Hopp til innhold

Obama frykter voldsbruk hvis Trump taper valget

USAs president Barack Obama ber den republikanske kandidaten slutte å hevde at det pågår valgfusk til fordel for Hillary Clinton. Han frykter voldsbruk hvis Trump taper og folk føler at valget ikke var rettferdig.

Barack Obama

USAs president Barack Obama mener Trump heller bør bruke tiden på å overbevise velgerne.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Obamas talsmann Josh Earnest sier onsdag at en slik voldsbruk ikke har noen plass i det amerikanske demokratiet, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Trump bør slutte å syte og heller forsøke å sanke stemmer, har Obama sagt tidligere.

Presidentkandidatenes fly

Trump og Clintons valgkampfly har landet i Las Vegas før nattens debatt.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Den siste tiden har Trump en rekke ganger hevdet at mediene driver valgfusk for at hans motstander og Obamas partifelle Hillary Clinton skal vinne valget. De udokumenterte uttalelsene har skapt frykt for hvordan Trumps tilhengere vil reagere, dersom han taper valget 8. november.

Påstandene blir trolig tema når de to kandidatene møtes til debatt klokken 3 natt til torsdag norsk tid.

Laster Twitter-innhold

– Vanskelig å jukse

Eksperter sier til nyhetsbyrået AFP at muligheten for omfattende juks er forsvinnende liten i det amerikanske valgsystemet, selv om det er langt fra perfekt.

En av grunnene er at det er delstatene som gjennomfører valget. Ofte delegerer de oppgaven videre til lokale myndigheter.

– Det at ethvert lite valgdistrikt skulle være involvert i valgsvindel, er praktisk talt umulig ettersom de er så mange og forskjellige, sier statsviter Jo-Renee Formicola ved Seton Hall University til nyhetsbyrået.

Sakker akterut

Trumps påstander kom etter at en rekke kvinner sto fram i mediene og hevdet at han har forgrepet seg på dem – påstander milliardæren avviser som usanne. Etter uttalelsene, og det kontroversielle opptaket fra 2005, har han falt etter på meningsmålingene.

Ifølge RealClearPolitics ligger han nå 6,9 prosentpoeng etter Clinton. Også tradisjonelt svært republikanske stater som Arizona, Georgia og til og med Texas, hjemstaten til Bush-klanen, er i spill, skriver NTB.

Statistikkguruen Nate Silver mener det nå er 87,4 prosent sjanse for at Clinton vinner valget, mot 12,6 prosent sjanse for Trump.

Den siste debatten mellom presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump. 
Direkte fra Las Vegas.

Følg debatten direkte klokken 3 natt til torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt