Hopp til innhold

Gasslekkasje utenfor Finland – myndighetene peker på ekstern aktivitet

Både Finlands statsminister og presidenten mener skaden på gassrørledningen mellom Finland og Estland skyldes ekstern aktivitet.

Dette er rørledningen mellom Finland og Estland. Arkivbilde fra YLE

LEKKASJE: Bildet er fra da gassrørledningen ble lagt i Finskebukta.

Foto: YLE (arkiv)

– Etter den foreløpige vurderingen kan ikke skaden ha oppstått som følge av normal bruk eller trykksvingninger. Det er sannsynlig at skaden er et resultat av ekstern aktivitet, sier statsminister Petteri Orpo på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Natt til søndag sank trykket i en av ledningene som binder sammen det nordeuropeiske gassnettet.

Årsaken er et brudd i ledningen, bekrefter den finske gassoperatøren Gasgrid.

Både sikkerhetspolitiet og forsvaret i Finland jobber med å undersøke saken.

Viseadministrerende direktør Arve Mjelva ved det norske forskningsinstituttet Norsar sier til VG at de registrerte at det har vært «en liten rystelse i bakken der natt til 8. oktober».

Mjelva sier til avisen at rystelsen ble plukket opp av en seismisk stasjon i Finland, og betegner den som en mye mindre hendelse enn det som ble registrert ved Nord Stream-sabotasjen i fjor.

I Finland understreket statsminister Orpo tirsdag ettermiddag at etterforskningen er på et svært tidlig stadium. Han sier at det i den spente situasjonen internasjonalt som rår nå, er svært viktig å ikke trekke forhastede konklusjoner.

Finske myndigheter følger situasjonen nøye og prioriterer ressurser i denne saken, men det generelle beredskapsnivået i Finland holdes foreløpig uendret.

Ekstern aktivitet

Finlands president Sauli Niinisto

President Sauli Niinistö.

Foto: Miguel Angelo Pereira / AP

Også Finlands president Sauli Niinistö påpekte tirsdag at skaden trolig skyldes ekstern aktivitet.

– Det er sannsynlig at skaden på både gassrøret og kommunikasjonskabelen er et resultat av ekstern aktivitet, skrev president Niinistö på X/Twitter.

– Årsakene til skaden er ennå ikke klare, etterforskningen fortsetter i samarbeid mellom Finland og Estland. Vi er i konstant kontakt med våre allierte. I dag hadde jeg en samtale med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Nato er klar til å bistå i etterforskningen, skrev Niinistö.

Ifølge kriminalinspektør Timo Kilpeläinen satte det finske kriminalpolitiet KRP i gang en foreløpig etterforskning av saken tirsdag.

De etterforsker hendelsen som grovt hærverk, noe som er basert på mistanken om at skaden på gassrørledningen er forårsaket av en ekstern operatør.

Kilpeläinen understreker imidlertid at etterforskningen er i en tidlig fase.

Statsminister Orpo opplyser også at en kabel for datatrafikk er skadet i estisk territorialfarvann.

– Den estiske marinen undersøker hva som har skjedd med den kabelen, sier Orpo og legger til at han har tett kontakt med både EU og Estlands statsminister.

Vil ikke spekulere på om Russland står bak

Verken statsministeren eller KRP vil spekulere på om det kan være Russland som står bak.

– Det er viktig at saken blir undersøkt grundig, og at man ikke trekker forhastede konklusjoner på dette tidspunktet.

På spørsmål om hvor alvorlig Orpo ser på at det er utført et mulig angrep på infrastrukturen til to Nato-land, svarer han:

– Den verdenspolitiske situasjonen er kritisk og er slik at vi har forberedt oss på ulike situasjoner.

Har ikke oppdaget eksplosjon

Balticconnector er en gassledning som går fra Ingå i Finland til Paldiski i Estland, og har vært i drift siden 2020.

Nå er linjen ute av drift.

– Vi merket at trykket falt plutselig natt til sist søndag i linjen mellom Finland og Estland, og ganske raskt klarte vi å minimere gasslekkasjen. Men i øyeblikket kan vi konstatere at det er et brudd, sier Janne Grönlund, leder i Gasgrid.

Selskapet ønsker ikke å si noe om hva de mistenker er årsaken.

Det blir sett på som en sikkerhetshendelse.

Ifølge Estlands geologiske forskningssenter er det ikke påvist seismisk aktivitet som indikerer en eksplosjon nær gassrørledningen mellom Finland og Estland.

Direktør ved Institutt for seismologi, Timo Tiira, sier det ikke er oppdaget noen eksplosjon nær rørledningen i Finland.

– En veldig liten eksplosjon ville riktignok ikke nødvendigvis blitt registrert, men en større eksplosjon er ikke oppdaget. På lekkasjetidspunktet var det stormfullt vær, noe som kan påvirke at det ikke ble oppdaget, sier Tiira til finske Yle.

GASSRØRLEDNING: Rørledningen mellom Finland og Estland krysser Finskebukta, og har vært i drift siden 2020.

Har funnet skadestedet

Det finske sikkerhetspolitiet bekrefter overfor SVT at de samarbeidet med Gasgrid og andre myndigheter.

Den finske grensevakten er også involvert i undersøkelsene.

I løpet av tirsdag ble flere finske fartøy observert i nærheten av rørledningen, inkludert minst ett militært patruljefartøy, skriver SVT.

Regjeringen skriver at myndighetene har lokalisert skadepunktet i gassrørledningen Balticconnector. I tillegg er det også funnet en feil i kommunikasjonskabelen mellom landene.

Ifølge Gasgrid kan gassrørledningen Balticconnector være ute av drift i flere måneder.

Tilgjengeligheten av gass i Finland skal fortsatt være god takket være at landet også har en flytende LNG-terminal.

Ingen nye tiltak i Norge

Det er ikke iverksatt nye sikkerhetstiltak i Norge som følge av lekkasjen, opplyser Gassco, som har ansvaret for gass fra norsk sokkel til Europa.

– Dette er ikke infrastruktur som er koblet til den norske infrastrukturen, men vi følger saken. Sikkerhetsnivået har vært hevet siden hendelsene i fjor, sier Linda Nordbø, kommunikasjonsleder og pressekontakt i Gassco.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at Norge avventer mer informasjon fra finske myndigheter.

– Vi følger med på situasjonen og avventer mer informasjon om hendelsen fra finske myndigheter, skriver olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en e-post til NTB.

Ett år siden Nord Stream-eksplosjon

Det er et drøyt år siden Nord Stream-gassrørledningene ble sprengt.

26. september 2022 ble det registrert fire eksplosjoner langs de fire rørene som utgjør Nord Stream 1 og 2, de fire gassrørledningene fra Russland til Nord-Tyskland gjennom Østersjøen.

De første spekulasjonene i Vesten pekte mot Russland, og at de forsøkte å legge ytterlige press på Europa gjennom å skape energimangel.

Russland pekte på at det var Vesten og USA som hadde ønsket å stoppe den russiske gasseksporten.

Senere har fokuset blitt rettet mot seilbåten Andromeda og det som kan peke i retning av en operasjon utført av personer med tilknytning til ukrainsk etterretning.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken var statsminister Orpo sitert på at han mistenker sabotasje. Finske Yle brukte først dette ordet, men har senere endret sitatet til at lekkasjen ikke kan skyldes normal bruk.

Les også Hvem sprengte Nord Stream-gassrørledningene?

Nord Stream i Østersjøen

SISTE NYTT

Siste nytt