Trump om død student: – Fæle ting skjedde i Nord-Korea

Fæle ting skjedde i det brutale Nord-Korea, men vi fikk ham i det minste hjem, sier president Trump om Otto Warmbier, som døde etter halvannet års fangenskap.

Otto Warmbier døde kun få dager etter at han ble utlevert fra Nord-Korea

– Det er vår tunge plikt å melde at vår sønn, Otto Warmbier, har fullført sin reise hjem. Selv om vi aldri mer fikk høre stemmen hans, så vi ansiktet hans forandre seg i løpet av en dag – han fant fred. Han var hjemme, og vi tror han kunne føle det, skriver familien i en uttalelse som ble offentliggjort mandag. 22 år gamle Warmbier døde klokken 14.20 mandag ettermiddag.

Otto Warmbier

Den 22 år gamle amerikanske studenten Otto Warmbier døde kun få dager etter at han ble utlevert fra Nord-Korea etter nesten halvannet år i fangenskap.

Foto: KCNA VIA KNS / Afp

– Den forferdelige, torturlignende mishandlingen vår sønn ble utsatt for av nordkoreanerne, betyr at dette ikke kunne ende på noe annet vis enn det vi opplevde i dag, skriver familien videre.

– Brutalt regime

President Donald Trump har omtalt Nord-Korea som et brutalt regime i sin reaksjon etter dødsfallet.

– Mange fæle ting skjedde, men vi fikk ham i det minste hjem til foreldrene, sa Trump om Warmbiers død i et møte med ledere fra teknologiindustrien.

– Melanie og jeg sender vår dypeste kondolanse til Otto Warmbiers familie i forbindelse med hans altfor tidlige død. Ingenting er mer tragisk for foreldre enn å miste et barn. Våre tanker går til Ottos familie og venner og alle som var glad i ham, skriver den amerikanske presidenten i en formell uttalelse.

– Ottos skjebne styrker min administrasjons intensjon om å hindre at en slik tragedie rammer andre uskyldige ofre for et regime som ikke respekterer rettsstyre og grunnleggende menneskelig anstendighet. USA fordømmer nok en gang brutaliteten til Nord-Koreas regime idet vi sørger over dets seneste offer.

Vil slutte å sende amerikanere til Nord-Korea

Reiseselskapet som arrangerte reisen til Pyongyang for Warmbier, sier i en post på Facebook at de ikke lenger vil sende amerikanere til Nord-Korea. Reisebyrået Young Pioneer Tours holder til i Kina, og har spesialisert seg på reiser for unge, eventyrlystne mennesker. På hjemmesiden heter det: «vi arrangerer lavkostreiser til steder moren din ikke vil at du skal reise til».

Young Pioneer Tours Facebook-side

Reisebyrået beklager Otto Warmbiers død, og sier de ikke lenger vil arrangere reiser til Nord-Korea for amerikanske statsborgere.

Dømt til 15 års straffarbeid

22 år gamle Otto Warmbier ble forrige uke sendt hjem til USA i koma etter 17 måneder i nordkoreansk fangenskap. Han sonet en dom på 15 år i en arbeidsleir for å ha stjålet en propagandaplakat mens han var på turistbesøk i landet.

Legene på sykehuset som behandlet ham i den amerikanske delstaten Ohio, opplyste sist uke at han ikke reagerte på stimuli. Han kunne åpne øynene og blunke, men han viste ingen tegn til å forstå når han ble tilsnakket eller bedt om å gjøre noe.

Ifølge nordkoreanske myndigheter havnet Warmbier i koma etter å ha blitt rammet av botulisme og ha tatt en sovepille. Legene i Ohio sier det ikke er "noen tegn" på "aktiv botulisme".

SISTE NYTT

Siste nytt