Norsk laks friskmeldt i Kina – må likevel slåss for sitt rykte
BEIJING/OSLO (NRK): Norske myndigheter og kinesiske matmyndigheter har onsdag friskmeldt norsk laks. Samtidig kjemper norske sjømatbedrifter mot koronarykter i Beijing.
Etter at norsk laks ble utpekt som mulig smittebærer av koronaviruset, har det ført til full stopp av laksesalget i Beijing.
Norske myndigheter har nå sammen med kinesiske matmyndigheter konkludert med at norsk laks ikke sto bak koronautbruddet i Beijing, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier uttalelsene fra kinesiske smittevernseksperter er i tråd med norske fagmyndigheters konklusjon om at det er svært lite sannsynlig at smitte kan overføres via mat eller vann.
– Vi håper dette vil bidra til at eksport av norsk laks til Kina etter hvert kan gå som normalt igjen, sier Ingebrigtsen.
Norske myndigheter har vært i møter med kinesiske myndigheter, der landene ble enige om dette. Det kom frem på en innspillsmøte onsdag.
Men norsk sjømatnæring har måttet gå til kamp for å friskmelde den norske laksen.
I natt sendte representanter for den norske sjømatnæringen et felles brev til kinesiske myndigheter for å overbevise dem om at det ikke er grunn til å frykte koronasmitte fra norsk laks.
– Ingen beviser for smitte i laks
Koronaviruset kan overleve på ulike typer flater over tid, men det er neppe tilfelle her, skriver de.
– Ifølge Mattilsynet gjør transporttiden fra Norge til Kina det usannsynlig at sjømat fra Norge vil inneholde levedyktig virus når de kommer inn i markedet i Kina. Det er viktig å påpeke at det ikke er noen indikasjon eller bevis for at dette noen gang har skjedd, heter det i brevet.
Norsk laks får også støtte av en kinesisk ekspert på sykdomskontroll.
– Det er ikke funnet noen bevis for at laks er opphavet eller bærer av det nye koronaviruset, sa visedirektør på Kinas senter for sykdomskontroll og forebygging, Shi Guoqing, på en pressekonferanse tirsdag kveld.
Bejing har hevet farenivået fra tre til to og byen er i praksis i lockdown etter at flere personer har fått påvist koronasmitte de skal ha fått fra ferskvaremarkedet.
– Vi har gjort tester i det kontaminerte området i Xinfadi-markedet, og fant smitte i laks, men det er ikke gjort testing på laks før den ble sendt til markedet, sa Shi.
Smitten kan ha kommet til skjærebrettet fra personer som har oppholdt seg på markedet eller fra andre produkter.
Kinesere har vegret seg for å kjøpe og spise laks etter at fisken havnet i søkelyset denne helgen, og flere eksperter hevdet at viruset måtte være importert fra Europa.
Det er satt i gang utstrakt testing av ferskvarer i Beijing etter at virusutbruddet ble kjent. Xinfadi-markedet leverer varer til store deler av byen, og utenfor hovedstaden.
Lokale butikker som ikke får sine varer fra dette markedet, markedsfører nå sine produkt med at de ikke har vært innom Xinfadi.
Norsk laks er et svært ettertraktet produkt i Kina, og har godt rykte, men utfordringen for eksportørene er nå at kritiske spørsmål ved fisken sprer seg raskt.
I 2019 ble det eksportert om lag 23.500 tonn med laks fra Norge til Kina, til en verdi av 1,6 milliarder kroner.
Til og med mai i år har 9.600 tonn norsk laks blitt eksportert til det kinesiske markedet. Det er en nedgang på 5 prosent fra i fjor.
16 millioner mennesker har sett et innlegg på Weibo om en kritisk dokumentar fra ARTE, under overskriften #utenlandsk medie avslører ondskapen til norsk lakseoppdrett, selv om flere lesere tar til motmæle mot kritikken.
Flere kinesiske medier videreformidler nå innhold som skal komme fra dokumentaren om at laksen har lus, at den lever i skittent vann full av ekskrementer, og har svulster.
– Høres søkt ut
Situasjonen er vanskelig, sier Trond Davidsen, viseadministrerende direktør i Sjømat Norge
– Det har ikke kommet noen offisielle uttalelser fra kinesiske myndigheter om at viruset kom fra norsk oppdrettslaks. Det er kun rykter som har skapt denne situasjonen, sier Davidsen til NRK.
Han tror det er mer sannsynlig at viruset kom fra en annen matvare som har vært på skjærebrettet, eller fra en person som har smitten.
– Vi synes det høres veldig søkt ut, at viruset kom fra laksen, sier Davidsen.
Selv om Kina ikke er det største eksportmarkedet for norsk laks, så kan utbruddet få konsekvenser for norske eksportører.
– Det vil sannsynligvis få en effekt, men vi vet ikke hvilken. Kina er et relativt lite, men solid marked. Særlig for den største fisken vi har, sier Ole Kristian Kjellbakk, daglig leder i Fram Seafood i Bodø.
Selskapet har eksportert om lag 6.000 tonn så langt i år. Mellom 5 og 10 prosent har blitt solgt til Kina. De har ikke selv laks på vei til Kina denne uken.
Også eksportfirmaet Coast Seafood følger med på situasjonen.
– Vi får se hva som skjer. Sånn umiddelbart blir det litt justeringer på prisen på stor laks. Men norske eksportører har en fantastisk evne til å omstille seg, sier administrerende direktør i Coast Seafood, Sverre Søraa.
Han sier situasjonen likevel ikke er helt uproblematisk.
– Vi vil utnytte ethvert marked, og det kinesiske markedet er kjempespennende for laks og sjømat for øvrig.
I den første versjonen av denne artikkelen skrev NRK at det var møte mellom fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) og den kinesiske ambassaden. Det riktige er at det var møter mellom norske myndigheter og kinesiske matmyndigheter, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.