Hopp til innhold

Obama signerte redningspakken

Nå i kveld signerte USAs president Barack Obama planen som skal bidra til å få den amerikanske økonomien på rett kjøl.

Obama signerer stimuleringspakken
Foto: RICK WILKING / REUTERS

Stimuleringspakken som har en kostnadsramme på 787 milliarder dollar ble stemt i gjennom i Representantenes hus og Senatet i helgen.

LES OGSÅ: Redningsplan vedtatt med nød og neppe

– Dagen i dag markerer ikke slutten på problemene, men den markerer begynnelsen på slutten. Vi skal jobbe for å holde den amerikanske drømmen i live, og det er derfor vi er her i dag, sa Obama da han entret podiet.

Den enorme pengepakken skal sørge for å redde 3,5 millioner arbeidsplasser og få slutt på den verste økonomiske krisa i USA siden 30-tallet.

Det hvite hus har uttalt at man vil se effekten av pakken i løpet av en måned, men økonomer tror investeringene kommer for sent til at man vil oppnå resultater før til neste år.

Krisepakken så heller ikke ut til å ha noen positiv effekt på børsen.
Både Dow Jones og Nasdaq-indeksen sank rundt 4 prosent hver før stengetid.

Stort sprang på 30 dager

Obama brukte mye tid i sin tale på å skryte av løftet helsesektoren får av den nye stimuleringspakken.

– De sju millioner menneskene som har mistet retten til et skikkelig helsetilbud, vil fortsatt få dette. Også mange som ikke har dette tilbudet i dag vil få det. På 30 dager har vi gjort mer for helsevesenet, enn det som har blitt gjort på et helt tiår. Det er noe vi skal være stolt av, sier Obama.

I tillegg vil Obama jobbe for å øke kunnskapsnivået blant amerikanske barn og unge ved å styrke skolesektoren.

– Vi vet at USA ikke kan utkonkurrere verden i fremtiden om vi ikke satser på utdanning. Også en middelklassestudent skal ha mulighet til å gå på college, lover Obama.

Presidenten varslet også flere tiltak og reformer den kommende tiden for å få kontroll over bankvesenet i USA.

Miljøvennlig energi

Barack Obama og visepresident Joe Biden landet i Denver i Colorado i dag, der stimuleringspakken ble undertegnet. Byens naturvitenskapelige museum var ramme for undertegnelsen.

Obama
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Obama signerte stimuleringspakke

Staten Colorado har de siste årene satset mye på miljøvennlig og fornybar energi i form av vind- og solkraft. Dette er også ett av satsningsområdene i planen som underskrives i dag.

Les også: Bruker aldri samme penn to ganger

Hovedandelen av pakken er fordelt på disse områdene:

  • 100 milliarder doller skal gå til skolesektoren og tiltak for utdanning.
  • 30 milliarder dollar skal brukes på energi-prosjekter, med mål om å skape nye arbeidsplasser i utviklingen av "grønn energi".
  • 12 milliarder dollar går til oppdekning av skattelettelser til privatpersoner og bedrifter. Skattelettelsene er i enkeltsum noe mindre enn hva Obama lovet å kjempe for i valgkampen. Studenter og førstegangskjøpere vil også omfattes av disse.
  • 267 milliarder dollar skal finansiere nødtiltak for familier rammet av krisen, som matmerker, økt arbeidsledighetsstøtte og en engangs sosialstøtte.

Tog fra kyst til kyst

Visepresident Joe Biden lovte også et stort løft for jernbanesektoren under seremonien i dag.

– Vi burde hatt verdens beste transportsystem, men det har vi ikke. Med diise midlene skal vi sørge for å styrke jernbanenettet. Det vil både skape nye arbeidsplasser og være skånsomt for miljøet, sa Biden som signaliserte togforbindelse på tvers av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt