Hopp til innhold

Historisk utdeling av fredsprisen utenfor Norge

For første gang siden starten i 1901 deles Nobels fredspris ut utenfor Norge. Av en vikar.

Nobel medalje

Nobelmedaljene har vært uendret siden i 1901, lages i 18 karat gull og er i underkant av 200 gram.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Smittefare, avstandsregler, karanteneopphold og begrensninger på antall personer som kan samles, ble vrient å løse.

Nobelinstituttet i Norge og Nobelstiftelsen i Sverige måtte bruke fantasien på grunn av koronaviruset.

De tradisjonelle arrangementene er avlyst. I stedet blir det hjemme/borte-seremonier og takketaler digitalt. Og de berømte nobelmedaljene i 18 karat gull, som normalt deles ut med pomp og prakt, er sendt i posten.

Nobelmedalje og diplom på vei til Verdens matvareprogram

Pakken med nobelmedaljen og diplomet ble sendt med diplomatpost fra Oslo til Roma.

Foto: Det Norske Nobelinstitutt

Medaljer med diplomatisk immunitet

Riktignok er det ikke hvilke som helst postbud som har fått ansvaret.

11 av 12 gullmedaljer er sendt med det svenske utenriksdepartementets kurerpost fra Stockholm til Berlin, London, Washington, New York og San Francisco.

1 medalje gikk avgårde fra Oslo med ankomststed den norske ambassaden i Roma. I den italienske hovedstaden holder årets fredsprisvinner, Verdens matvareprogram til.

Medaljene er nøye pakket ned, forseglet og passet på av en spesialkurer – og underlagt diplomatisk immunitet på ferden.

Med i kurerens plomberte bagasje, utenom den 196 gram tunge gullmedaljen, er et spesiallagd diplom til hver prisvinner.

Hør podcasten «Krig og fred»: Det året Nobelprisen kom i posten

– Vi har enkelte ganger sendt medalje og diplom til prisvinnere som ikke har kunnet være til stede, opplyser Lars Heikensten, sjef for Nobelstiftelsen i Stockholm.

I tillegg kommer prispengene, som i år er på 10 millioner svenske kroner. De sendes på litt enklere, elektronisk vis.

Mottageren av fredsprisen får en medalje, i tillegg til prisbeløpet og et diplom.

Den norske billedhuggeren Gustav Vigeland og den svenske gravøren Erik Lindberg laget medaljen som følger Nobels fredspris. Portrettet som Vigeland laget av Alfred Nobel avviker fra hvordan han er utformet på de svenske medaljene.

Medaljen til Nobels fredspris

Relieffet av tre nakne menn på baksiden symboliserer internasjonal forbrødring, som Alfred Nobel ønsket å bidra til gjennom fredsprisen. På latin er det gravert inn Pro pace et fraternitate gentium, som betyr For fred og folkenes forbrødring.

Gustav Vigeland invitert av den norske Nobelkomiteen til å delta i en lukket konkurranse om utformingen av Nobels fredsprismedalje i mars 1901. Her er utkastet som ble utformet og som vant konkurransen.

Gustav Vigeland ble invitert til å delta i en lukket konkurranse om utformingen av fredsprismedaljen i mars 1901. 10. desember fikk han beskjed om at han var valgt, foran arkitekten Henrik Bull og malerne Eilif Peterssen og Gerhard Munthe.

Historisk fredsprisvikar i Roma

For første gang i historien skal Nobels fredspris deles ut utenfor Norge.

En italiensk-boende amerikaner skal være vikar for Nobelkomiteens leder.

Direktør i Verdens matvareprogram, David Beasley, vil den 10. desember bli overrakt prisen av Lisa Pelletti Clark.

Lisa Clark, International Peace Bureau

Lisa Pelletti Clark er en godt kjent person i miljøene som jobber med fred.

Foto: IPB

– Hun er co-president i Det internasjonale fredsbyrå, som fikk fredsprisen i 1910. Lisa Clark er bosatt i Toscana, hun reiser til Roma for å dele ut prisen på Nobelkomiteens vegne, forteller Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet.

Han forteller at de måtte lete litt før de fant frem til Clark, men er fornøyd med hvordan det endte: Med en representant for en tidligere nobelprisvinner som deler ut prisen til årets vinner.

Nobelkomiteens norske leder Berit Reiss-Andersen vil hilse på TV-link fra Oslo, mens David Beasley skal holde en kort takketale fra Roma.

Direktør ved Nobelinstituttet Olav Njølstad

Direktør Olav Njølstad ved det norske Nobelinstituttet har hatt ulike alternativer for fredsprisutdelingen. Til slutt ble det meste nedeskalert og flyttet til Roma.

Foto: Heiko Junge / NTB

Diplomatene overtar

Også i Sverige må de satse på «stand-in». Svenske diplomater i Tyskland, Storbritannia og USA overtar oppgavene til svenske vitenskapsfolk.

Nobelprisene i fysikk, kjemi, medisin, litteratur samt minneprisen i økonomi deles ut i tre ulike land til elleve prisvinnere.

– I et år hvor menneskeheten er utsatt for så store prøvelser som i år, var vi glade for at vi kunne presentere nye nobelprisvinnere i oktober. Og at vi nå får delt ut både medaljer og diplomer, sier Lars Heikensten, øverste sjef for nobelsystemet.

Lars Heikensten, direktør for Nobelstiftelsen

Den tidligere svenske sentralbanksjefen Lars Heikensten har vært Nobelstiftelsens øverste mann 10 år. Nå gir han seg, i et avslutningsår som ble langt fra hva han forstilte seg.

Foto: ESHA VAISH / Reuters

Han forteller at de har fått god hjelp av det svenske utenriksdepartementet, som har stilt både ambassadører, konsuler og deres offisielle boliger til rådighet i New York, Berlin, London og San Francisco.

– Ambassadøren eller konsulen vil holde en tale, og så vil prisvinneren hente medaljen og diplomet på et bord, forteller Heikensten.

Litteraturprisvinner Louise Glück, som var første kvinne ut, fikk overlevert prisen hjemme i hagen sin i Cambridge, Massachusetts.

Vinner av Nobels litteraturpris Louise Glück med nobelmedalje og diplom i hagen sin hjemme i Cambridge, Massachusetts.

Et uvanlig bilde i et uvanlig år. Vinneren av Nobels litteraturpris Louise Glück med medaljen og diplomet hjemme i hagen i USA.

Foto: Daniel Ebersole / AP

En av vinnerne av medisinprisen foretrakk arbeidsplassen, mens den tyske fysikkprisvinneren møter opp i Det bayerske statskanselli i München. Mens altså fredsprisen deles ut i et lite rom i et grått kontorbygg i Roma.

– Vi har hatt diskusjoner med alle prisvinnerne og har naturligvis etterkommet der hvor de har hatt spesielle ønsker, sier Heikensten.

Satellitter og telenett

Normalt feires nobelprisvinnerne med pressekonferanser, medaljeoverrekkelse, taler, foredrag, konsert og gallamiddag, og er i Oslo og Stockholm over flere dager.

Utdeling av Nobelprisene i Stockholm 2019,

Slik pleier de svenske nobelutdelingene å foregå, kong Carl Gustaf hilser nobelvinnerne og deler ut medalje og diplom.

Foto: Tt News Agency / Reuters

I år vil det meste foregå ved hjelp av satellitter og telenettet.

For å få utbetalt prispengene, må kravet i Alfred Nobels testamente om å holde en forelesning innfris. Siste frist er 10. juni, altså nøyaktig et halvt år fra utdelingsdagen 10. desember.

I år er foredragene heldigitale og sendt fra ulike land 7. og 8. desember. Unntakene er fred og litteratur.

– Poeten Louise Glück har valgt å levere sin forelesning skriftlig. Nobelforelesningene i litteratur har opp gjennom årene variert mellom muntlig og skriftlig form, forteller Heikensten.

Årets Nobeldiplom avduket

Kunstneren Vanessa Baird har laget årets norske fredsprisdiplom.

Foto: Johannes Granseth / Nobel Peace Center / NTB

Det norske nobelinstituttet planlegger for at sjefen for Verdens matvareprogram kommer til Oslo.

Planen er at Nobelforedraget holdes i Oslo før sommeren, så sant smittesituasjonen tillater det. Hvis den ikke gjør det, får vi eventuelt vurdere en utsettelse, forteller den norske nobeldirektøren.

Inntil foredraget er holdt, holdes også prispengene til WFP igjen.

Utdeling av Nobels fredspris 2019

Nobelkomiteen håper at det vil være klart for vanlige utdelinger igjen i Oslo rådhus til neste år. Her fra fjorårets seremoni til ære for Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali

Foto: Fredrik Varfjell / AFP

Ikke avlyst siden 1944

Siste gang nobelseremonien i Sverige ble avlyst, var i 1944. Andre verdenskrig hadde da satt en stopper for utdelingene av prisene i flere år. Og ikke siden 1956 har gallamiddagen blitt droppet.

I Norge har det vært noe mer til og fra. Det var ingen utdeling av fredsprisen i krigsårene, utenom i 1944. Prisen gikk da til Den internasjonale Røde Kors komiteen, men selve utdelingen var ikke før året etter.

På 1950- og 60-tallet var det enkelte år Nobelkomiteen landet på å ikke dele ut prisen, men siden 1973 har fredsprisrekken vært uavbrutt, med eller uten prisvinneren selv til stede.

Nobel banquet at Stockholm City Hall, in Stockholm

Årets bankett i Stockholm rådhus ble avlyst allerede i sommer. Her er den svenske kronprinsessen Victoria i samtale med fysikkvinner James Peebles i fjor.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Nobellys skal gi håp i mørket

I blir altså den norske seremonien en kort affære, med håp om del 2 neste år.

I Stockholm satser de på en litt større seanse i Stockholm rådhus, for å markere prisvinnerne så godt det lar seg gjøre i et unntaksår.

Det blir en blanding av direktetaler, innspilte glimt fra prisoverrekkelsene, kongelige hilsener og musikk. Den norske cellisten Amalie Stalheim er en av artistene som skal opptre.

– Vi kommer til å invitere årets prisvinnere med til neste år, eller når det blir mulig å gjennomføre en tradisjonell feiring igjen, sier Lars Heikensten.

Det blir riktignok en nobelkonsert, med den tysk-russiske pianisten Igor Levit. Uten publikum i salen, men sendt ut i verden.

I tillegg skal 15 utvalgte bygninger i Stockholm lyses opp på ulike måter. I Oslo blir det en lyslenke gjennom byen.

Begge deler som en hyllest til prisvinnerne – og for å vise et lys i mørket i et spesielt dystert år for verden.

Stockholm rådhus badet i Nobel-lys.

Stockholm rådhus skal i likhet med en rekke andre bygg lyses opp under nobeluken.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt