NRK Meny
Normal

Obama vil ikke frigi bilder av død bin Laden

USAs president Barack Obama vil ikke offentliggjøre bildene av avdøde Osama bin Laden.

Osama bin Laden

Bildene av den avdøde terrorlederen Osama bin Laden vil ikke bli vist for offentligheten.

Foto: AP

Det bekrefter en person i kretsen rundt presidenten til den amerikanske tv-kanalen NBC.

Obama opplyser dette i et intervju med nyhetsprogrammet 60 minutes.

– Osama er ikke et trofé

– Vi har gjennomført DNA-prøver og analyser. Det er ingen tvil om at vi drepte Osama bin Laden, sier Obama i intervjuet som blir sendt på amerikansk tv lørdag.

Video a349c50c-c8c4-4f11-9bd0-b9e9df7b1338.jpg

NETT-TV: Talsmann for Det hvite hus James Carney forklarer hvorfor bildene av bin Laden ikke offentliggjøres.

Obama sier videre i intervjuet at publisering av bildene vil kunne føre til voldelige reaksjoner og være i strid med amerikanske verdier.

– Vi sender ikke slike ting ut som troféer, sier presidenten.

Var innstilt på å offentliggjøre

Amerikanske myndigheter har tidligere denne uken sagt at de vurderte å gi ut minst ett bilde av terrorlederen, men dette har altså president Obama nå satt ned foten for.

– Regjeringen snakker selvsagt om hvordan vi best kan gjøre det, men det er ikke tvil om at et bilde til slutt blir offentliggjort, sa CIA-sjef Leon Panetta i et TV-intervju med NBC tirsdag.

Konspirasjonsteoriene rundt bin Ladens død vil trolig vokse ytterligere, når USA nå altså likevel ikke vil framlegge visuelle bevis på at Al Qaida-lederen er død.

– Støtende bilde

USA sa riktignok mandag at de har sikret seg DNA-bevis av liket som med 99,9 prosents sannsynlighet slår fast at liket er Osama bin Laden.

Angivelig skal det ha blitt tatt flere bilder av bin Laden etter hans død. Blant annet under begravelsen på havet og rett etter at han var skutt og drept av amerikanske spesialstyrker.

Bildet som best identifiserer ham, skal være såpass støtende at myndighetene tror det vil være vanskelig for vestlige medier å trykke det. Osama ble skutt i hodet, og det blodige bildet viser angivelig kulehullet over avdødes venstre øyenbryn.

USA har også fryktet at en offentliggjøring av bildet vil nøre opp under de sterke reaksjonene på drapet av bin Laden har ført til enkelte steder i den arabiske verden.

Senator fikk se bildet

Den reublikanske senatoren Kelly Ayotte fra New Hampshire gikk tidligere i kveld ut og fortalte at hun har sett ett av bildene .

– Det var et bilde av bin Ladens ansikt, og jeg kan bekrefte at det var ham, sier Ayotte til nyhetsbyrået Reuters. Hun ønsker at bildene blir frigitt, slik at man får stagget konspirasjonsteoriene.

Den republikanske kongressmannen Mike Rogers har også sett bildene, men ønsker derimot ikke at de skal offentliggjøres.

– Konspirasjonsteoretikere verden over vil uansett hevde at bildene er manipulert likevelm og det er en risiko for at bildene kun vil bidra til å fyre opp stemningen i Midtøsten, sier Rogers ifølge NBC.

Tidligere Alaska-guvernør og Republikanernes visepresident-kandidat Sarah Palin har en annen oppfatning av hvorfor bildene bør frigis.

– Vis bildene som en advarsel til andre som vil ødelegge USA, twitrer Palin nå i kveld.

Samme dag som terrorlederen ble drept i sitt hjem i den pakistanske byen Abbottabad, sendte Reuters ut et bilde som angivelig forestilte bin Laden.

Montasje av det falske bildet av en død Osama bin Laden og et bilde fra 1998

Bildet til høyre ble sendt ut mandag, men ble senere trukket tilbake fordi det viste seg å være manipulert.

Foto: Scanpix/Reuters

Dette ble senere trukket tilbake , da det viste seg at det var en manipulasjon av et bilde fra 1998.

FBI advarer også om at datakriminelle forsøker å lure nettbrukere ved å spre falske dødsbilder av den avdøde terrorlederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt