Han forteller om et urovekkende møte med en norsk ungdom i slutten av tenårene i et somalisk fengsel.
– Den norske gutten forstod ikke hvorfor han var satt i fengsel. Han var åpenbart preget av å være i fengsel, og han fremstod som forvirret.
Greve er fengselsinspektør for kriminalomsorgen i Norge, men i et år var han i fengselet i Garowe sammen med en norsk kollega. Målet var å få fengselet til å fungere etter vestlige standarder. Ikke alt var på stell:
– Etikken min blir jo kraftig utfordret. Det at vi kommer over barn og ungdom, norsk-somaliske og fra andre land, det reagerte vi selvsagt på, sier Greve.
Denne uka har NRK avslørt hvordan somaliske foreldre sender sine norske barn til koranskoler i opprinnelseslandet, der de utsettes for vold og overgrep.
Norge har brukt 15 milllioner kroner på å bygge fengselet for pirater som herjet utenfor Somalias kyst. Alt i alt har Norge, via FN-organisasjonen UNODC, brukt 41 millioner kroner på dette og et annet fengsel i Somalia.
- LES OGSÅ:
Sendt i fengsel av familien
De to fengselsinspektørene oppdaget raskt en spesiell gruppe med innsatte som ble kalt «rehabiliteringsfanger». Greve forteller at mange var mindreårige, og satt der uten å ha begått kriminalitet.
– Dette er insatte som har oppført seg på en måte som ikke foreldre og familien ønsker. De blir plassert i fengsel etter at man har vært hos en dommer, betalt en tilmålt sum og fått en kjennelse.
Så dette er korrupsjon, en dommer som produserer en falsk kjennelse?
– I vår kontekst, så er dette korrupsjon, svarer fengselsinspektøren.
- LES OGSÅ:
BAK MURENE: En vakt holder oppsyn med luftegården i fengselet i Garowe. Fengselet som delvis er finansiert av Norge, har høyere standard enn andre fengsler i Somalia.
Foto: MOHAMED ABDIWAHAB / AfpNordmann i fengsel i Somalia
Høsten i fjor traff de norske inspektørene en norsk ungdom i slutten av tenårene i dette fengselet i Somalia.
Overfor de to bekreftet fengslets ledelse at den unge mannen satt på såkalt «rehabilitering».
NRK har ikke fått kontakt med nordmannen for å få hans versjon. Vi vet at han er født på Ullevål sykehus i Oslo. Han har ikke noe kriminelt rulleblad i Norge, og han gikk på en videregående skole i Oslo.
Ledelsen på skolen sier til NRK at moren fortalte at han skulle slutte etter førsteåret, for å bo et år i Somalia.
- LES OGSÅ:
Ba om hjelp
Rune Greve forteller at nordmannen ba dem hjelpe ham ut fra fengselet. De hjalp ham med å skrive et brev til den norske ambasaden i Kenya.
Ifølge de to fengelsinspektørene ble brevet stoppet av fengselets ledelse. Brevet kom ikke fram.
DE INNSATTE: I fengselet er det innsatte som er knyttet til piratvirksomhet ved kysten, og innsatte som er anklaget for å være tilknyttet til terrorgruppen al-Shabaab.
Foto: MOHAMED ABDIWAHAB / AfpBenekter alt
Justisdepartementet i Puntland i det nordlige Somalia, og ledelsen i fengselet, svarer slik på påstandene i reportasjen:
«Etter det vi kjenner til sitter ingen fengslet på dette grunnlaget. Vi har lover og regler, ingen blir fengslet uten grunn. Det som er blitt fortalt til dere, er ikke riktig.»
Fengselsledelsen avviser også at de har fengslet noen europeiske borgere.
UD: Er kjent med at norske borgere er fengslet i Somalia
Norske myndigheter har tatt opp problemet med at norske borgere settes i fengsel, tilsynelatende uten lov og dom:
– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men vi er kjent med at det er flere norske borgere med somalisk opprinnelse som sitter i fengsel i Somalia, sier Astrid Sehl, kommunikasjonsrådgiver i UD.
Sehl sier at Norge har tatt opp på høyt politisk nivå at Norge ønsker dialog om forholdene for norske borgere når de soner.