Hopp til innhold

Nytt koronautbrudd i Kina – butikker stanser salg av norsk laks

BEIJING (NRK): Det er nærmest stans i salget av laks i den kinesiske hovedstaden etter at det ble oppdaget koronavirus på et skjærebrett for importert laks på byens største ferskvaremarked.

laks

Det er tomme hyller i mange dagligvarebutikker, der norsk laks pleier å stå.

Foto: Fang Yongbin / NRK

– Vi får rapporter om kanselleringer av ordre av fersk laks til markedet som følge av tiltakene for testing av matvarer som nå er satt i verk, sier fiskeriutsending i Norsk Sjømatråd i Kina, Victoria Braathen, til NRK.

Norsk laks er et svært populært produkt i Kina, men glimrer med sitt fravær i hyllene på flere butikker NRK har vært innom mandag. Flere av de store supermarkedkjedene har stanset salg av importert laks, skriver Global Times.

– Det er ikke en eneste kunde som vil komme til restauranten vår nå, rett etter at laksen er utpekt som syndebukk. Vi stenger og vet ikke når vi åpner igjen, sier den daglige lederen på restauranten Haile'er i Beijing til NRK.

Restauranten spesialiserer seg på retter basert på norsk laks. De blir nå hardt rammet.

– Mange kunder ringer og spør hvor laksen vår kommer fra, og om vi har oppdaget noen problemer. Det er en panikk rundt laks nå, sier hun.

Ifølge kinesiske myndigheter har koronaviruset kommet fra Europa, men det er uvisst hvordan.

0H1ZnodnMPc

Xinfadi markedet i Beijing er byens største ferskvaremarked. Det er nå stengt etter at det ble oppdaget koronavirus på et skjærebrett.

Foto: TINGSHU WANG

Tester matvarer

Det kan være en smittet person som har besøkt markedet. Utbredt testing av matvarer skal gi svar på om det kan ha kommet fra fisk eller annen ferskvare.

– Gjennom testing ble det oppdaget at viruset kom fra Europa. Den foreløpige vurderingen er at det er relatert til import. Det er imidlertid uklart hvor viruset kommer fra. Det kan være forurenset sjømat eller kjøtt, eller komme fra folk som har vært på markedet, sier Yang Peng, medlem av Beijing CDC New Coronary Pneumonia Outbreak Prevention and Control Expert Group, i et intervju med CCTV News.

NRK kontaktet en lakseleverandør på Jingshen-markedet, som også er blitt stengt. Han ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller at både folk og utstyr er blitt testet for viruset, uten at det er funnet der. Markedet forblir likevel stengt.

vbMCEFwN__I

Politi utenfor det stengte Xinfadi markedet i Beijing.

Foto: GREG BAKER

Det nye smitteutbruddet i Beijing ble oppdaget da en person med symptomer oppsøkte sykehus torsdag sist uke. Fredag dukket det opp to nye personer med smitte. Det ble slått alarm om markedet da det viste seg at alle disse hadde vært der.

I løpet av de siste fire dagene har 79 personer fått påvist smitte, etter at rundt 80000 er blitt testet for viruset.

Flere boligkomplekser sør i Beijing er nå avstengt, og mat blir fraktet inn til beboerne, som må regne med å være isolert en periode.

Følger situasjonen tett

I 2019 ble det eksportert om lag 23.500 tonn med laks fra Norge til Kina, til en verdi av 1,6 milliarder kroner.

Til og med mai i år har 9.600 tonn norsk laks blitt eksportert til det kinesiske markedet. Det er en nedgang på 5 prosent fra i fjor.

Følgene av de nye smittetilfellene i Beijing og tiltakene som er iverksatt som følge av dette har også fått konsekvenser for det kinesiske laksemarkedet.

– Det er ikke bare norsk laks, men all mat som har vært på markedet og alle mennesker

Anders Nordøy Snellingen

Anders Nordøy Snellingen, manager for Norges Sjømatråds globale operasjoner, sier de følger situasjonen tett.

Foto: Norges Sjømatråd

som har vært innom er nå gjenstand for tiltak, sier Anders Nordøy Snellingen, manager for Norges Sjømatråds globale operasjoner.

Norges sjømatråd følger situasjonen og utviklingen tett. Ifølge de har det blitt introdusert omfattende kontroll av ferske matvarer inkludert kjøtt, grønnsaker og fisk til Beijing.

– Det har ikke kommet noen offisielle uttalelser fra Kina som tilsier at norsk laks har tilknytning til utbruddet, sier Nordøy Snellingen.

Han sier utbruddet på kort sikt kan føre til logistikkproblemer med å få laks inn til Kina og særlig Beijing.

– Vi håper og tror at utbruddet raskt kartlegges slik at norske eksportører kan få raskt svar på hva som skjer videre. Men utover det ønsker vi ikke spekulere i hva som kan skje på lengre sikt, sier Nordøy Snellingen.

Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag).

Et nytt koronautbrudd i Kina stopper salget av norsk laks.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mattilsynet skriver på sine nettsider at det er ingen kjente tilfeller av koronasmitte via mat, og at det derfor er trygt å spise fisk og sjømatprodukter fra Norge.

Norske eksportører følger med

Selv om Kina ikke er det største eksportmarkedet for norsk laks, så kan utbruddet få konsekvenser for norske eksportører.

– Vi er i undersøkelsesfasen og forsøker å finne ut hvilken effekt dette vil få og hva som er saken her. Det vil sannsynligvis få en effekt, men vi vet ikke hvilken. Kina er et relativt lite, men solid marked. Særlig for den største fisken vi har, sier Ole Kristian Kjellbakk, daglig leder i Fram Seafood i Bodø.

– Nå er det egentlig bare å finne ut hva som har skjedd. Vi ble informert om dette i går av sjømatbedriftene.

Selskapet har eksportert om lag 6.000 tonn så langt i år. Mellom 5 og 10 prosent av denne har blitt solgt til Kina. De har ikke selv laks på vei til Kina denne uken.

– Men det er mange andre som har noen kilo på tur dit og de må allokeres til andre markeder. Det er klart at det vil få effekt på totalbildet. Det er for tidlig å konkludere med noe. Vi vet for lite til å si noe om hvordan det blir, sier Kjellbakk.

Også eksportfirmaet Coast Seafood følger med på situasjonen.

– Vi får se hva som skjer. Sånn umiddelbart blir det litt justeringer på prisen på stor laks. Men norske eksportører har en fantastisk evne til å omstille seg. Vi ble utestengt fra Russland med få dagers varsel, da brukte vi ikke lang tid på å rute om til andre marked. Så jeg er ikke så veldig bekymra. Det norske eksportørkorpset er vant til å møte nye problemstillinger til enhver tid. Denne også, sier Administrerende direktør Sverre Søraa.

Søraa sier situasjonen ikke er helt uproblematisk.

– Vi vil utnytte ethvert marked, og det kinesiske markedet er kjempespennende for laks og sjømat for øvrig.