Hopp til innhold

Avis: Pompeo møtte Kim i påsken

CIA-direktør Mike Pompeo, som er USAs nominerte utenriksminister, møtte Kim Jong-un i Nord-Korea i påsken, melder Washington Post.

Mike Pompeo, Kim Jong Un, Donald Trump

Ifølge Washington Post møttes Mike Pompeo og Kim Jong-un i påsken, for å diskutere toppmøtet mellom Kim og Donald Trump.

Foto: Reuters File Photo / Reuters

Avisen siterer to anonyme kilder med kjennskap til Pompeos tur, som skal ha funnet sted i påskehelgen.

Møtet skulle legge fundamentet for det kommende toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim Jong-un, skriver avisen.

Tirsdag sa Trump at landene hadde vært i samtaler på høyt nivå. Pressetalskvinne Sarah Sanders bekreftet dette, men sa samtidig at presidenten selv ikke har vært i samtaler med Kim.

SENTRAL ROLLE: Under høringen i Senatets utenrikskomité forrige uke lovet USAs nominerte utenriksminister Mike Pompeo at utenriksdepartementet igjen skal få en sentral rolle i utformingen av amerikansk sikkerhetspolitikk.

Trump: – Skal møte Kim snart

Da Trump tok imot Japans statsminister Shinzo Abe i Florida tirsdag, sa han:

– Avhengig av utfallet av ulike møter og samtaler vi har nå, skal vi møte Kim Jong-un veldig snart.

Donald Trump møtte Japans statsminister Shinzo Abe tirsdag.

Donald Trump møtte Japans statsminister Shinzo Abe tirsdag.

Foto: Pablo M. Monsivais / AP

– Det vil skje trolig i begynnelsen av juni eller før det, hvis alt går bra. Det er mulig at ting ikke går bra og at vi ikke kommer til å ha noe møte og at vi bare fortsetter på den samme veien vi har vært inne på til nå, la Trump til.

Presidenten har tidligere uttalt at et viktig premiss for møtet må være at Nord-Korea er villig til å diskutere sitt atomvåpenprogram.

Optimistisk

Under en senatshøring forrige uke, sa Pompeo at konflikten med Nord-Korea ville bli en av de viktigste tingene for ham å ta tak i som kommende utenriksminister.

Han ga også uttrykk for at han var optimistisk for utfallet av et eventuelt toppmøte mellom Trump og den nordkoreanske lederen.

To uker etter Pompeos angivelige reise til Nord-Korea, bekreftet offisielle tjenestemenn i USA at Kim var villig til å forhandle om en nedrustning av regimets atomvåpenprogram.

Sist gang en amerikansk utenriksminister møtte en nordkoreansk leder var i 2000. Da møtte Madeleine Albright Kim Jong-uns far Kim Jong-il.

Verken CIA, Det hvite hus eller den nordkoreanske regjeringen har bekreftet Pompeos tur til Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt