Hopp til innhold

Trump blokkerte russisk trollfabrikk

President Donald Trump skal personlig ha undertegnet ordren som førte til at US Cyber Command blokkerte internett-tilgangen for en russisk trollfabrikk under mellomvalget i USA i fjor.

Donald Trump

President Donald Trump signerte ordren om å ta den russiske trollfabrikken ned. Dette bildet er tatt på det ovale kontor 22. februar under et møte med den kinesiske visestatsministeren.

Foto: Susan Walsh / AP

Ifølge Washington Post avbrøt USAs Cyber Command forsøk fra den russisk trollfabrikken Internet Research Agency på å påvirke amerikanske velgere på valgdagen 6. november i fjor. Avisa siterer ikke-navngitte kilder.

Byrået i St. Petersburg var også aktivt under presidentvalget i 2016.

Internet Research Agency (IRA) skal være kontrollert av den russiske oligarken Jevgenij Prigosjin, som skal ha forbindelser til den russiske presidenten Vladimir Putin.

Internet Research Agency i St. Petersburg

Det er i denne bygningen i St. Petersburg at amerikanske myndigheter mener at trollfabrikken ligger.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Blokkeringen er det så langt mest inngripende resultatet av amerikanske anstrengelser for å avvise forsøk på å påvirke demokratiske prosesser.

Før jul sa USAs daværende forsvarsminister Jim Mattis at Russland hadde forsøkt å blande seg inn i mellomvalget, men detaljene har ikke vært kjent.

Hemmelig aksjon

US Cyber Command, som er det amerikanske forsvarsdepartementets enhet for nettsikkerhet, jobber tett med det nasjonale sikkerhetsbyrået, NSA.

General Paul Nakasone er sjef for US Cyber Command

General Paul Nakasone er sjef for US Cyber Command som tok den russiske trollfabrikken av nettet. Her er han fotografert under en høring i Kongressen tidligere i februar.

Foto: MARK WILSON / AFP

Hva dette byrået gjør er strengt hemmelig og blir sjelden omtalt i detalj. Ifølge avisa er oppdraget å «forsvare våre valg og våre demokratiske institusjoner mot ondsinnet innflytelse fra fremmede makter».

IRA står fra før på tiltalt-lista til den amerikanske spesialetterforskeren Robert Mueller for innblanding i 2016-valget.

Poserer som amerikanere

Ansatte i IRA jobber på den måten at de fremstår som amerikanere i sosiale medier. Målet deres skal være å så mistro og splittelse i det amerikanske samfunnet ved å spre falske nyheter og forsterke ekstremt innhold på nettet, ifølge Muellers tiltale.

US Cyber Command klarte å blokkere nettilgangen til IRA bare timer før det amerikanske mellomvalget 6. november i fjor. Blokkeringen varte i flere dager.

Det hvite hus har ikke kommentert opplysningene i Washington Post.

Prigosjin avviser overfor avisa at han har noen forbindelse til IRA. Et annet selskap han kontrollerer, Concord Management, er også tiltalt i USA, men Prigosjin selv har ikke møtt opp i retten.

Jevgenij Prigosjin

Den russiske forretningsmannen Jevgenij Prigosjin er mistenkt for forsøk på innblanding i USA-valg.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

President Trump har selv snakket positivt om den russiske presidenten og har uttalt at han tviler på det som hans egne etterretningssjefer sier om Russland.

Samtidig har amerikanske myndigheter innført nye sanksjoner mot Russland for innblanding i 2016-valget, og for å ha stått bak forgiftningen av den tidligere russiske spionen i Salisbury.

SISTE NYTT

Siste nytt