Hopp til innhold

– De ønsker å være her, men vil ikke ha noe med norske verdier å gjøre

Rajas melding til somaliske foreldre: – Velkommen skal du være til Norge, men du kan ikke nekte barna dine de frihetene vi tar for gitt i dette landet.

Venstres landsmøte i Ålesund 2017

UAKSEPTABELT: Venstre-politiker Abid Raja sier det er et grovt overgrep mot barna og et menneskerettighetsbrudd at de sendes til koranskoler der det utøves psykisk og fysisk vold.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) forteller at han fikk vondt i magen av å lese NRKs reportasje om somaliske foreldre som sender barna sine til koranskoler i opprinnelseslandet, der de utsettes for vold og overgrep.

– Slik nedverdigende behandling hører til så langt tilbake i tiden at man blir sjokkert over å høre at det faktisk skjer. Det er grufullt at det finnes folk i dette landet som sender barna sine til slike tilstander, sier Raja.

– Å miste foreldreretten er noe som selvsagt må skje i saker som dette, men vi må også iverksette andre tiltak. Vi må sørge for at barna ikke kommer dit i utgangspunktet, og har de havnet der, må vi gjøre alt vi kan for å få dem tilbake.

– Sendes tilbake for å bli «restartet»

Venstre-politikeren tror mange foreldre har et «vrangsyn» på hvordan det er å vokse opp i Norge.

– De ønsker å være her, men vil samtidig ikke ha noe med norske verdier å gjøre. Å leve i Norge innebærer også å bli påvirket av og søke mot likestilling og frihet. Barn som vokser opp her kommer til å forelske seg, få kjærester og feste, og de kommer ofte til å velge annerledes enn foreldrene, sier han.

Regjeringens nasjonale integreringskonferanse

HASTEMØTE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har reagert sterkt på NRKs avsløringer. Hun inviterte åtte statsråder til et hastemøte torsdag, der de blant annet diskuterte mulige endringer i passloven.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Mange foreldre blir skremt av utviklingen de ser hos sine egne barn fordi de ikke ønsker at deres barn skal nyte de frihetene som vi tar for gitt her i Norge. For å forebygge mot dette sender de barna tilbake til opprinnelseslandet for å bli «restartet».

Raja mener det er behov for politiske tiltak, men oppfordrer også det somaliske miljøet til å ta ansvar.

– Foreldre må selv våkne og ta tak i ukulturen. Så må vi politikere gjøre alt vi kan for at praksisen ikke skal fortsette. Jeg imøteser de tiltakene regjeringen kommer til å fremme etter dagens møte, så skal vi på Stortinget være lydhøre overfor det og se hvor langt vi kan strekke oss for å stanse praksisen.

– Kjenner ikke til konsekvensene

Journalist og spaltist Kadra Yusuf mener det er et hinder for integrering at foreldre sender barna ut av landet for å lære mer om egen kultur og religion.

– Mange somaliske foreldre er redde for at barna deres skal miste røtter, språk og religion. De velger å sende barna på en «dannelsesreise» uten å kjenne til konsekvensene, sier Yusuf, som er samfunnsdebattant og journalist og spaltist i Dagsavisen.

MØTE OM KVINNEUNDERTRYKKING I INNVANDRERMILJØER

DÅRLIG INTEGRERING: Kadra Yusuf sier hun forstår at somaliske foreldre kan bli bekymret for barna sine i møte med norsk kultur, men tror de ikke skjønner konsekvensene det kan få om de sender barna ut av landet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun er bekymret for at foreldrene ikke er klar over hva som skjer med barna når de kommer tilbake fra et slikt opphold.

– Disse barna er sendt til et land som ikke har fungert på over 30 år, til slektninger eller koranskoler hvor det blir brukt psykisk og fysisk vold. Når de kommer tilbake er mange helt traumatiserte. Dette er en ukultur, sier hun.

Å bli sendt bort i ung alder gjør også at barna fort mister nettverket de hadde da de dro, mener spaltisten. Mange mister også tilliten de hadde til foreldrene.

– Å fungere igjen på skolen er veldig vanskelig for mange. De er rotløse og føler seg sviktet. Hvis de ikke kunne stole på foreldrene, hvem kan de stole på da? Man kan jo spørre seg hvordan det vil gå med dem i fremtiden. Jeg tror ikke det blir god integrering av det, sier hun.

Jasmin (19) til NRK: – Utsatt for tortur på koranskole i Somalia

Forstår foreldrene

Yusuf mener det er gjennomgående at foreldre som sender barna sine ut av Norge er ressurssvake og dårlig integrerte.

Somalisk og norsk barneoppdragelse er svært forskjellig, understreker hun. I somalisk kultur er det foreldrene og de voksne som bestemmer, der barnet ikke har noe annet valg enn å føye seg etter deres avgjørelser.

Spaltisten sier hun kan forstå foreldrenes frustrasjoner.

– Tenk å oppdra barn i Norge som alenemor. Du har ikke samme nettverk som i Somalia, du kan ikke norsk, føler barnet ditt blir egenrådig og du blir redd fordi du ikke vet hva norske ungdommer gjør. Hele samfunnet er som en fryktstasjon, sier hun.

Mener man må vurdere å hente ut barn

Abid Raja mener foreldre som sender barna sine til opprinnelseslandet mot deres vilje, bryter «kontrakten» de har inngått når de har valgt å bosette seg i Norge.

– Det å være i Norge innebærer en kontrakt med dette samfunnet. Den kontrakten bryter foreldre når de sender barna sine til Somalia for å gå på skoler der de behandles nærmest som dyr; lenkes fast, låses inne og slås. Det er fullstendig uakseptabelt. Det er et grovt overgrep mot barna og et menneskerettighetsbrudd overfor dem, sier han.

Omar forteller hvordan han ble hengt opp og slått

HENGT OPP OG SLÅTT: Omar forteller i NRKs reportasje om sine traumatiske opplevelser på en brutal koranskole i Somalia.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Venstre-politikeren påpeker også at det er kjent at barna lærer ting på skolene som ikke er bra, noe som er vanskelig når de skal returnere tilbake til det norske samfunnet.

– Dersom du gjennom oppholdet på skolen har utviklet et sinne mot samfunnet eller til og med blitt radikalisert, vil det være en utfordring for det norske samfunnet også. Men før det kommer så langt er jeg opptatt av at vi må få stanset denne praksisen.

– Hvordan kan man stanse den?

– Jeg mener vi må gjøre mange ting: straffeforfølge de eksemplene vi har hørt om, forebygge langsiktig og ha kampanjer rettet mot somaliske barn for å informere om hvilke rettigheter de har og hva slags hjelp de kan få. Og så må vi se på muligheten for å hente ut norske barn som er i Somalia mot sin vilje, gjennom de aktørene som finnes der, sier Raja.

AKTUELT NÅ