Hopp til innhold

Offentliggjør annonser fra russiske trollfabrikker

De målrettede Facebook-annonsene tok opp betente politiske saker, som innvandring og våpenlover, i et forsøk på å påvirke amerikanske velgere.

Her er noen av annonsene på Facebook knyttet til et russisk-styrt forsøk på å påvirke valget i USA i

Her er noen av annonsene på Facebook knyttet til et russisk-styrt forsøk på å påvirke valget i USA i fjor.

Foto: Jon Elswick / AP

Amerikanske lovgivere har offentliggjort et knippe Facebook-annonser som trolig stammer fra russiske trollfabrikker. Annonsene ble angivelig kjøpt for å spre desinformasjon i forkant av det amerikanske presidentvalget i fjor høst.

Flere av disse er publisert av avisa The Washington Post.

Etter valget har en rekke produsenter av falske nyheter og propaganda blitt sporet til såkalte «trollfabrikker» i Russland og Øst-Europa.

Denne uka måtte Facebook, Google og Twitter forklare seg for Senatet i høringen om russisk innblanding i det amerikanske valget.

Anti-Clinton

En av de mange anti-Clinton-annonsene som angivelig er produsert av russiske trollfabrikker. Publisert av House Intelligence Committee onsdag.

Foto: Skjermdump / Facebook

Høringene pågår parallelt med etterforskningen av Russlands innblanding i den amerikanske valgkampen.

Muslimsk innvandring og våpenlover

Ifølge avisa tok annonsene for seg betente politiske saker, som ulovlig innvandring, kullarbeidernes vanskelige økonomiske situasjon, muslimsk påvirkning av det amerikanske samfunnet og innstramming av våpenlovene.

Facebook har nå innrømmet at russisk desinformasjon kan ha nådd 126 millioner amerikanere under valgkampen i fjor. Det er utvilsomt at annonsene har nådd en stor andel av landets 325 millioner innbyggere.

Også Google og Twitter innrømmer å ha blitt brukt.

Anti-Clinton

De målrettede Facebook-annonsene tok opp betente politiske saker, som innvandring og våpenlover. Publisert av House Intelligence Committee onsdag.

Foto: Skjermdump / Facebook

Stammer fra trollfabrikk

Annonsene som nå er frigitt, er et utvalg av 3000 annonser fra kampanjer kjøpt av 470 falske russiske kontoer på Facebook. Disse skal igjen ha tilknytning til en trollfabrikk i Sankt Petersburg. Flere av annonsene skal ha blitt betalt i russisk valuta.

Alle kontoene er nå stengt og overlatt til amerikanske etterforskere.

Annonsene som ble offentliggjort onsdag er bare en liten del av russiske trollfabrikkers angivelige arbeid for å påvirke amerikanske velgere.

Ifølge avisa skal informasjonen hovedsakelig ha blitt spredd gjennom vanlig ikke-betalte innlegg i Russland-vennlige Facebook-grupper.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?