Frammarsj for muslimsk ekstremisme

Religiøse ekstremister har nådd langt inn i statsapparatet, sier politiske analytikere i Pakistan etter gårsdagens drap på den pakistanske guvernøren Salman Taseer.

Malik Mumtaz Hussain Qadri

Malik Mumtaz Hussain Qadri smilte fornøyd da han ble ført inn i politibilen etter ugjerningen.

Foto: STR/PAKISTAN / Reuters

Anders Magnus

Regjeringen i Pakistan innførte i dag tre dagers landesorg etter drapet på en av regjeringspartiets fremst politikere, Punjabs guvernør Salman Taseer.

Les: Pakistansk guvernør drept

– Ekstremistene har nå trengt seg så dypt inn i samfunnet at de også har nådd inn i selve statsapparatet, sier en sikkerhetsanalytiker til nyhetsbyrået AFP.

Politiske analytikere i Pakistan frykter at drapet på en moderat politiker som Taseer viser at det er frammarsj for muslimsk ekstremisme i Pakistan.

Drept for blasfemi

Drapsmannen Malik Mumtaz Hussain Qadri mente at guvernøren hadde gjort seg skyldig i blasfemi og dermed fortjente å dø.

Uttalelsene hans har trolig har trolig sterk støtte i store deler av befolkningen, hvor 96 prosent er muslimer.

Et stort flertall av disse ønsker ikke å endre på landets svært strenge blasfemilovgivning. Loven pålegger dødsstraff for den som fornærmer islam, koranen eller profeten Mohammed.

Den siste tiden før han ble drept, gikk Salman Taseer kraftig ut og kritisert dødsdommen over den kristne firebarnsmoren Asia Bibi.

Les: Guvernørdrap ryster Pakistan

Fordømmer drapet

Salman Taseer drept i Punjab i Pakistan

Guvernør Salman Taseer ble drept av sin egen livvakt da han skulle gå inn i bilen sin etter å ha spist på en restaurant i Islamabad.

Foto: ADREES LATIF / Reuters

Både FN og Pakistans viktigste allierte USA har i kraftige ordelag fordømt gårsdagens drap.

– Jeg beundrer Taseers arbeid og hans død er et stort tap for Pakistan, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Pakistanske myndigheter har lagt en jernring av sikkerhetsstyrker rundt begravelsen i dag for å hindre opptøyer, lik de som oppsto etter attentatet mot daværende opposisjonsleder Benazir Bhutto for tre år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kinas første bemannede romferd på fem år. Romraketten «Den lange marsjen 2F» ble skutt opp fra Gobi-ørkenen torsdag 17. juni 2021.

Se oppskyting: Kineserne på vei til ny romstasjon

Raketten som skal ta de første astronautene til Kinas nye romstasjon, tok av torsdag. Ferden blir landets lengste til nå.