Sprengte dike i frykt for oversvømmelse

Den europeiske storflommen har nådd Tyskland med full styrke. Nå har flere diker enten kollapset eller blitt sprengt i frykt for at de enorme vannmassene skal oversvømme boligområder.

Elven Mulde nær Leisning i Tyskland gikk over sine bredder

I Sør-Tyskland er det nå slått full katastrofealarm etter at vannmassene har ødelagt flere av dikene i området. her flyter elven Mulde over sine bredder.

Foto: Jens Wolf / Ap

Forholdene er spesielt vanskelige i de østlige delstatene Sachsen og Sachsen-Anhalt, men også i Niedersachsen lenger vest vokste frykten for en flomkatastrofe.

I Herzberg, nord for Dresden har et dike på rundt 20 meter brutt sammen på grunn av vannmassene.

Arbeidet med å stoppe ødeleggelsene er svært vanskelige og hæren er nå sendt ut til området med helikopter og sandsekker, skriver den tyske avisen Die Welt.

Litt lenger vest, i Bitterfeld, så myndighetene seg nødt til å sprenge et dike kontrollert i frykt for at det skulle gi etter.

Rekordhøyt

I byen Halle i Sachsen-Anhalt jobbet soldater og sivile onsdag med å forsterke diker slik at vannet ikke skulle trenge igjennom.

– Vannet har ikke stått så høyt på 400 år, sa en talsmann for byens myndigheter. I Sachsens hovedstad Dresden, kjent for sine mange kulturminner, skapte høyvannet i elva Elben bekymring. Nå er vannstanden nesten 9 meter over normalen.

Områdene rundt Bitterfeld er nå oversvømmet

Store områder rundt Bitterfeld i Sørøst-Tyskland er nå oversvømmet etter at et dike er sprengt.

Foto: JENS WOLF / Afp


– Vannstanden stiger langsomt, men ubønnhørlig, sa bymyndighetenes talskvinne Heike Grossmann.

Minst 13 døde

Til nå er det meldt om 13 omkomne i flommen i Mellom-Europa, og det var onsdag frykt for at dødstallet kunne komme til å stige. De materielle skadene er store, og Tysklands statsminister Angela Merkel har lovet omfattende økonomisk hjelp til de rammede.

I Tsjekkia har elva Moldau gått over sine bredder, men dikene i hovedstaden Praha så ut til å holde vannmassene i sjakk. Der er nå 19.000 mennesker evakuert.

Både i Østerrike, Slovakia og Ungarn er det slått katastrofealarm som følge av flom i Donau.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt