Hopp til innhold

Morsi avsatt som president - Egypts grunnlov satt til side

Egypts militære avsatte i går kveld Mohammed Morsi som president, og satte ham i husarrest. Landets grunnlov er satt til side, og lederen for grunnlovsdomstolen er utnevnt til å lede landet i en overgangsperiode frem mot et nytt valg.

Egypt

Bilder fra Tahrir-plassen i Kairo, hvor motstandere av Egypts avsatte president Mohammed Mursi har samlet seg.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Egypts hærsjef, general Abdel Fattah al-Sisi, kunngjorde avsettingen av landets valgte og islamistiske president på TV i 21-tiden onsdag kveld.

Ved hærsjefens side sto militære ledere, opposisjonspolitikere og lederne for den koptiske kirken og Al-Azhar, det høyeste læresetet for sunniislam. De religiøse lederne støtter begge hærens inngripen.

Mohamed Morsi

AVSATT: Hæren ga mandag Mohamed Morsi et ultimatum om å finne en politisk løsning på konflikten i Egypt. Fristen gikk ut klokken 17.00 onsdag, og hæren var tydeligvis ikke fornøyd med Morsis forslag til løsning.

Foto: AFP

Sisi kunngjorde at Adly al-Mansour, leder for Egypts grunnlovsdomstol, tar over som statsleder i en overgangsperiode. Han skal lede en «sterk, teknokratisk regjering».

Hærsjefen varsler også at det blir nyvalg til presidentembetet og nasjonalforsamlingen, at en komité skal gjennomgå grunnloven, og at det dannes en nasjonal forsoningskomité hvor ungdomsbevegelser skal delta.

Ifølge Sisi er et vidt spekter av politiske grupper enige om veikartet for tiden etter Morsi.

Den midlertidige regjeringen som skal styre Egypt den neste tiden skal avgjøre når det skal holdes valg, sier en talsmann for hæren til nyhetsbyrået Reuters.

Mansour blir tatt i ed som statsoverhode for overgangsperioden på torsdag.

Arrestordre på 300 Mursi-tilhengere

På sin egen Twitter-konto kaller Det muslimske brorskapet statskuppet for et «forræderi mot 25. januar-revolusjonen og de millioner av egpytere som trur på demokrati».

Muhammed Morsi blir holdt tilbake av den egyptiske hær og er satt i husarrest. Han har likevel uttalt seg i en YouTube-video.

– Jeg er Egypts valgte president, sier han i videoen som ble lagt ut på nettsiden sent onsdag kveld.

To nære medarbeidere av Egypts avsatte president Mohammed Mursi ble pågrepet av sikkerhetsstyrker natt til torsdag.

Den britiske utenriksministeren William Hague kaller situasjonen i Egypt for farlig og ber begge sider av konflikten om å unngå voldsbruk, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Storbritannia støtter ikke å bruke militær intervensjon som en måte å løse uenigheter i et demokratisk system, sier Hague.

Ifølge den egyptiske avisen Al-Ahram skal egyptisk politi natt til torsdag ha gitt ordre natt om å arrestere 300 ledere og medlemmer av Morsis parti, Det muslimske brorskap. To sentrale ledere ble tidligere var da allerede arrestert tidligere på kvelden.

USA kaller det ikke «et kupp»

USAs president Barack Obama, satt i natt i møter med sin egen sikkerhetsgruppe og diskuterte situasjonen i Egypt. Han uttalte at han var veldig bekymret for situasjonen, og oppfordret til at et nytt valg måtte finne sted så snart som mulig. Men Obama kalte ikke hendelsen for et statskupp.

Og dermed kan USA fortsette å overføre bistand til Egypt. Ved et eventuelt statskupp ville amerikanske lover ha tvunget USA til å stoppe de 1,5 milliarder kronene som de gir til Egypt.

Også EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, og Storbritannia sin utenriksminister, William Hague, oppfordrer til snarlig gjenvalg og ro i Egypts gater.

– Nådde ikke målene

– Morsi klarte ikke å nå målene til det egyptiske folket, sier hærsjef Sisi som forklaring på hvorfor presidenten ble avsatt.

De militære styrkene forsøkte etter beste evne å få partene til å enes, også presidenten, ifølge Sisi.

Etter kunngjøringen brøt det ut full jubel på Tahrir-plassen i Kairo, hvor det befant seg hundretusenvis av Morsi-motstandere.

Det egyptiske militæret hadde da allerede i 19-tiden fortalt Morsi at han ikke lenger var landets president, ifølge avisen Al Ahram.

