Dette skal de diskutere i natt

Hillary Clinton og Donald Trump skal innom temaer som økonomi, innvandring og hvor egnet de mener den andre er som president når de møtes til valgkampens siste duell i natt. Dette har de sagt om temaene tidligere.

Trump vs Clinton

Hillary Clinton og Donald Trump møtes til tredje og siste debatt i natt.

Foto: CHARLES MOSTOLLER / Reuters

Nattens debatt er delt inn i seks temaer, som skal diskuteres i 15 minutter hver. Temaene er statsgjeld og velferd, innvandring, økonomi, høyesterett, urolige områder i utlandet og hvor egnet kandidatene er til å bli president.

1. Statsgjeld og velferd

Janet Yellen

USAs sentralbanksjef Janet Yellen foran en skjerm som viser landets statsgjeld.

Foto: ALEX WONG / Afp

Velferdstjenester utgjør i dag nesten halvparten av det amerikanske statsbudsjettet. Samtidig har landet over 19.000 milliarder dollar i gjeld.

Donald Trump sier han vil stanse Obamacare og heller innføre en spareordning med skattefordeler for medinsinske utgifter. Hillary Clinton vil videreføre Obamacare.

Vi må kvitte oss med gjelden på 19 billioner. Jeg mener vi kan gjøre det ganske raskt, i løpet av en åtteårsperiode.

Donald Trump / Washington Post

Både Trump og Clinton har sagt at de ønsker å redusere USAs store statsgjeld, men det er ikke klart hvordan de skal få det til. Begge sier de har politikk som vil føre til vekst. Trump sier han også ønsker å gå inn i forhandlinger med landets kreditorer for å redusere gjelden.

2. Innvandring

Mexico-grensen

Et skilt i nærheten av grensen mellom USA og Mexico.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Trump sier han vil ha strengere kontroll med innvandringen for å beskytte amerikanernes jobber og lønnsnivå. Han vil bygge en mur langs grensen til Mexico og innføre et system der de innvandrerne som har størst sjanse for å lykkes i USA får slippe inn i landet.

Clinton sier hun ønsker seg en human innvandringspolitik der familie- og arbeidsinnvandrere kan oppnå fullverdig amerikansk statsborgerskap, samtidig som grensesikkerheten ivaretas. Målet er blant annet å få ulovlig arbeidskraft inn på det formelle arbeidsmarkedet.

Vi må stole på partnere som kjemper mot terrorister i muslimske land. Et innvandringsforbud vil gjøre dette vanskeligere.

Hillary Clinton / WESA.FM

Trump har tidligere sagt at ønsker en midlertidig stans i innreise for alle muslimer. Han har siden moderert seg og sagt at han ønsker en grundig bakgrunnssjekk av reisende fra Syria og andre konfliktområder.

3. Økonomi

Wall Street

Et gateskilt i Wall Street, New York.

Foto: STAN HONDA / AFP

Trump vil innføre store skattelettelser, fjerne byråkrati og reforhandle viktige internasjonale avtaler for å få fart på den amerikanske økonomien. Han ønsker å bruke høyere tollsatser for å beskytte amerikansk industri mot internasjonal konkurranse.

Clinton ønsker å øke budsjettene for blant annet arbeidsopplæring, utdanning og fornybar energi for å skape arbeidsplasser og kyndig arbeidskraft. Hun har tatt til orde for å øke minstelønnen. Utgiftene skal finansieres med høyere skatt for de rike.

Politikerne våre har støttet en aggressiv globalisering, noe som har ført til at jobbene, pengene og fabrikkene våre har havnet i Mexico og andre land.

Donald Trump / Wall Street Journal

Handelsavtalen TPP blir trolig også nevnt i debatten. Trump ønsker å fremstille Clinton som en tilhenger av avtalen, fordi hun tidligere har støttet avtalen som hun nå er motstander av. Avtalen skal fremme handel mellom USA og elleve andre land, blant annet gjennom lavere tollsatser.

Donald ser ikke nyansene. Han vil starte handelskrig med Kina. Jeg skjønner at mange amerikanere er bekymret for handelsavtaler, det er jeg også. Men en handelskrig er noe helt annet.

Hillary Clinton / Wall Street Journal

Trump vil trolig trekke fram WikiLeaks-epostene som antyder at Clinton har snakket varmt om frihandel i betalte taler til finanssektoren.

4. Høyesterett

Høyesterett

Det er knyttet mye spenning til hvem som skal erstatte Antonin Scalia (nummer to fra venstre foran) som høyesterettsdommer i USA.

Foto: Oyez

Etter at Antonin Scalia døde i februar har stillingen hans som høyesterettsdommer stått ledig. Av de åtte som er igjen, er halvparten utnevnt av demokrater og halvparten utnevnt av republiaknere. Utnevnelsen av Scalias etterfølger kan dermed få mye å si.

5. Urolige områder i utlandet

Luftangrep i Guzhe, Aleppo

Røyk fra et luftangrep i Guzhe utenfor Aleppo i Syria denne uken.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

Begge har tatt til orde for en opptrapping av kampen mot IS i Syria og Irak. Clinton vil bruke lokale sunnimuslimske og kurdiske styrker i kampen. Hun sier USA må bidra mer til det humanitære arbeidet for sivile som rammes av konflikten. Trump har kritisert Clinton for å si hvordan hun ønsker å bekjempe IS. Han har antydet at Russland er mer egnet til å bidra til endring i Syria enn USA, ifølge Wall Street Journal.

Trump har kritisert Clintons håndtering av konfliktområder da hun var utenriksminister. Han vil trolig trekke fram angrepet på amerikanske soldater i Benghazi i Libya i 2012, der fire ble drept. Han har invitert moren til en av de drepte til nattens debatt.

Trump er kritisk til atomavtalen Obama har inngått med Iran, en avtale som Clinton var med på å jobbe fram.

Clinton ønsker strengere sanksjoner mot Nord-Korea for å stanse Kim Jong-uns atomvåpenprogram. Trump har sagt at Kina bør gjøre mer for å stanse landets atomvåpenprogram.

6. Skikket til å være president?

Clinton har mer enn antydet at Trumps temperament og kontroversielle uttalelser gjør ham uegnet som president. Da de to møttes til debatt sist, viste hun blant annet til uttalelsene hans om kvinner i et lydopptak fra 2005.

Ord betyr noe når du stiller til valg som president. Og de betyr virkelig noe når du er president.

Hillary Clinton

Trump har flere ganger stilt spørsmål ved Clintons helse. Da hun fikk lungebetennelse tidligere i valgkampen, gjorde han narr av at hun måtte ha hjelp til å komme seg inn i bilen igjen.

Jeg har sagt at hun ikke er utholden nok. Og de mener jeg at hun ikke er. For å være USAs president må du være svært utholden.

Donald Trump

Trump slapp for øvrig nylig denne reklamevideoen som tydelig spiller på Clintons helse:

Debatten starter klokken 3 norsk tid. Følg den direkte på NRK1 og nrk.no.

Den siste debatten mellom presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump. 
Direkte fra Las Vegas.

SISTE NYTT

Siste nytt