Hopp til innhold

Frykter hun snart blir drept

Dødsdømte Aasia Bibi frykter hun blir drept i fengselet av religiøse fanatikere etter at hennes fremste forsvarer ble tatt av dage.

Salman Taseer og Asia Bibi

Den drepte guvernøren i Punjab, Salman Taseer, sammen med den dødsdømte kvinnen Aasia Bibi.

Foto: HO / Afp

Den kristne firebarnsmoren sitter fengslet i delstaten Punjab i Pakistan, hvor hun venter på å bli henrettet etter å ha blitt kjent skyldig i blasfemi.

Hennes fremste støttespiller var guvernøren i delstaten, Salman Taseer (66), som tirsdag ble drept av sin politilivvakt i Islamabad.

Taseer skal ha blitt drept for sin støtte til Bibi og fordi han ville mykne opp Pakistans strenge lovgivning mot blasfemi - og i det minste fjerne dødsstraffen.

Frykter hun blir drept av fanatikere

Nå fryktes det at Aasia Bibi kan bli drept i fengselet når som helst.

- Ingen føler seg trygge nå, minst av alt henne, sier den kristne bistandsarbeideren Shahzad Kamran, som har besøkt Bibi flere ganger etter at hun i november ble dømt til henging.

Kamran sier at Bibi frykter hun kan bli drept av en fanatiker. Minst 10 pakistanere har de siste tjue årene blitt drept i fengsel mens de har sittet inne for anklager om blasfemi, skriver The Guardian, som siterer pakistanske menneskerettighetsarbeidere.

(Artikkelen fortsetter)

Salman Taseer skutt i Pakistan

Guvernør i Punjab, Salman Taseer, ble tirsdag skutt og drept av sin egen livvakt.

Foto: GBRTV

Bønneleder Maulana Youssuf Qureshi ved en moské i Peshawar sa tidligere denne uken at han vil gi 500.000 rupi til den som dreper den 45-årige kvinnen.

Summen tilsvarer vel 35.000 norske kroner.

45 år gamle Asia Bibi ble dømt av en lokal domstol i provinsen Punjab. Det skal ha startet med at en gruppe muslimske kvinner nektet den kristne kvinnen å hente vann i en brønn. Som ikke-muslim burde hun ikke ta på vannskålen.

Et par dager senere gikk kvinnene til en lokal prest, og hevdet at Asia sa nedsettende bemerkninger om profeten Mohammed. Presten gikk da til det lokale politiet, som åpnet etterforskning.

Hyllet som en helt

Etter å ha drept guvernør Taseer, ble drapsmann Malik Mumtaz Hussain Qadri torsdag hyllet som en helt av folkemassene. Qadri mente at mannen han var livvakt for, den moderate guvernøren Salman Taseer i Punjab-provinsen, hadde gjort seg skyldig i blasfemi og fortjente å dø.

Tirsdag ble Taseer pepret full av kuler i Islamabad, og Qadri fortalte stolt etterpå hva han hadde gjort. Qadri er nå varetektsfengslet i fem dager mens saken etterforskes.

(Artikkelen fortsetter)

Malik Mumtaz Hussain Qadri hylles

Malik Mumtaz Hussain Qadri ble hyllet av rosekastende menn da han møtte opp i retten torsdag.

Foto: B.K.Bangash / Ap

Politilivakten Qadri ble hyllet med blomster og tilrop fra religiøse aktivister da han ble ført fram for retten. Qadri ropte religiøse slagord, mens folk forsøkte å kysse ham og ta på ham idet han ble geleidet inn i retten.

Advarte mot å sørge

En nasjonal organisasjon med 500 moderate, muslimske lærde - som er motstandere av Taliban - hyllet drapet.

- Den som støtter en blasfemisk er også blasfemisk, sa gruppa i en erklæring. Det Qadri gjorde, har gjort enhver muslim stolt, het det i en kunngjøring fra Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat Pakistan, hvor de også på truende vis oppfordret journalister, politikere og intellektuelle til å lære av drapene.

I havnebyen Karachi oppfordret religiøst lærde til å ikke sørge over Taseer - selv om myndighetene varslet tre dagers offisiell landesorg, skriver Time Magazine.

Samtidig har 400 advokater tilbudt seg å føre Qadris sak for rettssystemet - uten å ta betalt for det.

(Artikkelen fortsetter)

Malik Mumtaz Hussain Qadri

Drapsmannen Qadri omfavnes og tiljubles på vei inn i rettslokalene.

Foto: Ch. Javed / Ap

Tusener møtte opp

En polititalsmann sier at Qadris sjef var bekymret for Qadris ekstreme, religiøse holdninger, og har tidligere nektet ham å delta på et antiterroroppdrag.

Drapet på den liberale guvernøren, som var motstander av Pakistans strenge blasfemilovgivning, er dårlig nytt for de som ønsker at landet skal bevege seg i en mer sekulær retning. Observatørerer mener dette beviser at kårene for å framføre tolerante og moderate holdninger blir verre, mens de ekstreme kreftene overtar mer og mer av hos atommakten.

Drapet har sendt sjokkbølger inn i regjeringspartiet PPP, hvor Taseer var et framtredende medlem

- Vi må finne ut om dette var et enkelt drap, eller om det var et forsøk på å destabilisere Pakistan, sier justisminister Babar Awan, ifølge Washington Post.

Taseer ble begravet torsdag, hvor han ble hyllet for sitt mot og sine prinsipper.

Den liberale avisen Daily Times omtalte drapet slik: "En modig mann, felt av fanatisme". 150 personer møtte opp på stedet hvor Taseer ble drept for å vise sin avsky for religiøs ekstremisme.

Flere tusen fulgte ham til grava , til tross for advarsler om at folk som sørger eller ber for den drepte guvernøren kan lide samme skjebnen.

Video Fleire tusen deltok i gravferda

Video: Flere tusen deltok da Salman Taseer ble begravet onsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere savnet etter jordskred i Italia

Jordskredet gikk på den italienske ferieøya Ischia utenfor Napoli lørdag morgen.