Samtidig gikk islamistiske TV-stasjoner i svart, og ansatte i islamistkanalen Misr 25 ble pågrepet.

(Saken fortsetter under videoen)

Jan Espen Kruse rapporterer direkte fra feiringen på Tahrir-plassen da folket får beskjed om at Morsi blir avsatt.

FULL JUBEL: NRK-journalist Jan Espen Kruse rapporterer direkte fra feiringen på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad Kairo da folket fikk beskjed om at Morsi var avsatt. (Fra Dagsrevyen 21)

Fikk ultimatum

Morsi ble 30. juni i fjor Egypts første demokratisk valgte president. Tolv måneder senere begynte millioner av egyptere å ta til gatene for å demonstrere mot regimet hans.

Hæren ga mandag Morsi et ultimatum om å finne en politisk løsning på konflikten i Egypt. Fristen gikk ut klokken 17.00 onsdag.

Like før fristen gikk ut tirsdag kunngjorde Morsi at han nektet å gå av, men at han kunne tilby at det ble dannet en samlingsregjering. Det var etter dette at hærens aktivitet tok seg opp.

Militæret begynte å sette opp barrierer med piggtråd rundt forlegningen i en Kairo-forstad der Morsi skal ha arbeidet fra onsdag, ifølge øyenvitner.

Den avsatte presidenten har nå blitt flyttet til et ukjent sted, opplyser en rådgiver av den avsatte presidenten til nyhetsbyrået AP onsdag kveld.

Morsi avviser kuppet

Morsi selv avviser avsettelsen som ikke-legitim og oppfordrer egyptere til å kjempe mot kuppet på fredelig vis, slik han selv vil gjøre.

– Dr. Mohamed Morsi, Egypts president, understreker at tiltakene som ble erklært av sjefen for de militære styrkene utgjør et statskupp, heter det i en uttalelse fra presidenten.

Kuppet avvises blankt av alle som kjempet for et fritt og demokratisk Egypt, fastslår han.

– Presidenten understreker at alle innbyggere i Egypt, sivile så vel som militære, må forholde seg til grunnloven og landets lover, og ikke godta kuppet som vil kaste Egypt tilbake til middelalderen, heter det videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstranter jubler over at Mohammed Morsi er avsatt som president i Egypt

FEIRING PÅ TAHRIR-PLASSEN: Demonstranter på Tahrir-plassen jubler over at Mohammed Morsi er avsatt som president i Egypt.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

TV-stasjonen Al Jazeeras politiske analytiker Marwan Bishara støtter Morsis oppfatning av avsettingen av Morsi var et kupp, siden det ikke ble gjort med lovlige midler.

– Uavhengig av hva en synes om ham: En president som ble valgt demokratisk har blitt avsatt av de militære styrkene, og dette kalles et statskupp, slår Bishara fast.

– Ny lansering av revolusjonen

Opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei og de religiøse lederne har vært i møter med det egyptiske militæret siden onsdag ettermiddag for å få en slutt på krisen i landet.

ElBaradei talte til folket etter kunngjøringen om at president Mohamed Morsi var avsatt.

– Det vi er blitt enig om er et middel for å rette opp kursen på revolusjonen. Planen kom som et svar på kravene til det egyptiske folk. Jeg håper planen kan være et springbrett for en ny lansering av revolusjonen, for å gjenopprette vår verdighet og frihet, sa ElBaradei.

(Saken fortsetter under videoen)

Hæren er ute i gatene

SE VIDEO: Den egyptiske hæren ute i gatene i Kairo onsdag kveld.

Soldater i gatene

Hæren utplasserte onsdag kveld soldater og militære kjøretøyer flere steder i hovedstaden Kairo.

Soldater rykket blant annet inn i nærheten av området hvor titusener av tilhengere av Morsi og Det muslimske brorskapet er samlet for å støtte presidenten.

Samtidig har militæret kommet med en uttalelse hvor de benekter å ha skutt mot Morsi-tilhengere i Nasr City i Kairo.

Tidligere på dagen onsdag kom pansrede kjøretøy fra hæren til Egypts statlige fjernsynsstasjon. Senere ble det meldt at offiserer fra hæren var til stede hos TV-stasjonen og overvåket innholdet som ble publisert.

Militære spesialstyrker omringer støttespiller av Egypts president Mohamed Morsi i Kairo

MILITÆRT NÆRVÆR: Det egyptiske militæret har onsdag kveld utplassert soldater og militære kjøretøyer flere steder i hovedstaden Kairo. Her omringer militære spesialstyrker støttespillere av Mohamed Morsi.

Foto: Hassan Ammar / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt