– Om vinteren måtte jeg grave hull som var en meter brede og en meter dype. Bakken var frosset og det var så hardt at det tok to dager, fortalte Lim til tilhørerne i den presbyterianske kirken i en forstad til Toronto i Canada.
Kledd i en mørk dress, satt Lim på første rad med barnebarnet, som ble født mens var i fangenskap, på fanget.
– Det var utrolig utfordrende. Jeg svettet på overkroppen og frøs på fingre og tær, fortalte Lim om arbeidet han ble satt til i leiren.
Han beskrev hvordan han hadde følt en «overveldende ensomhet» gjennom de 31 månedene i fangenskap.
– Fra første dag i fangenskap til dagen jeg ble satt fri, spiste jeg 2757 måltider i isolasjon. Det var vanskelig å se hvordan det noen gang skulle ta slutt, sa Lim.
Hyeon Soo Lim med barnebarnet som ble født mens han satt i fangenskap.
Foto: MARK BLINCH / ReutersFengslet i 2015
Lim ble fengslet i 2015 etter at nordkoreanske myndigheter anklaget ham for å ha forsøkt å bruke religion til å ødelegge det nordkoreanske systemet.
Pastoren ble også beskyldt for å ha hjulpet amerikanske og sørkoreanske myndigheter med å lokke og bortføre nordkoreanske statsborgere.
Han hadde da vært flere titalls ganger i Nord-Korea der han som misjonær samarbeidet med barne- og sykehjem.
Det er uklart hvorfor han ble arrestert, men noen av prosjektene har arbeidet med var knyttet til medarbeidere av Jang Song-Thaek, onkelen som Kim Jong-un fikk henrettet i desember 2013.
Lims løslatelse skjer rundt to måneder etter at den amerikanske studenten Otto Warmbier ble løslatt fra Nord-Korea. Han lå i koma da han ankom USA og døde kort tid senere.
Hyeon Soo Lim prekte søndag i den presbyterianske kirken i Mississauga i Ontario.
Foto: MARK BLINCH / ReutersSverige tilbyr meklerhjelp
Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau har takket Sverige for hjelp i arbeidet med å få satt fri Hyeon Soo Lim.
Sverige har ambassade i Nord-Korea og har dermed kunnet hjelpe til med forhandlingene.
Nå tilbyr den svenske regjeringen seg også å mekle mellom USA og Nord-Korea.
– Er det noen som ber oss om hjelp eller synes at vi kan en rolle å spille, så skal vi selvfølgelig gjøre det, sier utenriksminister Margot Wallström til SVT.