Hopp til innhold

– Russerne har alt lyktes langt ut over sine villeste fantasier

Facebook innrømmer nå at russisk desinformasjon kan ha nådd 126 millioner amerikanere under valgkampen i fjor – på folks egne Facebook-sider. Også Google må medgi at de har blitt brukt av russiske «troll»-fabrikker, som har lastet opp over 1000 videoer på YouTube.

Facebook opplyser at en russisk gruppe står bak 80.000 oppslag før og etter det amerikanske presiden

Facebook opplyser at en russisk gruppe står bak 80.000 oppslag før og etter det amerikanske presidentvalget, som nådde potensielt 126 millioner brukere.

Foto: Justin Tallis / AFP

«Det vi har sett er en fremmed makt som aktivt og aggressivt har forsøkt å påvirke politiske prosesser og undergrave vårt system.» Det sier USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James Clapper til tidsskriftet Politico.

Han mener at med sin aktivitet for å påvirke amerikansk politikk har «russerne alt lykkes ut over sine villeste fantasier.»

James Clapper

USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James Clapper.

Foto: Cliff Owen / AP

Facebook, Twitter og Google må forklare seg

Og hvordan de har lyktes kommer nå etter hvert fram også i offentligheten. I dag skal representanter for Facebook, Twitter og Google forklare seg om russisk innblanding under en høring i Senatet i USAs nasjonalforsamling, Kongressen.

I et skriftlig vitneutsagn som Facebook vil legge fram i dag, heter det at hele 126 millioner amerikanere kan ha blitt utsatt for russisk desinformasjon på sine egne Facebook-sider under valgkampen i fjor. Donald Trump vant presidentvalget, og amerikanske myndigheter og politikere etterforsker om russisk innblanding kan ha vært avgjørende for resultatet.

USA har totalt 325 millioner innbyggere. Det vil si at en betydelig andel av velgerne kan ha blitt utsatt for falske nyheter eller andre påvirkningsforsøk fra de russiske «troll»-fabrikkene.

FILE PHOTO: Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a news conference at Facebook headquarters in Palo Alto

Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Foto: Robert Galbraith / Reuters

Videoer fra «troll»-fabrikker

Tidligere har Facebook innrømmet å ha solgt om lag 3000 annonser til slike "troll"-fabrikker, og at disse annonsene nådde 10 millioner Facebook-brukere. Men Facebook har også lovet full åpenhet omkring den russiske innflytelsen, og må i dag innrømme at det ubetalte innholdet fra fordekte russiske konti kan ha nådd over ti ganger så mange som annonsene russerne betalte for.

Også Google føler seg nå tvunget til å åpne seg mer enn det som har vært vanlig for teknologibedriften. For første gang innrømmer de at over 1000 videoer med engelskspråklig på YouTube i virkeligheten ble laget av de russiske «troll»-fabrikkene.

Twitter har de samme type tilståelse å komme med i dag: På 2750 konti kontrollert av russerne spydde data-automater – såkalte bots – ut 1,4 millioner twittermeldinger i løpet av valgkampen i fjor.

Google

Også Google letter på sløret.

Foto: Susana Bates / AFP

Virkelige protester – arrangert av russerne

Russerne har ikke bare nøyd seg med å lage innhold for internett og sosiale medier. Avisen Wall Street Journal kunne i går avsløre at russiske aktører både organiserte og betalte for virkelige stevner og protester som ble gjennomført av amerikanske aktivister i løpet av valgkampen. Mye var organisert for å støtte Trumps presidentkandidatur, som arrangementene «Born patriotic».

Donald Trump

USAs president Donald Trump.

Foto: Susan Walsh / AP

Men russerne støttet også helt motsatt side, og fikk organisert flere arrangement i regi av «Black Matters US». Målet var å skape mest mulig konflikt mellom de politiske grupperingene under valgkampen. I byen Minneapolis klarte de russiske arrangørene å samle hele 300 mennesker i protest mot at politiet skjøt ned og drepte en mann som stanset bilen i trafikken.

– De har forsterket polariseringen og undergravet demokratiet

Wall Street Journal har kartlagt at minst 60 arrangementer ble annonsert på Facebook, og avisens journalister har fått bekreftet at minst 22 av dem virkelig ble gjennomført.

Tidligere nasjonal etterretningssjef James Clapper mener man nå er inne i en svært alvorlig utvikling ikke bare for presidenten, men for hele «presidentembetet, for regjeringen og for nasjonen.» Han sier at russerne ønsket å «så misnøye, uenighet og ødeleggelse i vårt politiske liv, noe de har lyktes med til de grader. De har forsterket polariseringen og undergravet vårt demokratiske system.»

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?