Urix forklarer

Siste debatt i natt: Kan svekket Trump ødelegge nok for Clinton?

Sexanklagene mot Trump har gjort det nesten umulig for ham å mobilisere de kvinnestemmene han trenger på valgdagen. I nattens debatt må han få Clintons velgere til å sitte hjemme.

Trump og Clinton

IKKE BESTEVENNER: Donald Trump og Hillary Clinton barker sammen i den siste presidentdebatten i Las Vegas.

Foto: RICK WILKING / Afp

Donald Trump har mistet velgere på alle meningsmålinger etter skrytevideoen om sex og stadig nye kvinner som vitner om uønsket kyssing og beføling. Mest av alt taper han blant kvinnene, en gruppe han trenger for å vinne valget. Meningsmålingene varierer fra 33 prosentpoengs forsprang blant kvinnelige velgere for Hillary, med et snitt på 15 prosentpoeng .

Nå er det for sent å snu denne trenden. Selv hvite kvinner uten collegeutdannelse forlater Trump, en gruppe den republikanske kandidaten Mitt Romney vant med en margin på 20 prosentpoeng mot Obama i 2012.

I stedet følger Trump en strategi med to siktemål, å holde på kjernevelgerne og å ødelegge for Clinton.

Trump skyter, men ikke med skarpt

– Alt er bare løgn, løgn, løgn, gjentar Donald Trump til kjernevelgerne som har møtt opp på valgkampmøtene i dagene etter den siste debatten.

– Valget er rigget av den uærlige og forvrengte pressen som pusher skurken Hillary, tvitret Trump sist søndag.

Trump mener også at hans valgkamp utgjør en «eksistensiell trussel» mot «globale maktstrukturer» og «globale spesialinteresser», som derfor samarbeider med Clinton og hennes allierte i media.

De siste ukenes tirader har båret preg av frenetisk selvforsvar.

Han klarer ikke å legge sexprat-videoen og beskyldningene om sexpress bak seg. Hans forhold til kvinner kan bli hans bane som presidentkandidat, for etter første debatt handlet det om negative uttalelser om en tidligere «Miss Universe» deltaker i en hel uke.

Skal Trump ha noen sjans, må han bli mer presis i angrepene på Clinton og bringe henne på defensiven.

Hele videoen fra 2005.

KONTROVERS: Denne videoen fra 2005 har skapt trøbbel for Trump den siste tiden.

E-poster og manipulering

Han burde ikke mangle ammunisjon. Flere ganger i uka kommer det nå nye drypp med e-poster som tyder på at Clinton-lojale medarbeidere har forsøkt å påvirke FBI, justisdepartementet eller på annen måte prøvd å minske skadene av e-postskandalen.

Mandag frigjorte FBI 100 nye dokumenter. Et av dem tyder på at statssekretær Patrick Kennedy i Utenriksdepartementet forsøkte å få FBI til å senke klassifiseringsnivået på en e-post fra 2012 som omhandlet terrorangrepet på USAs diplomatiske representasjon i Benghazi.

Hensikten skal ha vært å minimere antall klassifiserte e-poster som hadde passert via Clintons private server, og det finnes belegg i e-postene for at Kennedy og en anonym FBI-ansatt diskuterte en hestehandel hvor FBI skulle få grønt lys for å utstasjonere agenter i Irak.

FBI sa til slutt nei nedgradering av e-posten, og både FBI og Utenriksdepartementet benekter at det var snakk om noen hestehandel. Men det viser hvordan Clintons støttespillere forsøkte å manipulere systemet.

Trump må få Clinton-velgere til å bli hjemme

– Det er en kriminell handling på linje med Watergate-skandalen, sa Donald Trump i en kommentar til Fox News mandag.

Men det er ikke klart hvilken rolle Clinton selv har spilt i tåkeleggingen, og for Trump består utfordringen i å overbevise hennes velgere og de uavhengige om at det hun har gjort eller bidratt til er så vanvittig at de må la være å stemme eller velge ham i stedet.

I de to første debattene har hun klart å kontre hans forsøk på angrep ved å «heve seg over» eller levere omtrentlige svar.

Vil han, eller den erfarne debattlederen Chris Wallace fra Fox News, klare å trenge gjennom rustningen?

Presidentkandidat Donald Trump

Trump raser mot speaker i Kongressen, Paul Ryan, og andre i den republikanske ledelsen som nå distanserer seg fra ham. Trump sier han kan klare seg uten dem.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Kampen om prosentene

Ifølge en meningsmåling fra Washington Post/ABC er det 14 prosent av registrerte velgere som verken støtter Trump eller Clinton. I denne viktige gruppen har 71 prosent et negativt syn på Trump, mens bare 46 prosent sier det samme om Clinton.

Denne gruppen er viktig fordi nær 9 av 10 registrerte velgere sier de har endelig bestemt seg. Derfor er det ventet at Trump vil forsøke å sverte Clinton med nye angrep under debatten. Målet er å få mange av dem som sørget for å velge Obama to ganger til å bli hjemme.

Clinton må nå afroamerikanerne

I de to første debattene har Hillary Clinton gjort lite for å nå unge velgere og afroamerikanere, to grupper der valgdeltakelsen varierer veldig. I en fersk måling fra Wall Street Journal/NBC News er det bare 65 prosent av afroamerikanerne som sier at de der "veldig interesserte" i valget.

Det er 18 prosentpoeng lavere enn ved forrige presidentvalg, og det kan få konsekvenser i vippestaten Florida. Der fikk Obama 95 prosent av de svarte stemmene i 2008 og 2012, mens en måling fra september gir Clinton bare 68 prosent oppslutning i samme gruppe. Hvis lite entusiasme også fører til lavere oppmøtet, kan Clinton komme til å miste den ledelsen hun har på målingene i delstaten .

Donald Trump

En forbanna Donald Trump forklarer velgere om sammensvergelsen mot ham, fra et møte i New Hampshire 15. oktober.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Ungdom er ikke Hillary-fan

Mens 74-åringen Bernie Sanders samlet titusenvis med unge velgere på sine folkemøter, sliter Clinton med å nå fram. Bare 54 prosent av velgere under 35 år er ifølge WSJ/NBC målingen «veldig interessert» i valget.

De unge utgjorde en viktig del av velgerkoalisjonen som brakte Obama til makten. De kan gjøre en forskjell i vippestater som Florida og Arizona, og denne uka er det blitt klart at både Michelle Obama og Chelsea Clinton reiser til Arizona for å snakke Hillarys sak.

Det betyr nok mer enn hva hun selv sier i debatten i kveld.

Kan den siste debatten avgjøre?

Debatten i Las Vegas skal ledes av Chris Wallace fra Fox News. Wallace er en prisbelønt, høyt respektert programleder og det er ventet tøffe spørsmål om blant annet økonomi og utenrikspolitikk til de to kandidatene.

Hillary Clinton leder nå med et snitt på 6,9 prosentpoeng på Real Clear Politics gjennomsnitt av de 11 siste målingene.

Det er få som nå tror at Trump kan vinne dette valget, og en seier i den siste debatten er ikke nok i seg selv. Men en vellykket debatt for Trump kan kanskje dempe strømmen av ledende republikanere som distanserer seg fra partiets presidentkandidat for å redde eget skinn i Kongressvalget.

Så kan han jo bare håpe på at det kommer nye, ødeleggende e-postlekkasjer fra Clintons tid som utenriksminister i de snaue tre ukene som gjenstår.

En seier i debatten er motiverende for grasrota til ekstra innsats for å få velgere til å stemme, samme hvem av dem som vinner. For Clinton er det et mål å skape mer entusiasme, det vil si å overbevise tvilende velgere om at hun kan gjøre en forskjell for dem og at de derfor må bruke stemmeretten. Hun trenger ikke å bruke tid på å sverte Trump ytterligere.

US-CANDIDATES-HILLARY-CLINTON-AND-DONALD-TRUMP-HOLD-SECOND-PRESI

Donald Trump så ofte oppgitt ut når Clinton snakket under debatten i St. Louis 9. oktober

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt