Hopp til innhold

Obama "looks to Sweden"

USAs president Barack Obama trekker frem Sverige når han skal redde amerikanske banker.

Obama ser til Sverige
Foto: Scanpix

Nasjonalisering har vært et fyord i USA, en styggedom knyttet til Europa og sosialistiske regimer ellers i verden.

Nå har amerikanske politikere, til og med republikanere, begynt å smake på ordet og vedgå at en viss nasjonalisering kan være veien å gå, for å redde stumpene av bank-USA.

President Barack Obama og visepresident Joe Biden under undertegningen av stimuleringspakken
Foto: JOHN MOORE / AFP

Nasjonaliseringsløsninger diskuteres nå åpent i sirkler som er med og fastsetter den økonomiske politikken - også i politiske analyseinstitutter og "tenketanker" som har stått den forrige Bush-regjeringen nær.

For flere av bankene vakler videre, noen mer ustø enn andre. Den store Citigroup og Bank of America - som nå har lavere børsverdi enn summen av penger de har blitt tilført fra staten.

Svenske-modellen

Men for å ikke skremme vettet av børser og investorer, tar ikke Barack Obama n-ordet i sin munn.

I stedet sier han at han "lener seg mot en svensk modell" - og at han ser til Sverige for en løsning.

Under bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet nasjonaliserte Sverige noen av de større tapstyngende bankene, for å hindre at bankene gikk konkurs og dro med seg deler av samfunnet i fallet.

Verdien på bankaksjer ble skrevet i null, staten overtok mellom 70 til 100 prosent av aksjene ved å ta på seg ansvaret for banken og gjelden, og solgte seg så stykkevis ut igjen med fortjeneste, når bunnlinjen var under kontroll.

Det var samme mønster som Norge fulgte, men det kalles altså internasjonalt "den svenske modellen."

Obama tar sjansen på å trekke frem Sverige som modell - selv om den skandinavisek storebroren i valgkampen ble kjørt frem som et sosialistisk skrekkland.

Visepresident Joe Biden ble stilt overfor spørsmålet om Obama hadde tenkt å gjøre USA om til et sosialistisk land, som Sverige.

Les: Sverige, sosialisme og rørleggere

- Jeg kjenner ingen andre, utenom høyrefløyen i Det republikanske partiet, som tror det, svarte Biden etter først å ha spurt om intervjueren tullet, da hun kalte Obama en marxist.

- Kun et ord

Lindsey Graham, republikansk senator fra South Carolina, gir sin støtte til Obama og "svenskemodellen".

Senator Lindsey Graham (R) holder pressekonferanse om stimuleringspakken

Senator Lindsey Graham under pressekonferanse om stimuleringspakken.

Foto: MARK WILSON / AFP

- Vi bør ikke henge oss opp i et bestemt ord. Jeg vil argumentere med at vi ikke kan være ideologisk "litt gravid". Det spiller ingen rolle hva vi kaller det, men vi kan ikke understøtte "zoombie bankene". Det er hva Japan gjorde, og vi vet alle hvordan det har gått, sa Graham til Financial Times .

Med zoombie banker mente han skakkjørte banker som får pøst på med tilførsel av statlige penger, men som aldri helt kommer seg på beina og som skaper problemer for resten av økonomien år etter år.

Japansk økonomi har fortsatt ikke helt kommet seg etter bankkrisen på slutten av 1980- tallet og begynnelsen av 90-tallet.

For det er en ting som republikanren Graham mener er verre enn statlig eierskap, og det er å sende skattepengene ned i et stort tapshull uten styring.

Graham har allierte seg med blant andre senator John McCain, den tapende i presidentvalget. Også han er rede til å støtte en nasjonalisering av enkelte banker.

Men helt sosialistisk i kantene er de ikke blitt. Alle republikaner-senatorene stemte mot stimuleringspakken til president Obama med ekstraordinært offentlig forbuk for å stimulere økonomien.

Les: Redningsplan vedtatt med nød og neppe

Les: Obama signerte redningspakken

Etset seg inn

Presidenten kan også leksen om Japan.

- Japan tok aldri tyren ved hornene. De fikk aldri kredittflyten opp igjen på normalt vis, og alle de underliggende tapene har tært seg inn i resten av økonomien, sa Obama da argumenterte for mulige redningsplaner.

Finansminister Timothy Geithner sa i helgen at man ønsker fortsatt private eiere i banksektoren,

- Staten er en dårlig eier sa han. Men måtte medgi at full overtakelse likevel kan bli aktuelt av de svakeste banken.

Les: Geithners krisepakke gav børsras

Ny tanke i gammel hode

Også tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan har kommet på tilsvarende tanker. Greenspan ble i mange år hyllet som en økonomisk superarkitekt, etter langvarig økonomisk vekst, spesielt under Bill Clintons presidentperiode.

I likhet med Graham begrunner sin nye syn på midlertidig nasjonalisering overfor Financial Times, i likhet med Graham.

- Men dette er noe man bare tyr til en gang hvert 100. Men noen ganger er den minste dårlige løsningen at myndighetene tar kontroll i en begrenset periode, påpeker Greenspan til Financial Times .

Han sier at hensikten må være å oppnå stabilitet, kontroll og omstruktureringer.

Nå er ettermælet delvis ødelagt av den pågående finanskrisen. Mange mener Greenspan burde sett de økonmiske nedgangstidene komme, før han trådte tilbake i 2006.

I april kommer resultatene fra første kvartal 2009 - hvordan det har gått med resultater og tap i årets første tre måender - det regnes som en lakmustest hvor ille det egentlig står til.

I dag varslet finansdepartementet at den øker støtten til de boligbankene Fannie Mae og Freddie Mac til 200 milliarder dollar til hver av dem. De to står bak om lag halvparten av alle boliglån i USA, og var de første som ble overtatt av staten. Flere kan altså følge etter.

SISTE NYTT

Siste nytt