Urix forklarer

Russlands-feberen inntar Washington

I dag kom de første arrestasjonene i etterforskningen av Russlands innblanding i den amerikanske valgkampen. Det får Washington til å gå av skaftet.

Russiske flagg blir kastet mot Donald Trump og Mitch McConnel i Kongressen

Små russiske papirflagg ble kastet mot president Donald Trump og republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, da presidenten kom til Kongressen sist uke.

Foto: HANDOUT / AFP

Fredag meldte CNN at storjuryens spesialetterforsker Robert Mueller har godkjent de første siktelsene.

Men hvor hadde CNN fått disse opplysningene fra?

Som vanlig kom trolig opplysningene fra anonyme kilder i justisdepartementet eller nær storjuryen.

Trumps nære allierte, med New Jerseys guvernør Chris Christie i spissen, mener en slik lekkasje til CNN viser at etterforskningen har fått en politisk slagside. De mener også at de som lekket opplysningene, kan ha gjort seg skyldige i en forbrytelse.

Meldte seg selv til FBI

I dag meldte Paul Manafort seg selv for FBI. Det samme gjorde forretningspartneren hans, Rick Gates. De er nå arrestert siktet for flere forhold som blant annet konspirasjon mot USA.

Paul Manafort

Paul Manafort

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Manafort er advokat, lobbyist og politisk konsulent, og tok blant annet oppdrag for den ukrainske presidentens før han ble Donald Trumps kampanjesjef sommeren 2016.

Han måtte gå av kort tid etter republikanernes landsmøte på grunn av sine forbindelser til Viktor Janukovitsj.

Manafort ble etterforsket av FBI allerede før Mueller ble oppnevnt som spesialetterforsker i mai.

Han er blitt avlyttet av FBI, hjemmet hans ble raidet i sommer, og Muellers etterforskere skal ha fortalt ham direkte at han kan vente seg en siktelse.

Manafort etterforskes både for hvitvasking av penger og for kontakter med russiske representanter. Blant annet skal han ha tilbudt en nær alliert av president Putin private, fortrolige brifinger.

Den tidligere medarbeideren i Donald Trumps valgkampstab, George Papadopoulos, innrømmer å ha løyet til FBI i forbindelse med Russlands-etterforskningen, melder The Washington Post.

Noen av spørsmålene som gjenstår er:

1. Hvem fler kan bli siktet?

Michael Flynn og Jared Kushner

Michael Flynn og Jared Kushner fotografert sammen i mars i år før en pressekonferanse i Det hvite hus

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Også president Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har vært i Muellers søkelys. Flynn måtte gå av etter bare 24 dager i jobben etter å ha løyet til visepresident Mike Pence om kontakt med den russiske ambassadøren før Trump-administrasjonen tiltrådte.

Den tidligere generalen måtte gå av som leder for et etterretningsorgan mens Barack Obama var president. Da begynte han å jobbe som konsulent for blant andre russiske og tyrkiske myndigheter.

Carter Page

Carter Page

Foto: Pavel Golovkin / AP

Men det kan også være andre personer Mueller vil sikte:

Trumps tidligere kampanjerådgiver Carter Page har mange forbindelser til Russland.

Donald Trump Jr

Donald Trump junior

Foto: ROBYN BECK / AFP

Også Trumps sønn Donald Jr. og svigersønn Jared Kushner har vært en del av etterforskningen.

Slike navn får virkelig ryktebørsen i Washington til å løpe løpsk.

2. Hvorfor skjer dette nå?

Robert Muellers etterforskning er pågående. Noen medier mener han er interessert i å pågripe noen allerede nå, for å presse dem til å gi opplysninger om andre som er under etterforskning.

Eller for å presse andre mistenkte til å samarbeide.

Muellers etterforskning har et bredt mandat. Han ser blant annet på skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet, i tillegg til direkte samarbeid med russiske interesser i valgkampen.

Robert Mueller

Robert Mueller

Foto: Evan Vucci / AP

Det spekuleres også i om Mueller føler seg presset av politikere og andre til å levere resultater av etterforskningen nå.

Men mange avviser disse spekulasjonene fordi de mener den tidligere FBI-direktøren ikke har for vane å la seg påvirke av kritikk.

3. Hvordan vil president Trump reagere?

President Donald Trump reagerte allerede søndag gjennom en serie Twitter-meldinger der han beskyldte demokratene for et komplott. Han hevdet at det er de som burde være under etterforskning for samrøre med russerne.

Laster Twitter-innhold

Den siste uka har det fått stor oppmerksomhet i amerikanske medier at Clinton-kampanjen og det demokratiske partiapparatet betalte en britisk tidligere etterretningsagent for å lage et notat som inneholdt kompromitterende informasjon. Notatet hevder at russiske myndigheter satt på informasjon de kunne bruke til å presse presidenten.

Det skapte stor oppstandelse da Buzzfeed offentliggjorde dette notatet i januar i år.

Det fikk også president Trump til å erklære CNN som en falsk nyhetsaktør fordi de hadde rapportert om innholdet i notatet.

Wall Street Journal skrev i helga på lederplass at disse opplysningene bør få konsekvenser for den videre Russlands-etterforskningen, fordi FBI også benyttet seg av notatet. Kanskje bør også FBI etterforskes, og da kan Mueller fort bli inhabil som tidligere FBI-sjef, hevder storavisen.

Donald Trump
Foto: MANDEL NGAN / AFP

Etterforskningen har de siste dagene blitt ytterligere politisert. Det kan påvirke hva Trump foretar seg etter at eventuelle siktelser kommer.

Kommentatorer peker på at hva Trump gjør vil avhenge av hva siktelsene er.

Vil de være direkte knyttet til det som skjedde i valgkampen? Eller vil de handle om økonomisk kriminalitet fra tidligere perioder. Dersom det første er tilfelle, vil Trump ha større problemer med å avvise dem.

4. Hva vil alt dette føre til?

Robert Muellers etterforskning vil fortsette. Den er den siste tida blitt kritisert i økende grad av republikanere som står Trump nær.

Hvorvidt Trump selv er under etterforskning er også et åpent spørsmål.

Helt siden Mueller ble oppnevnt av visejustisminister Rod Rosenstein, etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i mai, har spekulasjonene gått høyt om hva som ville skje dersom Trump skulle bli så frustrert at han også gir Mueller sparken.

Wall Street Journal argumenterer i sin lederartikkel søndag for at det kan bli nødvendig.

I 1973 sparket Richard Nixon Archibald Cox, en lignende spesialetterforsker, i den såkalte «lørdagskveldsmassakren». Det ble begynnelsen på slutten for både Nixon og Watergate-skandalen.

Men sammenligningene med Nixon blir stadig vanskeligere å trekke i den nye tidsregningen i amerikansk politikk som Trump på mange måter ser ut til å representere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt