Hopp til innhold

Bøhler mener regjeringa ikke har gjort nok for koranskole-barna

– Vi har mye å gå på for å hjelpe disse barna, sier Ap-politiker Jan Bøhler.

Jan Bøhler

– Regjeringa bør sørge for at det settes i gang en mer aktiv innsats i disse sakene enn hva det er gjort til nå, sier Ap-politiker Jan Bøhler, medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I dag holdes et hastemøte med åtte ministre som skal finne ut om det trengs lovendringer for å hjelpe norske barn som blir sendt til utlandet mot sin vilje.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kalte inn til møtet i går kveld, etter å ha sett en reportasje på Dagsrevyen der norske barn forteller om voldelige opplevelser ved en koranskole i Somalia.

Ap-politiker Jan Bøhler, medlem av justiskomiteen på Stortinget, etterlyste også i mai i år tiltak fra norske myndigheter for å hjelpe barn som blir sendt til koranskoler.

– Norske myndigheter bør bli mye flinkere til å bruke hele sitt repertoar av lovhjemler for å undersøke hvordan disse barnas skjebne er, sier Bøhler til NRK.

– Noen kan være utsatt for alvorlige ting. Det dreier seg om barn som i hovedsak er norske statsborgere og de fortjener i høyeste grad at vi bryr oss, sier han.

– Ikke noe konkret nytt om tiltak

Etter en annen fortelling fra en koranskole som NRK publiserte 12. mai i år varsla daværende innvandringsminister Per Sandberg «kraftige tiltak» for å hjelpe disse barna.

– Derfor spurte jeg statsråd Listhaug for to uker siden om hva som er gjort. Da var det ikke noe konkret nytt om hvilke tiltak man ville sette inn, sier han.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa i Dagsrevyen onsdag kveld, henvendt til barna som blir sendt til koranskoler, at norske myndigheter gjør alt de kan for å hindre alt barn blir sendt til slike steder mot sin vilje.

– Vi skal også gjøre alt vi kan dersom du blir sendt ut, men det blir vanskeligere, sa statsråden.

Omar forteller hvordan han ble hengt opp og slått

Omar forteller på Dagsrevyen torsdag om hvordan han ble hengt opp og slått ved en koranskole i Somalia.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Bøhler mener det ikke holder og hevder at norske myndigheter har mulighet til å gjøre mer med de lovene de har allerede.

– Jeg etterlyser fortsatt at regjeringa bør gjøre mer. Vi har mye å gå på når det gjelder å bruke gjeldende norske lover for å hjelpe disse barna, sier han.

– Vi trenger å vite hvordan det går med dem

Bøhler krever at norske myndigheter nå oppretter en løpende oversikt over hvor mange barn som sendes til utlandet mot sin vilje og hvor de havner.

– Da vil ambassader, barnevern og politi få mye bedre mulighet til å hjelpe. Vi trenger først og fremst å vite hvordan det går med dem, sier han.

I tillegg mener han, slik regjeringa også åpner for når det kalles inn til et hastemøte, at eventuelle lovendringer må vurderes.

– Vi må se på endringer i både barnevernslov og barneloven for å gi mer grunnlag for å hjelpe disse barna.

NRK har vært i kontakt med justisdepartementet som foreløpig ikke har svart på kritikken fra Bøhler.

AKTUELT NÅ