Hopp til innhold

Norske Kari nær jordskjelvet: – Jeg våknet av et forferdelig bråk

Norske Kari Moum Cicconi har bodd i Italia i 40 år og opplevd flere jordskjelv. – Jeg har aldri opplevd noe så sterkt som dette i natt, sier hun på telefon 4 mil fra skjelvets episenter.

Kari Moum Cicconi

VÅKNET AV JORDSKJELVET: Kari Moum Cicconi bor i Ascoli, om lag 4 mil fra jordskjelvets episenter.

Foto: Privat

– Jeg våknet av dette forferdelige bråket med alle skapdører som klirrer og senga som omtrent forsvinner under deg. Jeg ble nesten panisk, for vi har jo hatt jordskjelv før, men jeg har aldri opplevd noe så sterkt som dette, sier Kari Moum Cicconi.

Hun jobber som turistguide i Ascoli Piceno-provinsen og har bodd der i 40 år. Derfor vet hun hva man skal gjøre når det skjer et jordskjelv. Men i natt klarte hun det ikke:

– Man vet jo at man skal gå til et av de sterkeste punktene i rommet, for eksempel der man har søyler eller kolonner, eller man skal komme seg under et bord eller stå under en døråpning. Men jeg greide faktisk ikke å bevege meg. Jeg ble bare liggende i senga helt forsteinet, sier hun på telefon fra Ascoli.

Jordskjelv i Amatrice.

REDNINGSARBEID: Mange bygninger har rast sammen i Amatrice.

Foto: STRINGER / Reuters

– Forferdelig og trist

Byen hun bor i ligger om lag 4 mil fra jordskjelvets episenter. Selv har hun og mannen ikke oppdaget noen skader på huset, og sier det er andre byer som er langt hardere rammet.

På bildene fra byen Amatrice ser man sammenraste bygninger og folk som blir båret ut av ruinene. Minst 18 mennesker er døde.

– Det er en by man kjører gjennom og drar til noen ganger når det er byfester. Det er forferdelig og trist at dette skjer. Man tenker på de menneskene som kanskje fremdeles befinner seg under alt det sammenraste, sier Cicconi.

Jordskjelv i Amatrice.

AMATRICE: En skadd mann fraktes bort på båre i den hardt rammede byen Amatrice.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Har opplevd flere jordskjelv

Nær 200 kister samlet

JORDSKJELV I 2009: 308 mennesker mistet livet og måtte begraves etter det kraftige jordskjelvet i L'Aquila i 2009.

Foto: MARIO LAPORTA / AFP

Italia har vært rammet av flere kraftige jordskjelv.

Kari Moum Cicconi husker godt jordskjelvet i 1997, da elleve mennesker døde og deler av kirka i Assisi raste sammen. 12 år seinere døde 308 mennesker da et kraftig skjelv rammet byen L'Aquila.

– For oss som ikke har opplevd jordskjelv, kan du beskrive hvordan det oppleves?

– Vi har to former for jordskjelv. Det kan være et som går fram og tilbake, eller opp og ned. Jordskjelvet i natt var et sånn som går fram og tilbake. Så når du setter beina på bakken, er det som du ikke treffer bakken, for alt beveger seg under deg. Det er den skrekkelige følelsen, sier Cicconi.

Etter det første skjelvet, kom et nytt kraftig etterskjelv. Kari Moum Cicconi ble liggende i senga til hun til slutt kom hun seg opp og til et av de sterke punktene i huset.

– Nå har jeg bestemt meg for å gå ut og kjøpe avisa og gå til en strandpromende. Man blir ganske stressa av alle nyhetene.

Ascoli Piceno
Redningsmannskap, familie og venner graver i ruinene og håper på å finne overlevende etter jordskjelvet i Italia onsdag morgen. Dødstallene stiger. Den lille byen Amatrice er blant de verst rammede.

SISTE NYTT

Siste nytt