Dresden vakler mellom frykt og håp

DRESDEN (NRK) I Dresden holder innbyggerne pusten. Vannet har sluttet å stige, men ingen vet om det varer. Skadene er uansett enorme i den historiske byen.

Flom i Dresden

Et oversiktsbilde over Dresden viser hvor store deler av byen som vannet nå dekker fullt og helt.

Foto: ARNO BURGI / Afp

Arnt Stefansen i Dresden

I Dresden nådde vannstanden i dag 8,75 meter. Så høyt har Elben bare stått én gang det siste hundreåret, og mange frykter en lignende katastrofe som det byen opplevde i 2002, under den såkalte «hundreårsflommen» i Tyskland.

Men de siste timene ser det ut til at vannet har sluttet å stige, og dét tenner et håp blant byens folk om at høyvannet har nådd toppen.

Jens Südero, flom i Dresden

Jens Südero foran elven Elben som skaper så mye trøbbel.

Foto: Arnt Stefansen / NRK
Flom i sentrum av Dresden

Inntil vannet startet å sive inn var dette en vanlig gate.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Jeg håper vannet ikke vil stige mer nå, sier den 28 år gamle ekspeditøren Jens Südero mens han kaster et bekymret blikk ut på de enorme vannmassene i Elben.

– Men uansett sier myndighetene at vil ta flere dager før flommen eventuelt begynner å avta, og da er det selvsagt en fare for at vannet får tid til å trenge gjennom dikene og begynner å renne inn i gatene i sentrum av byen, sier han.

Ekstremvær

Det er altså bare elleve år siden Tyskland hadde sin «hundreårsflom», og nå opplever landet en katastrofe med omtrent samme omfang.

Titusener av mennesker er evakuert de siste dagene og det er gjort enorme materielle skader.

–Jeg tror vi må innstille oss på at ekstremvær er blitt en del av hverdagen, sier pensjonistekteparet Barbara Gudert og Klaus Nitzer, som jeg møter på bredden av Elben.

Barbara Gudert og Klaus Nitzer, flom i Dresden

Barbara Gudert og Klaus Nitzer frykter at hyppige flommer blir en del av fremtiden.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Uttrykket «hundreårsflom» begynner snart å miste sin mening. Det går nå bare noen få år mellom hver gang man hører om naturkatastrofer som vi ikke har sett maken til på hundre eller to hundre år.

– Og jeg tror dette er et resultat av menneskeskapte klimaendringer, sier Klaus Nitzer, og hans kone legger til:

– For oss som er gamle er det kanskje ikke så farlig, men jeg er veldig bekymret for fremtiden til våre bare og barnebarn, sier Barbara Gudert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Flom i Dresden

Myndighetene, både lokalt og sentralt, har tatt lærdom av flommen forrige gang og er nå langt mer forberedt.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Mellom håp og frykt

Forbundskansler Angela Merkel er i dag på besøk i de flomrammede områdene her i det sørøstlige Tyskland – det er annen gang denne uken at Merkel besøker katastrofeområdene.

Under sitt forrige besøk friga hun til sammen nærmere en milliard norske kroner i krisehjelp.

I dag kom signaler fra lokale myndigheter i flere tyske delstater om at disse pengene på ingen måte rekker til for å utbedre de enorme skadene flomvannet har gjort.

Bare her i delstaten Sachsen i det tidligere DDR regner man med at flommen vil gjøre skade for nærmere 20 milliarder kroner. Skadene er også store i nabodelstaten Sachsen-Anhalt og i Bayern i Sør-Tyskland.

De totale skadene av flommen vil derfor med sikkerhet beløpe seg til flere titalls milliarder kroner.

Sandsekker under flommen i Dresden

Også den tyske sentralbanken bidrar med sitt under katastrofen og har gitt bort sandsekker de har i beredskap.

Foto: ARNO BURGI / Afp

Merkel lover at når vannet har trukket seg tilbake og det samlede skadeomfanget er konstatert, så vil hun og regjeringen bidra med den hjelpen som måtte trengs.

Lært av 2002-flommen

Titusener av mennesker er evakuert på grunn av storflommen, veier og jernbaner er stengt og næringslivet er hardt rammet. Og fortsatt stiger vannet i store deler av det østlige og sentrale Tyskland – i første rekke i delstatene Sachsen-Anhalt, Brandenburg og Niedersachsen.

Det vil derfor ta flere dager før vi kjenner omfanget av katastrofen som har rammet Tyskland.

Men ekspertene mener likevel det er grunn til å være fornøyd med den måten det tyske samfunnet har taklet situasjonen på. I øyeblikket er mer enn 85.000 hjelpemannskaper i innsats – i tillegg til tusener av frivillige hjelpere.

Hjelpeinnsatsen virker godt organisert, og man er åpenbart bedre forberedt enn man var da flommen rammet i 2002.

– Det er ingen tvil om at myndigheten har lært av det som skjedde i 2002, sier Jens Südero.

– Den gangen strømmet vannet inn i gamlebyen og skapte et totalt kaos. Denne gangen virker alt mye mer kontrollert, og dét er den virkelig gode nyheten oppe i all elendigheten de siste dagene, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt