Hopp til innhold

Norge gjenopptar kontakten med Sri Lanka

Norge er det første vestlige landet som tar Sri Lanka inn i varmen etter den blodige borgerkrigen i landet.

Mahinda Rajapakse

Jens Stoltenberg og Erik Solheim møtte Sri Lankas president, Mahinda Rajapakse under FNs generalforsamling i New York.

Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / Scanpix

Stoltenberg er den første regjeringssjefen i vestlige land som gjenopptar kontakten med Sri Lanka.

Lettere for Norge å bidra

– Vi er alle tjent med at det blir en normalisering i forholdet mellom Sri Lanka og Norge. Jeg tror det kan gjøre det lettere for Norge å bidra til forsoningsarbeidet. Det er viktig for tamilene at vi bidrar til forsoning etter en blodig og vanskelig borgerkrig, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

I går møtte statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim Sri Lankas president Mahinda Rajapakse under FNs generalforsamling i New York.

Anspent forhold

Forholdet mellom Norge og Sri Lanka har vært anspent etter Norges sterke engasjement i fredsforhandlingene. I går møttes de politiske lederne for første gang siden borgerkrigens slutt.

– Det betyr at Rajapakse ønsker et normalisert forhold til Norge. Vi har spilt en spesiell rolle i Sri Lanka, da vi har forsøkt å bidra til en fredlig løsning på konflikten, sier Stoltenberg.

Video Stoltenberg og Solheim på Sri Lanka

SE VIDEO: Stoltenberg er den første regjeringssjefen i vestlige land som gjenopptar kontakten med Sri Lanka.

Arbeidet med minoriteters interesse

– Vi vil bidra med forsoningsarbeid og i arbeidet med minoriteters interesse. Det er naturlig å følge opp engasjementet Norge hadde i fredsprosessen, der Erik Solheim hadde en sterk innsats gjennom mange år, sier statsministeren.

Senest i juli krevde Norge, EU og åtte andre land at Sri Lanka ikke måtte spolere arbeidet til FN-gruppen som gransker påståtte krigsforbrytelser.

– Myndighetene på Sri Lanka vet at vi er opptatt av tamilenes interesser og av å granske krigsforbrytelser.

– En sterk opplevelse

– Det var en veldig sterk opplevelse. Jeg har ikke møtt ham i krigens sluttfase og oppfatter at Rajapakse er interessert i å få et godt forhold til Norge. Jeg tror det er i landets interesse å finne løsninger på tamilenes problemer, sier Solheim.

LES: - Kritikken er upassende

Solheim ønsker å besøke Sri Lanka i nærmeste fremtid.

– Jeg vil se på hvordan vi kan samarbeide om turisme, næringslivsinvesteringer og mindre bistandsprosjekter som kan bidra til forsoningen.