Hopp til innhold

Dømt til 15 års straffarbeid for å ha stjålet plakat – nå er han løslatt

For et drøyt år siden ble den amerikanske studenten Otto Warmbier dømt til 15 års straffarbeid for å ha forsøkt å stjele en propagandaplakat i Nord-Korea.

Otto Warmbier

GRÅT: Den amerikanske studenten Otto Warmbier innrømmet i retten å ha stjålet en propagandaplakat og kalte det «den største feilen i mitt liv»

Foto: Handout / AFP

Nå skal 22-åringen være på vei tilbake til USA der han vil bli gjenforent med familien, opplyser USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Warmbier var på reise sammen med medstudenter da han ble arrestert for å ha stjålet en politisk plakat fra et hotell i januar 2016. Han var i ferd med å gå om bord i flyet da nordkoreansk politi pågrep ham.

Warmbier gråt da han to måneder senere innrømmet å ha stjålet plakaten. Han ble dømt til 15 års straffarbeid i Nord-Koreas høyesterett.

– Jeg ber dere intenst, mennesker og regjeringen i Nord-Korea, om tilgivelse. Vær så snill, jeg har gjort den største feilen i mitt liv, sa han i retten.

Otto Warmbier

– Ligger i koma

Ifølge The Washington Post er det helsemessige årsaker til at 22-åringen nå blir løslatt. Foreldrene til studenten, som ikke har blitt sett offentlig siden rettssaken, har blitt fortalt at sønnen skal ha ligget i koma i over et år.

– Vi vil at verden skal vite hvordan vi og vår sønn er blitt terrorisert av det nordkoreanske regimet, sier foreldrene til nyhetsbyrået AP.

Ifølge foreldrene har sønnen ligget i koma siden mars i fjor, men de fikk først vite om det for en uke siden.

USA har ingen representanter i Nord-Korea, men svenske diplomater, som representerer amerikanernes interesser, skal ha blitt nektet å ha kontakt med Warmbier.

Foreldre skal ha blitt fortalt at sønnen fikk et akutt tilfelle av botulisme umiddelbart etter at rettssaken var over, og at han så fikk en sovepille som han aldri våknet av.

Evakuert via Japan

Det er uvisst om nordkoreanernes versjon av historien er sann, men foreldrene sier nå til avisen at 22-åringen har blitt evakuert ut via en amerikansk militærbase i Sapporo i Japan.

– Sønnen vår kommer hjem. For øyeblikket ser vi på det som om han har vært i en ulykke. Vi får møte vår sønn Otto i kveld, sier faren Fred Warmbier.

Løslatelsen skjer samtidig som den tidligere basketstjernen Dennis Rodman igjen er på besøk i landet. Rodman har tidligere blitt avbildet sammen med diktator Kim Jong-un som sies å være stor tilhenger av stjernens gamle lag Chicago Bulls.

Tillerson sier at det amerikanske utenriksdepartementet har forhandlet frem løslatelsen etter instruks fra president Donald Trump. Foruten Warmbier holdes tre andre nordamerikanere fanget i Nord-Korea, og Rex Tillerson sier utenriksdepartementet jobber med å få løslatt dem også.