- Kritikken er upassende

Regjeringen på Sri Lanka protesterer mot utviklingsminister Erik Solheim etter hans utspill om at statsapparatet i landet kan knyttes til flere drap.

Erik Solheim

Utviklingsminister Erik Solheim har hisset på seg regjeringen på Sri Lanka. (Arkivbilde)

Foto: Jan Jørg Thomassen / NRK

- Det er utrolig mange mennesker som er blitt drept eller som har forsvunnet på Sri Lanka de siste årene, uten at det har kommet noen form for rettsprosess eller dom. Og det er overveldende beviser for at strukturer innenfor statsapparatet står bak mange av disse drapene, sa Erik Solheim i et intervju med Aftenposten i går.

Krever FN-etterforskning

Bakgrunnen for uttalelsen er en video som angivelig viser hvordan regjeringssoldater henretter ti bakbundne og nakne fanger. Ifølge Aftenposten skal opptaket ha blitt tatt av en soldat i januar, og ble smuglet ut av Sri Lanka denne uken av en gruppe menneskerettighetsaktivister som nylig har flyktet fra landet.

Solheim har krevd at FN etterforsker anklager om krigsforbrytelses på Sri Lanka.

Landets regjering avviser innholdet i videoen, som de hevder er et falsum, laget av tamiltigrene for å ødelegge forsoningsprosessen på Sri Lanka, heter det i en pressemelding fra det tamilske utenriksdepartementet. Myndighetene i landet benekter at regjeringssoldatene var involvert i krigsforbrytelser.

– Dypt opprørt

Regjeringen på Sri Lanka skriver i en formell protest at kritikken fra Solheim er upassende og uakseptabel.

– Regjeringen på Sri Lanka er dypt opprørt og foruroliget av minister Erik Solheims ubegrunnende påstander. Hans kritikk av den demokratisk valgte statslederen Mahinda Rajapakse er uakseptabel, heter det i protesten sendt av utenriksdepartementet.

I brevet heter det videre:

– Solheims påstander kan tyde på at ministeren er partisk i sin støtterolle i fredsforhandlingene på Sri Lanka.

Utenriksdepartementet på Sri Lanka ber nå at norske myndigheter formelt svarer på landets formelle protestbrev.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.