Normal

Vannet synker og ryddejobben starter

I deler av Tyskland er oppryddingsarbeidet etter storflommen allerede i gang, kun få timer etter at vannet begynte å trekke seg tilbake fra enkelte områder.

I byen Pirna i Sachsen har oppryddingen etter flommen startet.

I Pirna sør for Dresden rydder nå soldatene bort sandsekkene som de for noen dager lempet ut.

Arnt Stefansen i Dresden

I områdene rundt Dresden har vannet nå for alvor begynt å synke – etter flere dager med både høyt vann og høyt spenningsnivå.

Tusenvis av mennesker er i sving med å rydde opp flere steder.

I småbyen Pirna i Sachsen, hvor elven Elben nå går tilbake sakte, men sikkert time for time, har hundrevis av unge frivillige meldt seg til innsats.

Flomkatastrofen har fått frem det beste i folk, mener flere av byens 40.000 innbyggere.

Christian Schubert

Christian Schubert er en av dem som har meldt seg til opprydding.

Foto: Arnt Stefansen / NRK
Christian Schubert

Gatene er skitne og fulle av rusk og rask som vannet dro med seg.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Dette gjør inntrykk. Mange mennesker melder seg frivillig for å hjelpe til, og det er et godt samarbeid. Soldatene som har kommet hit gjør også en stor innsats, sier Christian Schubert.

Hus fortsatt under vann

De mange soldatene som er på plass lemper igjen sandsekker i gamlebyen, men denne gangen har sekkene gjort sin gjerning og blir nå fjernet fra de delene av byen som ikke lenger trues av flommen.

Men det kan ta flere dager før stormflommen erklæres for over. Fortsatt står vannet langt opp på husveggene mange steder.

– Dette betyr naturligvis at husene blir stående lenger under vann. Og da blir det selvsagt mye større skader – på muren, dørene, vinduene. Omfanget av dette har vi ingen oversikt over nå, sier Thomas Gockel, som er pressetalsmann for myndighetene i Pirna, til NRK.

I Tyskland som helhet har vannet trolig gjort skader for flere titalls milliarder kroner. Også i småbyen sør for Dresden blir regningen høy.

– 1900 hus står under vann i byen og i de omliggende landsbyene, og vi har vært nødt til å evakuere mer enn 8500 beboere. Så det blir mye, sier Thomas Gockel.

Selv om områdene rundt Dresden er over det verste, er andre steder i Tyskland fortsatt hardt rammet.

I Magdeburg holder de pusten, der stiger vannet fortsatt og vil trolig nå 10 cm høyere enn kriseprognosen fra i går, med en vannstand på 7,3 meter, fem meter mer enn normalen.

Flomtoppen flytter seg nå nordover og nådde i dag områder i delstaten Sachsen-Anhalt.

I regionen Anhalt-Bitterfeld fikk rundt 10.000 mennesker beskjed om å forlate hjemmene sine og søke seg til områder som ikke trues av oversvømmelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt