Obama om Trump: – Han bare finner på ting

På hvert sitt valgmøte angriper tidligere president Barack Obama og president Donald Trump motstandere. Obama kritiserer Trump, Trump kritiserer mediene.

Barack Obama på valgmøte i Nevada

Barack Obama har kastet seg inn i valgkampen før mellomvalget 6. november. – Vi har ikke sett dette før. Åpenlyse, skamløse og gjentatte løgner fra politikere, sa Obama om Trump-administrasjonen.

Foto: John Locher / AP

USAs tidligere president Barack Obama har i flere valgkampmøter levert tilslørt kritikk av sin etterfølger Donald Trump, men fredag tok Obama av silkehanskene.

Talen under et valgkampmøte på en videregående skole i Milwaukee er blant Obamas skarpeste om den omstridte nåværende presidenten. Obama plukket ut flere utsagn fra Trump han mener er usanne, deriblant lovnaden om nye skattekutt i USA før mellomvalget i november.

– Trump dikter opp ting på sparket

– Han bare dikter opp ting på sparket. Kongressen er ikke engang samlet, sa Obama.

Ekspresidenten er i Milwaukee for å drive valgkamp for Demokratene, men han brukte også god tid på å kritisere Republikanerne. «Rens sumpen i Washington» var et av slagordene til Trump under valget i 2016, men siden den gang mener Obama at Trump-administrasjonen har dratt til Washington og «plyndret i vei».

– De har samlet nok tiltaler i Washington til på fylle et helt fotballag. Ingen i min administrasjon ble tiltalt, fastslo han.

VIDEO: Obama gikk på scenen rundt 40 minutter inn i møtet.

– Skremsler

En annen av Trumps fanesaker før mellomvalget er migrantkaravanen i Mexico, som Trump har beskrevet som bestående av «hardbarka kriminelle», et utsagn Obama avfeier som en republikansk skremselstaktikk.

– De forsøker å overbevise folk om at en gjeng underernærte og utslitte flyktninger langt, langt unna oss, utgjør en fare. Det skal liksom være valgets store sak og ikke helsereform, pensjon, lønnsordninger eller infrastruktur, sa Obama.

Obama var en av flere demokratiske politikere som de siste dagene ble tilsendt pakkebomber av en hardnakket Trump-tilhenger. Mellomvalget i USA, som er 6. november, har blitt et symbolvalg for de to splittede partiene og debattklimaet i landet har blitt giftig.

Trump mener mediene bruker bombepakke-saken til å skade ham

President Donald Trump sier mediene bruker bombepakke-saken til å skåre «politiske poeng» mot ham og Det republikanske partiet.

– Vi har sett en innsats fra mediene de siste timene for å bruke de truende handlingene begått av et individ, til å vinne politiske poeng mot meg og partiet mitt, sa Trump under et valgkampmøte i Nord-Carolina.

Donald Trump PÅ VALGMØTE I CHARLOTTE I NORD-CAROLINA 26. OKT

President Donald Trump talte fredag på et valgmøte i Charlotte i Nord-Carolina, og klaget på medienes fremstilling av bombesaken.

Foto: Evan Vucci / AP

Minst ti rørbomber er denne uken oppdaget forskjellige steder i USA. Bombene har i de fleste tilfellene vært sendt i posten til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton og filmstjernen Robert De Niro står på listen over dem som har fått tilsendt sprengladninger.

Bombemistenkt bodde i bilen

Cesar Sayoc, mannen som mistenkes for å ha sendt rørbombene, fremstår som en glødende Trump-tilhenger som hater demokrater. Han spredte konspirasjonsteorier fra ytre høyre på internett og har blitt pågrepet flere ganger tidligere.

Bilen til Cesar Sayoc var dekket med Trump-klistremerker

TRUMP-FAN: Bilen til Cesar Sayoc var dekket av pro-Trump-klistremerker.

Foto: STRINGER / Reuters

Politiet har beslaglagt Sayocs varebil, som er dekorert med Trump-vennlige budskap eller hatefulle utspill mot dem som har kritisert Trump. Her er blant annet ekspresident Barack Obama og Hillary Clinton avbildet med blink i pannen. Denne varebilen var også Sayocs hjem. Når han trengte å dusje, kjørte han til treningssenteret LA Fitness i Aventura.

Debra Gureghian, sjef i en restaurant i Fort Lauderdale der Sayoc jobbet, sier ordet «gal» beskriver mannen best.

– Han var veldig, veldig sint på verden. Sint på svarte, jøder og homofile. Han var veldig merkelig, sa hun til Washington Post.

Trump: – Ikke min skyld

Trump avviser at han har noe ansvar for hva Sayoc har gjort.

– Jeg hørte den mistenkte er en som foretrekker meg over andre. Det er ikke min skyld. Mediene har vært ufattelig urettferdig mot republikanere, konservative og spesielt meg. Men vi vinner, så jeg liker det, sa Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt