Hopp til innhold

Norsk laks friskmeldt i Kina – må likevel slåss for sitt rykte

BEIJING/OSLO (NRK): Norske myndigheter og kinesiske matmyndigheter har onsdag friskmeldt norsk laks. Samtidig kjemper norske sjømatbedrifter mot koronarykter i Beijing.

Alibaba Group‘s executive chairman Ma looks on as a chef prepares to slice salmon at a display area for fresh food ingredient vendors, after the launch event of Tmall 11.11 Global Shopping Festival at company headquarters in Hangzhou

GLAD LAKS: Kinas rikeste mann, Jack Ma, leder av Alibaba, feirer med laks under åpningen av en netthandelside i 2015.

Foto: China Stringer Network / Reuters

Etter at norsk laks ble utpekt som mulig smittebærer av koronaviruset, har det ført til full stopp av laksesalget i Beijing.

Norske myndigheter har nå sammen med kinesiske matmyndigheter konkludert med at norsk laks ikke sto bak koronautbruddet i Beijing, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier uttalelsene fra kinesiske smittevernseksperter er i tråd med norske fagmyndigheters konklusjon om at det er svært lite sannsynlig at smitte kan overføres via mat eller vann.

– Vi håper dette vil bidra til at eksport av norsk laks til Kina etter hvert kan gå som normalt igjen, sier Ingebrigtsen.

Norske myndigheter har vært i møter med kinesiske myndigheter, der landene ble enige om dette. Det kom frem på en innspillsmøte onsdag.

Men norsk sjømatnæring har måttet gå til kamp for å friskmelde den norske laksen.

I natt sendte representanter for den norske sjømatnæringen et felles brev til kinesiske myndigheter for å overbevise dem om at det ikke er grunn til å frykte koronasmitte fra norsk laks.

– Ingen beviser for smitte i laks

Koronaviruset kan overleve på ulike typer flater over tid, men det er neppe tilfelle her, skriver de.

– Ifølge Mattilsynet gjør transporttiden fra Norge til Kina det usannsynlig at sjømat fra Norge vil inneholde levedyktig virus når de kommer inn i markedet i Kina. Det er viktig å påpeke at det ikke er noen indikasjon eller bevis for at dette noen gang har skjedd, heter det i brevet.

Norsk laks får også støtte av en kinesisk ekspert på sykdomskontroll.

– Det er ikke funnet noen bevis for at laks er opphavet eller bærer av det nye koronaviruset, sa visedirektør på Kinas senter for sykdomskontroll og forebygging, Shi Guoqing, på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Stanset importen

Laks er nærmest fjernet fra markedet i Kina etter at det ble funnet virussmitte på et skjærebrett for den importerte fisken på Beijngs største ferskvaremarked, Xinfadi.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen besøkte Helgeland.

FRISKMELDER LAKSEN: Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen sammen med den kinesiske ambassaden kommet frem til at norsk laks ikke sto bak koronautbruddet i Beijing.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Bejing har hevet farenivået fra tre til to og byen er i praksis i lockdown etter at flere personer har fått påvist koronasmitte de skal ha fått fra ferskvaremarkedet.

– Vi har gjort tester i det kontaminerte området i Xinfadi-markedet, og fant smitte i laks, men det er ikke gjort testing på laks før den ble sendt til markedet, sa Shi.

Smitten kan ha kommet til skjærebrettet fra personer som har oppholdt seg på markedet eller fra andre produkter.

Les også: Smitte-eksplosjon i Latin-Amerika

Kinesere har vegret seg for å kjøpe og spise laks etter at fisken havnet i søkelyset denne helgen, og flere eksperter hevdet at viruset måtte være importert fra Europa.

Avisen South China Morning Post skriver fortsatt i dag at Kina har stanset importen av laks fra Europa, og flere norske sjømatbedrifter melder at de ikke får levert sine produkt.

Det er satt i gang utstrakt testing av ferskvarer i Beijing etter at virusutbruddet ble kjent. Xinfadi-markedet leverer varer til store deler av byen, og utenfor hovedstaden.

Lokale butikker som ikke får sine varer fra dette markedet, markedsfører nå sine produkt med at de ikke har vært innom Xinfadi.

Les også: Konspirasjonsteorier truer sikkerheten i USA

Kjøttmarked i Kina

STENGT: Xinfadi-markedet i Beijing ble raskt stengt etter at det ble funnet virussmitte på et skjærebrett for laks.

Foto: Greg Baker / AFP

Vanskelig å stoppe ryktene

Norsk laks er et svært ettertraktet produkt i Kina, og har godt rykte, men utfordringen for eksportørene er nå at kritiske spørsmål ved fisken sprer seg raskt.

I 2019 ble det eksportert om lag 23.500 tonn med laks fra Norge til Kina, til en verdi av 1,6 milliarder kroner.

Til og med mai i år har 9.600 tonn norsk laks blitt eksportert til det kinesiske markedet. Det er en nedgang på 5 prosent fra i fjor.

16 millioner mennesker har sett et innlegg på Weibo om en kritisk dokumentar fra ARTE, under overskriften #utenlandsk medie avslører ondskapen til norsk lakseoppdrett, selv om flere lesere tar til motmæle mot kritikken.

Flere kinesiske medier videreformidler nå innhold som skal komme fra dokumentaren om at laksen har lus, at den lever i skittent vann full av ekskrementer, og har svulster.

– Høres søkt ut

Situasjonen er vanskelig, sier Trond Davidsen, viseadministrerende direktør i Sjømat Norge

viseadministrerende direktør Trond Davidsen i Sjømat Norge.

RYKTER: Viseadministrerende direktør i Sjømat Norge, Trond Davidsen, sier rykter har ført til en vanskelig situasjon for norsk laks i Kina.

Foto: Siv Dolmen / Sjømat Norge

– Det har ikke kommet noen offisielle uttalelser fra kinesiske myndigheter om at viruset kom fra norsk oppdrettslaks. Det er kun rykter som har skapt denne situasjonen, sier Davidsen til NRK.

Han tror det er mer sannsynlig at viruset kom fra en annen matvare som har vært på skjærebrettet, eller fra en person som har smitten.

– Vi synes det høres veldig søkt ut, at viruset kom fra laksen, sier Davidsen.

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Klikk her

Uro hos eksportørene

Selv om Kina ikke er det største eksportmarkedet for norsk laks, så kan utbruddet få konsekvenser for norske eksportører.

– Det vil sannsynligvis få en effekt, men vi vet ikke hvilken. Kina er et relativt lite, men solid marked. Særlig for den største fisken vi har, sier Ole Kristian Kjellbakk, daglig leder i Fram Seafood i Bodø.

Selskapet har eksportert om lag 6.000 tonn så langt i år. Mellom 5 og 10 prosent har blitt solgt til Kina. De har ikke selv laks på vei til Kina denne uken.

Også eksportfirmaet Coast Seafood følger med på situasjonen.

– Vi får se hva som skjer. Sånn umiddelbart blir det litt justeringer på prisen på stor laks. Men norske eksportører har en fantastisk evne til å omstille seg, sier administrerende direktør i Coast Seafood, Sverre Søraa.

Han sier situasjonen likevel ikke er helt uproblematisk.

– Vi vil utnytte ethvert marked, og det kinesiske markedet er kjempespennende for laks og sjømat for øvrig.

I den første versjonen av denne artikkelen skrev NRK at det var møte mellom fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) og den kinesiske ambassaden. Det riktige er at det var møter mellom norske myndigheter og kinesiske matmyndigheter, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt