Hopp til innhold

Otto Warmbiers foreldre snakker ut: – Dette var ingen ulykke

Foreldrene til Otto Warmbier forteller om sønnens tilstand da han ble sendt hjem fra fangenskap i Nord-Korea.

Otto Warmbier

Otto Warmbier eskorteres til en rettssal i Pyongyang. Han ble dømt til 15 års fengsel med straffearbeid.

Foto: Jon Chol Jin / AP

Den 22 år gamle studenten ble arrestert på flyplassen i Pyongyang i januar i fjor, anklaget for å ha stjålet en propagandaplakat fra hotellet han bodde på. Han ble dømt til 15 års straffearbeid.

Etter halvannet år i fangenskap ble han sendt hjem til USA, alvorlig syk. Han døde kort tid etter.

Warmbiers foreldre, Cindy og Fred, har vært tause om sønnens hjemkomst. Nå forteller de om sjokket i et intervju med CNN.

– Å bruke uttrykket «koma» om Ottos tilstand er helt urimelig. Otto hadde alvorlige hjerneskader. Han ble systematisk torturert og bevisst skadet av Kim Jong-un og hans regime. Dette var ingen ulykke, sier faren.

I et intervju med Fox News kaller de Nord-Korea terrorister, og sier de føler det er på tide å «fortelle sannheten.»

Fred og Cindy Warmbier

Fred og Cindy Warmbier i sønnens begravelse i Ohio i juni.

Foto: Bryan Woolston / AP

– Torturert og drept

Foreldre skal ha blitt fortalt at sønnen fikk et akutt tilfelle av botulisme umiddelbart etter at rettssaken var over, og at han så fikk en sovepille som han aldri våknet av. Han skal ha ligget i koma siden mars i fjor, men foreldrene fikk ikke vite noe før i juni.

Warmbier forteller at sønnen viste tegn til å ha blitt forgiftet da de møtte ham på flyplassen i Ohio.

– Halvveis opp flytrappa hørte vi en høy, guttural, skrikende, umenneskelig lyd. Han var bundet fast til båren. Han beveget seg rundt i rykninger. Hodet var barbert. Øynene flakket rundt, de var store som tallerkener. Han var blind, døv og hadde ernæringssonde. Han var en grønnsak, sier han.

Otto Warmbier

En gråtende Otto Warmbier på en pressekonferanse i Pyongyang. Han innrømmet å ha stjålet en plakat, og tryglet om tilgivelse.

Foto: Kcna Via Kns / AFP

Warmbier døde fire dager senere, og familien sa nei til obduksjon. Ifølge foreldrene hadde han imidlertid flere mystiske skader som ikke er forklart.

Tennene i underkjeven skal tilsynelatende ha blitt flyttet på, han hadde et langt arr på høyre fot, og hendene og beina ble beskrevet som «fullstendig vansiret».

– Han var på dødsleiet da han kom hjem til oss. Otto ble forlatt av familien, landet sitt og resten av verden. Da Kim tok avgjørelsen, ble Otto torturert og drept, sier Fred Warmbier.

– Det var derfor de løslot ham. De ville ikke at han skulle dø på deres jord, sier Cindy.

Otto Warmbier

Nord-Korea skyldte på svertekampanje

Nord-Korea nekter for å ha torturert eller mishandlet Otto Warmbier.

Da Warmier døde skyldte en talsmann for myndighetene på en svertekampanje, og omtalte Nord-Korea som «det største offeret» i saken.

– Våre myndigheter behandler alle kriminelle i henhold til nasjonale lover og internasjonale standarder. Warmbier var ikke et unntak. De aner ikke hvor bra vi behandlet ham, sa talsmannen til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

The Cincinnati Enquirer hevder å ha fått tilgang til en rapport om Warmbier, som ikke viser tegn til tortur.

USAs president Donald Trump tvitret tirsdag kveld at det var et «godt intervju», og at Warmbiers død neppe er tilfeldig.

Det er nå forbudt for alle amerikanere å reise til Nord-Korea, skriver BBC.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt