Hopp til innhold

Sri Lanka fordømmer FN-gransking

Sri Lanka reagerer på nytt avvisende til FNs planer om å granske brudd på menneskerettighetene under siste del av den langvarige og blodige borgerkrigen.

SRI LANKA-VOTE

Sri Lankas regjeringstalsmann Keheliya Rambukwella beskylder FN for å ha en skjult agenda.

Foto: Ishara S.KODIKARA / AFP

Sri Lankas regjeringstalsmann Keheliya Rambukwella beskylder FN for å ha en skjult agenda. Han sier at FNs generalsekretær Ban Ki-moons utnevnelse av et menneskerettighetspanel er et forsøk på å gi nytt liv til separatistbevegelsen LTTE.
– Ekspertpanelet er en uønsket og unødig innblanding i Sri Lankas indre anliggender, het det i en uttalelse fra landets utenriksdepartement.

En talsmann for det største opposisjonspartiet United National Party ga regjeringen ansvaret for at FN har måtte oppnevne et panel til å undersøke forholdene. Regjeringen beskyttet ikke sivilbefolkningens rettigheter, og derfor har FN måtte gripe inn i Sri Lankas indre forhold, sa talsmann Ravi Karunanayaka.

FNs generalsekretær har vært under press for å gjennomføre en undersøkelse av påstandene om at tusener av sivile tamiler ble drept under regjeringsoffensiven i mai i fjor, som endte med regjeringshærens endelige seier over Tamiltigrene (LTTE).

Vil granske

Ban Ki-moon vil nå granske om det ble begått brudd på menneskerettighetene i sluttfasen av borgerkrigen og har nedsatt et utvalg som skal granske eventuelle brudd på menneskerettighetene.

Utvalget ledes av indonesieren Marzuki Darusman, og han skal gi generalsekretæren råd i spørsmålet om ansvar for eventuelle overgrep som ble begått under konflikten, opplyste FN-talsmann Martin Nesirky tirsdag.

FN-panelet består ellers av sørafrikaneren Yasmin Sooka og amerikaneren Steven Ratner.

I løpet av våren 2009 knuste regjeringshæren på Sri Lanka den tamilske separatistbevegelsen LTTE i en omfattende offensiv. Begge sider anklages for overgrep mot sivile.

Sri Lanka klarte i fjor å avverge et kritisk vedtak i FNs sikkerhetsråd takket være støtte fra Kina og Russland som begge har levert store mengder militært utstyr til landet.

– LTTE i Malaysia

I forrige uke meldte myndighetene i Malaysia at flere militante grupperinger, blant dem folk fra LTTE, bruker malaysisk territorium, ifølge det indiske nyhetsbyrået Press Trust of India (PTI).

Det statskontrollerte malaysiske nyhetsbyrået Bernama siterte generalinspektøren for politiet som sa at man hadde fastslått at flere framtredende LTTE-ledere oppholdt seg i Malaysia både for å søke beskyttelse og som forsyningsbase.

Innenriksminister Hishamuddin Hussein sa at politiet hadde et nært samarbeid med internasjonal etterretning for å utveksle opplysninger om militante grupperinger.

SISTE NYTT

Siste nytt