende rettsaken mot Qadri.

- Moralsk hykleri

Over 500 religiøse ledere har forbudt sine medlemmer å delta i bønn for den drepte guvernøren. Ingen av politimennene som var til stede under attentatet grep inn, og en av dem skal ha uttalt at «Qadri handlet i tråd med sin samvittighet». «Det som skjedde var Allahs vilje», sa en annen.

Fire timer etter drapet hadde 2500 lagt ut støtteerklæringer til drapsmannen på Facebook. Men kanskje like viktig, det er svært, svært få i den ganske så tallrike sekulariserte delen av middelklassen som har kritisert drapet.

En ung aviskommentator, Ammar Rashid, beskriver det moralske hykleriet i denne delen av folket.

De er storforbrukere av amerikansk og indisk populærkultur, beundrer Lady Gaga, har drøssevis av løse sexforbindelser og piffer opp hverdagen med narkotiske stoffer uten å blunke.

Samtidig hyller disse studentene, legene, advokatene og ingeniørene mer eller mindre åpent drapsmannen Qadri.

Den dypereliggende grunnen, hevder Rashid, er at den pakistanske staten er bygget på ideen om muslimenes moralske overlegenhet i forhold til andre religioner.

Muslimene i India kjempet for og fikk sin egen stat. Det er så lite annet som forener de ulike folkegruppene i Pakistan. For ikke å snakke om de ulike klassene.

For de føydale tradisjonene preger dette samfunnet fortsatt. Noen er så rike at de simpelthen forakter alt snakk om penger, og mange er så personlig avhengige av disse rike at det minner om fordums livegenskap.

Bekreftelse på lojalitet

Men klassekamp splitter, og det er ikke noe tema. Det ble derimot kritikken mot blasfemiloven.

Taseers støtte til en dødsdømt kristen, ble av en religiøs leder karakterisert som jamngodt med blasfemi allerede før drapet.

Det å reagere på Taseer, ble en bekreftelse på både rettroenhet og lojalitet til den pakistanske nasjonen.

Karachi, Pakistan

Tusenvis møtte opp da det religiøse partiet Jamiat Ulema Islam arrangerte et protestmøte i Karachi mot endring i blasfemiloven, som åpner for dødsstraff for å utfordre islamske sannheter.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Drapet på Taseer skjedde samtidig med at regjeringen holdt på å ryke over en diskusjon om økning av bensinprisene og innføring av moms. Men regjeringen snudde, droppet prisøkningen og lovet at ingen ny skatt ville bli innført uten enighet i regjeringen.

Hatet mot USA

Denne uka besøkte USAs visepresident, Joseph Biden, for første gang Pakistan. I går var den pakistanske presidenten i Washington. Hvert år mottar Pakistan flere milliarder dollar i militær og sivil støtte.

President Zardari vet hva USA vil ha som gjenytelse: et oppgjør med militant islamisme, ikke minst afghansk Taliban og deres støttespillere på pakistansk territorium.

Men Zardari er innenrikspolitisk for svak til å levere. For hatet mot USA, er mye sterkere enn hatet mot Taliban.

Selv blant dem som står fjernt fra Taliban ideologisk, er det mange som mener at det er sikrest å holde på alliansen. For NATO har jo varslet at de vil ut av Afghanistan, og hvem er sterke nok til å holde inderne ute da?

President i skvis

President Zardari er handlingslammet.

Ikke kan han etterkomme USAs krav, men han kan heller ikke si nei til amerikanske penger.

Ikke kan han provosere sin mer konservative koalisjonspartner eller alliansen av mullaer og advokater, så blasfemiloven blir værende.

Ikke kan han etterkomme Pengefondets krav om ny skatt for å øke de offentlige inntektene, trass i at IMF svarer med å holde tilbake lån.

Og de amerikanske førerløse flyene som stadig krenker pakistansk luftrom i jakten på Taliban – ja de er stilltiende akseptert av landets president.

Alternativet er verre, nemlig å innrømme at det skjer, igjen og igjen, mot presidentens vilje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt