Hopp til innhold

NATO vil forsvare Baltikum mot Russland

USA og NATO har for første gang siden Den kalde krigen tegnet opp en militær strategi for å forsvare noen av de mest sårbare landene i Europa mot trusler fra Russland.

Polske NATO-soldater

Polske soldater kan snart vente seg hjelp fra amerikanske og britiske NATO-styrker.

Foto: HIDAJET DELIC / AP

Det kommer fram av lekkede dokumenter som varslernettstedet Wikileaks har offentliggjort.

Avgjørelsen om at NATO skal utforme en konkret forsvarsstrategi for Polen og de tidligere sovjet-republikkene Estland, Latvia og Litauen, ble tatt i hemmelighet i januar 2010, og har fortsatt ikke blitt offentliggjort, skriver den britiske avisen The Guardian.

Ni NATO-divisjoner, herunder amerikanske, britiske, tyske og polske, har ifølge dokumentene blitt pekt ut til å forsvare Polen og de tre Baltikum-landene dersom Russland går til militært angrep på ett eller flere av de fire medlemslandene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP reagerer Russland sterkt på planene som Wikileaks har gjort kjent.

En talsmann for forsvarsalliansen tilbakeviser påstandene om gnisninger mellom NATO og Russland og hevder at de to partene ikke er en trussel for hverandre.

LES OGSÅ: Ny rolle for Nato - igjen?

LES OGSÅ: Russisk demokrati uten sjanser

USA og Tyskland i enighet

Hillary Clinton

USAs utenriksminister Hillary Clinton er beredt på å hjelpe Polen og Baltikum mot trusler fra Russland.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Ifølge the Guardian kan en rapport, signert USAs utenriksminister Hillary Clinton, markere starten på en større omveltning av NATOs forsvarspolitiske kurs i Europa.

«De baltiske statene har nå mottatt strategisk forsvarshjelp. Tiltakene blir forsterket av kontinental planlegging som ikke eksisterte tidligere», skal en høytstående kilde ha sagt, ifølge rapporten.

Den hemmeligstemplede avgjørelsen skal ha blitt tatt på initiativ fra USA og Tyskland.

Beslutningen viser overraskende enighet mellom to parter som tidligere har vært i strid om hvordan den vestlige forsvarsalliansen skal forholde seg til Russland.

USA har tidligere prøvd å få igjennom forslag om en lignende plan, men har blitt nedstemt av tysk-ledet motstand i Vest-Europa, som ikke har ønsket å provosere Kreml ytterligere.

I rapporten skriver amerikanske utenriksarbeidere følgende:

«Takket være intense, om enn diskrete, forhandlinger har vi overvunnet den motstanden som fantes, og kommet fram til en felles kurs mellom USA og Tyskland».

Redd for omveltning etter Lisboa

Etter flere år med forsvarspolitisk strid mellom USA og Russland virket det under NATO-toppmøtet i Lisboa i november som at de to partene endelig hadde kommet til en viss enighet.

Tysklands statsminister Angela Merkel kalte møtet for et historisk vendepunkt i forholdet mellom øst og vest, og generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, så på møtet som en ny start i forholdet mellom NATO og Russland.

Til tross for president Barack Obamas løfter om å forbedre USAs forhold til Russland avslører imidlertid rapportene fra Wikileaks at amerikanske diplomater frykter at en politisk omveltning i etterkant av toppmøtet vil kunne utløse «unødvendige spenninger» fra Russlands side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NATO-møte i Lisboa

Forventningene til en forbedring av forholdet mellom Russland og USA var høye etter NATO-toppmøtet i Lisboa tidligere i høst.

Foto: Daniel Ochea de Olza / Ap

NATO-øvelser neste år

Slik planen er beskrevet i rapportene har USA forberedt nord-polske og tyske havner på å ta imot britiske og amerikanske krigsskip.

Velinformerte kilder hevder at de første NATO-øvelsene vil finne sted i Polen og Baltikum-landene allerede neste år.

Ïfølge en hemmelig rapport fra amerikanske diplomater til NATOs hovedkvarter i Brussel foreslo den amerikanske admiralen James Stavridis å tegne opp forsvarsplaner for Litauen, Latvia og Estland.

De foreliggende planene innebærer at Polen skal grupperes sammen med de tre Baltikum-statene i et felles forsvarsprogram kalt «Eagle Guardian».

I andre forhandlinger har USA også tilbudt seg å sende spesialstyrker til Polen for å styrke sikkerheten mot Russland.

«En for alle, alle for én»

Siden de tre Baltikum-statene ble medlem av NATO i 2004 har de klaget over at deres behov for hjelp mot Russland har blitt ignorert. De har beskyldt NATO for ikke å overholde «én for alle, alle for én»-prinsippet, som utgjør kjernen av forsvarsalliansen.

Artikkel fem i NATOs unionsavtale går ut på at alliansen skal stille opp for ethvert medlemsland dersom det blir angrepet. Den eneste gangen artikkelen har blitt satt ut i virkelighet var etter 11. september da europeiske og kanadiske styrker stilte opp for å hjelpe USA.

Øst-europeiske medlemmer i NATO har over lengre tid argumentert for at forpliktelsene til artikkel fem har ingen betydning med mindre NATO tegner opp konkrete forsvarsplaner.

Fjorårets militærøvelse i Russland, der russerne simulerte en invasjon av Baltikum og et atomangrep på Polen, forsterket frykten for Russland blant de tidligere Sovjet-statene.

SE OGSÅ: Estland anklager Russland

SISTE NYTT

Siste nytt