Obama: – Det er opp til egypterne selv

USAs president Barack Obama kom med krass kritikk av onsdagens blodige sammenstøt og advarte samtidig advarte egypterne mot «å legge skylden på USA for den interne konflikten i Egypt.»

USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag at USA avlyser en planlagt felles halvårlig militærøvelse med Egypt.

VIDEO: USAs president Barack Obama kommenterte torsdag de voldsomme urolighetene i Egypt.

– Det er fristende for de som er på innsiden av Egypt å skylde på USA og andre vestlige for ting som har gått galt. En slik fremgangsmåte vil ikke hjelpe egypterne å få fremtiden de fortjener, sier USAs president Barack Obama på torsdag.

– USA velger ikke side. Det er ikke USA som bestemmer fremtiden til Egypt. Det er opp til det egyptiske folket.

– Vi vil ha en fredelig og demokratisk Egypt. For å oppnå det, må egypterne gjøre jobben, sier Obama.

Avlyser militærøvelse

USAs president Barack Obama kunngjorde torsdag at USA avlyser en planlagt felles halvårlig militærøvelse med Egypt.

– Vi ønsker å fortsette samarbeidet med Egypt. Samarbeidet vårt kan ikke fortsette som normalt, mens vanlige egyptere blir drept i gatene, sier Obama.

Tidlig torsdag fikk egyptiske myndigheter beskjed om at USA avlyser den halvårlige militærøvelsen som skulle settes i gang neste måned.

– Jeg har bedt min nasjonale sikkerhetsteam undersøke konsekvensene av handlingene til regjeringen. De vurderer om det er behov for ytterligere tiltak overfor Egypt, sier den amerikanske presidenten.

USA bidrar med 1,55 milliarder dollar i hjelp til Egypt årlig, mesteparten støtte til landets militære.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

USAs president Barack Obama advarte egypterne mot «å legge skylden på USA for den interne konflikten i Egypt.»

VIDEO: USA velger ikke side i onflikten

– Egypt fortjener bedre

Han understreket at han er bekymret for hendelsene i Egypt, og at han samtidig forstår at situasjonen er sammensatt.

– Det egyptiske folk fortjener bedre enn det vi har sett de siste dagene. Vi fordømmer sterkt volden, sa Obama på torsdagens pressekonferanse fra feriestedet Martha's Vineyard.

– Egypt er på en farlig vei, sa Obama og oppfordret myndighetene til å oppheve unntakslovene og sa at man må få i gang en prosess for nasjonal forsoning.

Morsi-tilhengere stormet bygning

Volden i Egypt fortsatte på torsdag. Hundrevis av tilhengere av Det muslimske brorskapet har i dag stormet og satt fyr på bygninger tilhørende de lokale myndighetene i den egyptiske byen Giza. Byen ligger i nærheten av Kairo.

Innenriksdepartementet i Egypt svarer med å instruere politiet i å skyte med skarpt dersom opprørere angriper regjeringsbygg eller politistyrker.

Uttalelsen kom etter at Morsi-tilhengere skal ha drept to politimenn og satt fyr på et offentlig bygg i byen Giza.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Bil har kjørt i folkemengde i gågate: To døde og 15 alvorlig skadet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier, melder nyhetsbyrået Reuters. To personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.