Hopp til innhold

Disney-mus skaper storm i Egypt

En tegning av Mikke Mus med skjegg og kjortel og Minni Mus i burka, har satt sinnene i kok blant konservative muslimer i Egypt.

Mikke og Minni Mus

De to velkjente Disney-figurene har skapt storm i Egypt, da i en noe uvanlig påkledd utgave i stedet for sine normale kostyrmer som her.

Foto: KEVIN WINTER / AFP

Karikaturene av de to velkjente Disney-musene har versert på e-poster de siste ukene, med tittelen «Dette er fremtiden til Egypt».

Men det var først da politikeren Naguib Sawiris postet bildet i sin Twitter-spalte sist fredag at det virkelig tok av.

Naguib Sawiris

Naguib Sawiris har skapt storm i hjemlandet som Twitter-postmann.

Foto: SANDRO PACE / Ap

Det har flommet over med innlegg, og det er opprettet støttegrupper for og imot musene og Sawiris på nettet.

Det er varslet 15 søksmål mot Sawiris for religiøs forakt. I tillegg er den egyptiske riksadvokaten anmodet om å reise sak.

Mikke Mus-debatten på Twitter

Muslimske grupper tar også til orde for boikott av mobilselskapet Mobinil, som Sawiris eier. Aksjene til selskapet sank i går på børsen.

- Jeg beklager til alle som ikke tok dette som en spøk. Jeg syntes det bare var en artig tegning som jeg hadde lyst til å formidle. Jeg mente ikke å fornærme noen. Beklager, het det senere på Sawiris Twitter-spalte .

Unnskyldningen er ikke nok for de konservative salafistene, som har reagert sterkest. «Den skjeggete Mikke Mus-parodien er spotting av islam», mener de.

- Skam deg, sa imamen Mazen el-Sersawi på egyptisk fjernsyn i går.

- Hvordan kan en slik mann gjøre narr av muslimer, i et land som er på randen av sekterisk kaos. Hvis dette bare er en spøk, hvorfor avbilder du ikke Mikke Mus som en munk eller nonne, sa el-Sersawi.

- Figurene var morsomme. Det var alt. Vi bør ikke begrense islam til et spørsmål om skjegg og slør, sier Naguib Sawiris til avisen Al-Masry Al-Youm .

Styrtrik mobilgründer

Naguib Sawiris er fra en kristen egyptisk familie, eier av mobilselskapet Mobinil og leder for det nystiftede liberale partiet «Fri egypterne», som tar sikte på å delta i det kommende valget til ny nasjonalforsamling i september.

Sawiris har lenge vært en forkjemper for å skille religion og stat.

Ifølge forfatningen fra 1953 er Egypt en sosialistisk demokratisk republikk. Som et kompromiss med islamistiske grupper i bytte mot sosial ro, ble det i 1980 vedtatt et tillegg til grunnloven hvor det het at sharia, den islamske lovgivningen, skal utgjøre grunnen for alle lover i landet og at islam er landets religion.

Selv om en revidert grunnlov ble vedtatt med stort flertall i en folkeavstemning tidligere i vår, er «Artikkel II» fortsatt gjeldene.

Rundt 90 prosent av befolkningen i Egypt er muslimer mens 10 prosent er kristne. Spenningen mellom gruppene har økt betraktelig de siste månedene.

Koptere mot salafister

Det er spesielt salafistene, de konservative muslimene, og de kristne konservative kopterne som sår splid.

Men også et mer synlig muslimsk brorskap og fremveksten av nye islamske grupper, skaper frykt i mer moderate og sekulære miljøer.

Under Hosni Mubaraks mange år, ble både Det muslimske brorskap og andre grupper med en islamistisk agenda sterkt kontrollert og undertrykket. Brorskapet har vært forbudt i Egypt siden 1981, men er nå erklært lovlig av det styrende Militærrådet.

Ledende talsmenn for brorskapet forsikrer gang på gang at de ikke ønsker noe annet enn en demokratisk utvikling som hviler på religiøse verdier. Men det er ulike syn innad i brorskapet, mellom moderate og konservative.

Naguib Sawiris har vært denne konservativ utvikling i samfunnet og for et sekulært offisielt Egypt.

- Når jeg går rundt i Kairos gater, er det strøk hvor jeg føler meg som en utlending, sa han i 2007.

Sawiris viste til den økende bruken av ansiktsslør - eller niqab - for kvinnene, som tidligere var lite vanlig for egyptiske kvinner. Også bruken av hijab har vært økende de siste årene, selv om hijab-bruken tradisjonelt har variert stort med geografi og samfunnsklasse.

Saudiarabiske predikanter som kan tas inn via satelittfjernsyn og Internett, og tusenvis av egyptere som har arbeidet i Saudi-Arabia og vender tilbake til hjemlandet, er blitt forklart som faktorer bak den økende konservatismen.

Samtidig mener Sawiris at det beste de konservative kopterne kan gjøre, er å integrere seg med resten av befolkningen. Nå lever mange av dem til dels isolert fra resten av det egyptiske samfunnet.

Slør i Egypt

Egypt er til dels et splittet land når det gjelder kvinners religiøse tildekning. Her fra en strand i Alexandria. De siste årene har det vært et økende press mot de som ikke dekker seg til i tråd med islams lære.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Salafistene til kamp

Salafist-ledere mener publiseringen av musebildet er å regne som blasfemi. De nekter også å akseptere Sawiris beklagelse.

Det er lansert en forbrukerboikott av Mobilnil, og Facebook-gruppen som ble lansert til formålet, fikk raskt 60.000 medlemmer.

- Hvis du virkelig er en muslim, og elsker din religion, så boikott selskapet. Vi må kutte tunga av alle personer som angriper religionen, står det på nettsiden til gruppen som kaller seg «Vi spøker, Sawiris».

En annen gruppe, som har døpt seg selv «Vi hater deg Mickey Sawiris» har som motto «Ingen spotting av islam».

Andre mener saken er helt blåst ut av proposjoner, og at en uskyldig humoristisk tegning må alle kunne tåle, uansett tro.

- Hvis noen skulle være fornærmet her, må det vel være Disney-konsernet, skriver en på Sawiris Twitter-spalte .

SISTE NYTT

Siste nytt