Hopp til innhold

– Ikke la dem stjele revolusjonen fra dere

I en TV-tale tirsdag kveld sa Egypts president Mohammed Morsi at han er demokratisk valgt, og at han ikke har noe annet valg enn å bli sittende ved makten.

Mohammed Morsi

TV-TALE: Egypts president Mohammed Morsi holdt tirsdag kveld sin første tale etter helgens massive demonstrasjoner. Også tirsdag kveld har det vært store demonstrasjoner både for og mot den islamistiske presidenten.

Foto: Egyptian State Television / AP Photo

Det egyptiske militæret ga mandag et ultimatum til den islamistiske presidenten om at han måtte finne en løsning på krisen i landet sammen med opposisjonen. Hvis ikke vil hæren gripe inn.

Morsi holdt tirsdag kveld sin første tale etter helgens massive demonstrasjoner. I den TV-sendte talen sa Morsi at han var demokratisk valgt, i frie valg som var representative for folkemeningen.

– Jeg er stolt av demokratiet i Egypt. Jeg er Egypts første demokratisk valgte president, sa Morsi.

Han fastholdt at han ikke har noe annet valg enn å utøve makten og bli sittende.

– Jeg har begått feilsteg

Samtidig vedgikk presidenten at han hadde gjort feil i løpet av sin presidentperiode.

– Jeg har begått feilsteg, men jeg ser ting mer klart nå, sa Morsi.

Den klare meldingen presidenten hadde til opposisjonen var at Egypt tilhører alle, og at han selv ikke er sulten på å sitte i posisjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon til støtte for president Morsi under en markering ved Cairo University i Giza

FOR MORSI: Demonstrasjon til støtte for president Morsi under en markering ved Cairo University i Giza, Kairo.

Foto: Manu Brabo / Ap

Ifølge Morsi utgjør korrupsjon og gjenlevninger fra tidligere president Hosni Mubaraks gamle regime fortsatt utfordringer for Egypt, og han pekte på at det tar tid å håndtere dem.

– Ikke la dem stjele revolusjonen fra dere, sa Morsi i TV-talen.

Presidenten ba egypterne om å ikke angripe hæren, politiet eller hverandre.

Også tirsdag kveld har folk blitt drept i sammenstøt mellom motstandere og støttespillere av Morsi, under massive demonstrasjoner for og mot presidenten. Syv personer ble drept i sammenstøt i Giza-området i hovedstaden Kairo, ifølge helsepersonell. I tillegg skal flere personer være livstruende skadd etter å ha blit truffet av skudd.

Ba hæren trekke ultimatum

I en uttalelse kort tid før talen, ba Morsi militæret om å trekke tilbake ultimatumet om å dele makten med sine politiske motstandere.

– President Mohammed Morsi fastholder sitt grep om den konstitusjonelle legitimiteten og avviser ethvert forsøk på å vike fra denne. Han ber de militære styrkene om å trekke tilbake sin advarsel og nekter å bli diktert av noen internt eller utenfra, het det i en Twittermelding fra det egyptiske presidentembetet noe tidligere på kvelden.

Militæret opplyste om at de hadde sett uttalelsen og at de kom til å svare på den, sa en militær kilde til nyhetsbyrået Reuters.

(Saken fortsetter under bildet)

Motstandere av preident Morsi omringer en skadd mann under sammenstøt i Giza, Kairo

OMRINGER SKADD: Motstandere av president Mohammed Morsi omringer en skadd mann under sammenstøt i Giza i Egypts hovedstad Kairo tirsdag.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Hæren har veikart klart

Tidligere på dagen tirsdag lekket hæren detaljer om hva de ønsker å gjøre hvis hvis krisen i landet ikke blir løst innen onsdag:

Hæren vil oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen, ifølge et utkast til et veikart for landets fremtid som militærkilder har vist til enkelte medier.

Hærens øverste råd diskuterer fortsatt detaljene i veikartet, som er ment å løse den politiske krisen hvis regjeringen og opposisjonen ikke greier å bli enige.

Ifølge de militære kildene vil man at opposisjonen og andre grupperinger slutter seg til veikartet før det settes ut i livet.

Et overgangsråd skal styre landet inntil grunnloven er endret. Det skal etter planen ta noen få måneder. Deretter skal det holdes presidentvalg.

(Saken fortsetter under bildet)

Sivilkledde politifolk går sammen med demonstranter som er motstandere av president Morsi i Giza

MOT MORSI: Sivilkledde politifolk går sammen med demonstranter som er motstandere av president Morsi i Giza, Kairo.

Foto: Roger Anis / Ap

«Morsi er ferdig»

Etter hærens ultimatum mandag, var egyptiske aviser fra alle sider av det politiske spektrum tirsdag samstemte i at president Morsi er ferdig og at Det muslimske brorskapets tid ved makten snart er over.

Stadig flere av presidentens medarbeidere forlater ham. Tirsdag gikk utenriksministeren ut av regjeringen, etter at fire andre ministere trakk seg fra regjeringen mandag.

Den danske journalisten Eva Plesner, som arbeider i Kairo, er enig med vurderingen til de egyptiske avisene.

– Selv om den siste meldingen fra Morsi er at han nekter å bøye seg for hærens ultimatum, så er hans dager talte, sier Eva Plesner til DR fra Kairo.

– Makten er i ferd med å smuldre bort under ham. Dagene hans er talte, det er bare et spørsmål om hvordan det kommer til å skje, ifølge Plesner.

SISTE NYTT

Siste nytt