NRK Meny
Normal

Pakistan venter anti-USA-bråk

Pakistanske myndigheter frykter bråk under store anti-amerikanske demonstrasjoner på grunn av drapet på Al Qaida-leder Osama bin Laden som er planlagt etter fredagsbønnen i morgen.

Pakistanske studenter ved Bin Ladens hus

Pakistanske islamstudenter har samlet seg ved huset der Bin Laden oppholdt seg da ha ble drept av amerikanske spesialsoldater 1. mai.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Til nå har reaksjonene i Pakistan begrenset seg til noen få og små demonstrasjoner i områder der støtten til bin Laden var sterkest.

Men sinnet mot USA for det mange mener er en krenkelse av Pakistansk suverenitet er voksende. Og det ventes at fredagens protester kan bli kraftige og voldelige.

LES: Pakistan: Verden må dele skylden

LES: Rykteflom i pakistanske medier

– Sympatien er borte

Forholdet mellom USA og Pakistan har blitt betraktelig verre etter den amerikanske operasjonen mot bin Laden natt til mandag.

Pakistanerne er oppgitt og fornærmet over å ha blitt holdt utenfor, og avviser også beskyldninger om at pakistanske myndigheter må ha visst at bin Laden oppholdt seg i garnisonsbyen Abbottabad.

– Dersom det har vært noe sympati for amerikanerne vil den forsvinne nå som de har kommet inn i vårt land og utført væpnet angrep, og krenket vår suverenitet, sier partileder Syed Munawar Hasan i det islamske partiet Jamaat-e-Islami (JI).

Det som er Pakistans største og mest innflytelsesrike religiøse parti oppfordrer til en fredelig protest etter fredagsbønnen.

– Vi appellerer til alle om å holde store, men fredelige demonstrasjoner, sier partilederen.

– Et av kravene våre er at Pakistan trekker seg ut av den såkalte krigen mot terrorisme, sier han.

LES: Osamas datter (12): – Han ble henrettet foran familien

LES: Obama vil ikke frigi bilder av død bin Laden

Droneangrep

Pakistanske myndigheter har advart USA om at fremtidige angrep på pakistansk jord ikke vil bli tolerert, og det pakistanske forsvaret truer med å revurdere samarbeidet med USA hvis amerikanske soldater igjen krenker landets suverenitet.

Men USA kan ikke love at lignende operasjoner aldri finne sted igjen.

Krigen mot terror er i stor grad upopulær i Pakistan på grunn av de mange droneangrepene langs grensen til Afghanistan, der også sivile pakistanere har mistet livet.

Men mange er også kritiske til Al Qaidas islamistiske ståsted og de mange selvmordsangrepene de står bak i Pakistan.

Tror ikke på store endringer

Analytiker Hasan Askari Rizvi sier til australske ABC News at protestene i Pakistan vil bli mer anti-amerikanske enn anti Al Qaida.

– Jeg tror ikke de religiøse partiene vil få med seg de store folkemengdene i disse demonstrasjonene. Protestene vil sannsynligvis ikke klare å legge noe stort press på myndighetene om å endre politikken, sier han.

LES: Obama så aldri bin Laden-drapet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt