Norge gjenopptar kontakten med Sri Lanka

Norge er det første vestlige landet som tar Sri Lanka inn i varmen etter den blodige borgerkrigen i landet.

Mahinda Rajapakse

Jens Stoltenberg og Erik Solheim møtte Sri Lankas president, Mahinda Rajapakse under FNs generalforsamling i New York.

Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / Scanpix

Stoltenberg er den første regjeringssjefen i vestlige land som gjenopptar kontakten med Sri Lanka.

Lettere for Norge å bidra

– Vi er alle tjent med at det blir en normalisering i forholdet mellom Sri Lanka og Norge. Jeg tror det kan gjøre det lettere for Norge å bidra til forsoningsarbeidet. Det er viktig for tamilene at vi bidrar til forsoning etter en blodig og vanskelig borgerkrig, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

I går møtte statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim Sri Lankas president Mahinda Rajapakse under FNs generalforsamling i New York.

Anspent forhold

Forholdet mellom Norge og Sri Lanka har vært anspent etter Norges sterke engasjement i fredsforhandlingene. I går møttes de politiske lederne for første gang siden borgerkrigens slutt.

– Det betyr at Rajapakse ønsker et normalisert forhold til Norge. Vi har spilt en spesiell rolle i Sri Lanka, da vi har forsøkt å bidra til en fredlig løsning på konflikten, sier Stoltenberg.

Video Stoltenberg og Solheim på Sri Lanka

SE VIDEO: Stoltenberg er den første regjeringssjefen i vestlige land som gjenopptar kontakten med Sri Lanka.

Arbeidet med minoriteters interesse

– Vi vil bidra med forsoningsarbeid og i arbeidet med minoriteters interesse. Det er naturlig å følge opp engasjementet Norge hadde i fredsprosessen, der Erik Solheim hadde en sterk innsats gjennom mange år, sier statsministeren.

Senest i juli krevde Norge, EU og åtte andre land at Sri Lanka ikke måtte spolere arbeidet til FN-gruppen som gransker påståtte krigsforbrytelser.

– Myndighetene på Sri Lanka vet at vi er opptatt av tamilenes interesser og av å granske krigsforbrytelser.

– En sterk opplevelse

– Det var en veldig sterk opplevelse. Jeg har ikke møtt ham i krigens sluttfase og oppfatter at Rajapakse er interessert i å få et godt forhold til Norge. Jeg tror det er i landets interesse å finne løsninger på tamilenes problemer, sier Solheim.

LES: - Kritikken er upassende

Solheim ønsker å besøke Sri Lanka i nærmeste fremtid.

– Jeg vil se på hvordan vi kan samarbeide om turisme, næringslivsinvesteringer og mindre bistandsprosjekter som kan bidra til forsoningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt