Hopp til innhold

Ønsker ny revolusjon i Egypt

Demonstrantene som tidligere i år kastet president Hosni Mubarak etter 40 år ved makten, er lei av å vente på at militærlederne innfører de lovede reformene. De ber folket bli med på «Den andre revolusjonen».

Demonstrasjoner i Egypt i februar 2011

Etter fredagsbønnen 25. februar i år samlet flere tusen mennesker seg til feiring på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Torsdag ble fire aktivister i Kairo arrestert fordi de spikret opp plakater der det ble oppfordret til landsomfattende demonstrasjoner etter fredagsbønnen. De planlagte demonstrasjonene kalles «Den andre revolusjonen».

«Hvem er folket sinte på nå?»

Også på Facebook postes det oppfordringer om å demonstrere for å gjøre kål på politisk korrupsjon. Demonstrantene ønsker blant annet fart på rettsforfølgelsen av de tidligere regime-lederne. De ønsker også at de som satt i lederstillinger i politiet, ved universitetene og andre offentlige institusjoner blir fjernet fra jobbene sine. Ifølge AFP ønsker demonstrantene også at sikkerhetsstyrkene kommer ut på gatene igjen.

– Dette er en dragkamp som har pågått helt siden februar, og det er en kamp om hvor langt revolusjonen skal gå. Denne kampen er ikke avgjort. sier førsteamanuensis Albrecht Hofheinz ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO.

For Det muslimske brorskapet, Egypts største opposisjonsgruppe, uttrykker bekymring for ønsket om nye protester og demonstrasjoner. I en uttalelse spør brorskapet: «Hvem er folket sinte på nå?».

Det gamle systemet med nye ansikter

Siden demonstrantene tidligere har nådd mange av målene sine - ikke bare at Mubarak gikk av som president, men også at han og hans venner i regimet blir stilt for retten - mener brorskapet at de nye protestene bare kan bety at «folket er sinte på seg selv eller på militæret». Men brorskapet ber protestlederne om ikke å drive en kile inn mellom egyptere flest og militæret.

– Dragkampen står enkelt fortalt mellom de som på den ene siden sier at de har oppnådd det de ville siden Mubarak har gått av og de viktigste figurene i det gamle systemet blir stilt for retten. De mener at Egypt nå må tenke fremover og gjennomføre valg og så videre, sier Hofheinz.

– På den andre siden - de mer radikale, men ikke i betydningen «ekstremistiske» - mener man at dersom man ikke opprettholder presset mot militæret og de mange gamle som fremdeles sitter i administrasjonen, så blir det ingen revolusjon. De mener at uten ytterligere press så får man bare det gamle systemet med nye ansikter.

Militæret kom torsdag med en uttalelse om at de vil holde seg unna eventuelle demonstrasjoner, og advarer på Facebook mot «mistenkelige elementer som forsøker å sette militæret opp mot folket». For å helt unngå å havne i denne fellen kommer militæret til å trekke seg bort fra områdene det demonstreres.

Liten tid til å danne nye, demokratiske partier

Det er planlagt å holde valg i Egypt til høsten, og et av stridsspørsmålene nå er om det er for tidlig. Det er et spørsmål om hvor mye tillit man har til å holde valg uten nok kandidater med erfaring, og kanskje uten nok tid til å bygge opp nye og demokratiske partier.

De som ønsker «Den andre revolusjonen» velkommen frykter at de eneste med nok erfaring er meldemmer fra Det muslimske brorskapet og personer fra Mubaraks gamle parti, som nå er oppløst.

– Noen er redde for at de gamle figurene vil regruppere seg og stille med nytt navn. Siden de har innflytelse og erfaring, så vil de fortsette å manipulere folk. Brorskapet er i favør av å gjennomføre valgene i høst fordi de har gode sjanser til å gjøre det godt i valget. Derfor støtter de ikke demonstrasjonene, sier Hofheinz.

Hvor mye støtte har «Den andre revolusjonen»?

– Det er vanskelig å si. På Internett er det mange venstrevridde som støtter denne tanken, men man kan ikke nødvendigvis si at de har bred støtte i folket siden de er sterke på Twitter. Mange egyptere er bare opptatt av å få en viss stabilitet tilbake, sier Hofheinz.

SISTE NYTT

Siste nytt